Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Traumak utani uldozesi mania...

Traumak utani uldozesi mania - mit tegyek?

Figyelt kérdés
A problemam, hogy az elmult honapokban rengeteg trauma ert (megtamadtak, sulyos autobalesetem volt, egy gyerekkori bantalmazasom emleke is azota nagyon erosen visszajott, betegsegek, betoresi probalkozas, ami sikertelen volt ferjem jovoltabol stb - mindez az elmult par honapban!) es azt vettem eszre, hogy elkezdtem az emberektol fizikalisan felni. Uj helyre koltoztem es minden itt tortent. Tehat attol felek, hogy valaki megol, bantalmaz, kirabol, betor a hazba. De allandoan valamilyen felelmem van ilyen tekintetben miota itt elek es ezek tortentek velem. Tehat ha kimegyek, azt nezem, hogy ki mikor vesz elo egy kest, fegyvert vagy ha vezetek, mindig arra szamitok, hogy valaki belem johet. Ha valaki csenget, telefonnal a kezemben nyitom ki kis resre az ajtot. Tudom, hogy ez nem normalis. Nagyon sok mindenen mentem at mostanaban es tudom, hogy emiatt van ez az erzes, de megerositest szeretnek: ez ugye ideiglenes allapot, hogy igy erzek, mert meg sokk alatt vagyok, tul sok lehetett mindez nekem igy egyszerre? Mit tehetnek, hogy jobb legyen? Legyszives ne irjatok, hogy pszichologus, mert mar voltam es csak rosszabb lett tole. Ha esetleg valaki tud valamilyen hasznos konyvet, irast ezzel kapcsolatban, megkoszonnem.
2011. júl. 21. 06:16
 1/6 anonim ***** válasza:
Szerintem pedig nagyon is el kellene menned egy pszichiáterhez, nem pszichológushoz.... Keress a neten egy másikat, ne oda menj amelyiktől csak sz.arabbul lettél. Egyébként az üldözési mánia skizofrénia tünete is lehet... Menj csak el szépen dokihoz. Jobbulást!
2011. júl. 21. 07:18
 2/6 A kérdező kommentje:
Lehet, hogy rosszul fogalmaztam, nem igazan uldozesi mania ez, hanem sulyosabb szintu paranoia. Nem hiszem, hogy skizofren vagyok, mert semelyik tunete nem illik ram. Nekem nincs kronikus mentalis betegsegem, mivel mindezen tortenesek elott nem ilyen voltam.
2011. júl. 21. 07:30
 3/6 anonim ***** válasza:

Nincs valakid, akiben megbizol és el tudsz neki mindent mesélni akár többször is - mert sok esetben már az is segit, ha meg magadban gyötrödsz.

De esetleg az is segithet, ha valakinek a neten (akit nem ismersz) mondod el, névtelenül, mert akkor nincs az, hogy zavar, hogy egy ismerös tud rólad olyan dolgokat, amiket szivesebben titkolnál a környezeted elöl.

Ezen kivül megéri egy JÓ pszichológust keresni, aki tényleg odafigyel és segit. Viszont sok esetben a kezelések elején rosszabb lesz a hangulatod, mert elöször a negativ élmények egyre erösebben jönnek elötérbe, és csak akkor leszel jobban, ha sikerül feldolgozni ezeket.

2011. júl. 21. 07:39
 4/6 anonim ***** válasza:

Te itt ezt nem tudjuk megoldani, ezt pszichológus meg sem oldhatja, azok semmihez nem értenek. Pszichiáter szokott ezzel foglalkozni.

Én pánikbeteg lettem, mivel a férjem a szemem láttára halt meg mellettem az autóban.

Én is elmentem de pszichiáterhez. Azt mondta, hogy menthető vagyok, nem vagyok még pánikbeteg hivatalosan, csak szélsőségesen szorongok, Xanaxot adott.

Nekem van pénzem arra, hogy kikapcsolódjak, külföldre utazgatok jól élek.

Ha neked nincs pénzed, hogy kimozdítsd magad ebből az állapotból, nincs pénzed valódi környezetváltozásra, ami feltölt, akkor átmenetileg vagy örökre lehet, hogy gyógyszert kellene szedned. Neked sincs nagy bajod, de ha nincs a közeledben valaki, aki segíteni tudna, hogy kimozdulj ebbőlk és a nehézségeket átlendülj, akkor csak pszichiátert tudok ajánlani.

De velük is vigyázni kell engem elküldött volna a férjem temetésére is, de oda el se mentem, tuti, hogy beleőrültem volna, hogy a ravatalozóban állják órákon át.

2011. júl. 21. 07:40
 5/6 anonim ***** válasza:
Ez szerintem poszttraumás stresszzavar. Menj el pszichológushoz, nem igaz, hogy semmihez sem ért egy pszichológus. Tud segíteni, lehet, hogy eleinte nagyon nehéz szembenézned a problémákkal, és azért érzed, hogy rosszabbodik az állapotod. Pszichiáterhez is mehetsz, az előző "kedves" hozzászólót erősítve, de az nagy valószínűséggel, csak tele fog tömni nyugtatókkal.
2011. júl. 21. 10:28
 6/6 A kérdező kommentje:
En nem vagyok hajlando drogon elni es tudom, hogy nincs ilyenre szuksegem, mert normalis vagyok, csak most minden osszejott az eletemben! Nalam nem veletlenul alakult ki a PTSD, mivel ennyi minden tortent velem. Es nincs senki, akivel mindezt megoszthatnam a ferjemen kivul. Kulfoldon elunk, most koltoztunk erre a helyre. Probaltam nagyon eroteljesen baratkozni, de sajnos ebben a kozossegben a szomszedoktol kezdve mindenki eleg bunko es koszonni sem koszonnek vissza az embernek es sokan a kozeledesem tolakodasnak vettek (pedig nem vagyok tolakodo tipus, sot). Erre ratesz egy lapattal, hogy van egy 2 eves fiam, akivel 24 oraban vagyok itthon. A ferjem dolgozik, nem tud hazajonni (nincs itt velunk most, jovore 1 evre el kell mennie Afganisztanba, mert katona). Elegge ki vagyok, nem erzem ugy, hogy kesz vagyok erre mindenezen korulmenyek miatt (pedig mar voltunk tavol tobb idore, mint 1 ev, de sosem volt gond). Annyi kellene, hogy valaki meghallgasson oszinten, de sajnos mikor elmentem ehhez a pszichologushoz (2-szer voltam nala), csak fajdalmat okozott, mert azt vedte (igen, komolyan!!), aki nekem kart okozott es elmondott engem mindennek, hogy en diszkriminalom kora alapjan (mert 90-en folul volt a szemely, aki kart tett nekem es en mondtam, hogy ilyennek hogy adhatnak jogositvanyt, felul kellene biralni). Ugy ereztem abban a szakban, hogy egy darab sz.ar vagyok, mert senki nem vett emberszamba. Es nem is igazan a baleset razott meg, hanem ennek az oreg szemelynek a viselkedese, ugyanis le sem sz.rt minket es bocsanatot sem kert. Tehat ettol fogva azt ereztem, hogy "Uristen! Ilyen felelotlen, idiota emberek leteznek??" Es megindult a lavina, minden rossz megtortent azota. Alapvetoen pozitiv ember vagyok, de ez teljesen atfordult bizalmatlansagba. Epp bunko embereket fogtam ki, pl. hivatalokban ismeretleneket, akik kiosztottak, csak mert mas felhuzta oket es ilyen helyzetben ezek a kis dolgok nagyon ossze tudnak adodni es tudjak bantani az embert, hogy o egy senki. Emellett szamtalan kisebb dolog tortent, amiket mar nem is reszletezek.
2011. júl. 21. 15:10

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!