Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Milyen pszichológusok /...

Milyen pszichológusok / mentálhigiénés szakemberek vannak, akik kifejezetten művészekkel, művészetet tanulókkal foglalkoznak?

Figyelt kérdés

Talán értelmetlennek hangozhat ez a kérdés, de tényleg olyan szakembert keresek, akik ilyen emberekkel foglalkoznak.

Úgy gondolom, hogy nekünk akik ezt a pályát választják, vannak olyan speciális élményeink, megpróbáltatásaink, amiket nem feltétlenül ért meg bárki, és amikről nem tudunk akárkivel beszélni. Mert nem általános jellegű, hanem “szakmai ártalom” által kiváltott problémákról szeretnék beszélgetni valakivel. Nem olyan emberre van szükségem, aki lecsekkolja, hogy “normális vagyok-e”, hanem olyan, aki tényleg segít feldolgozni a traumáimat, és támogatja, hogy továbblépjek.

9 éve voltam utoljára pszichológusnál, és lehangoló élmény volt. Szerintem nem a megfelelő személyhez mentem, mert az az ember nem állt a helyzet magaslatán. Ami a legjobban fájt, hogy szinte egyáltalán nem értette a problémáimat, és nem igazán tudta beleképzelni magát a helyzetembe.

Könnyű elbagatellizálni ezeket a dolgokat, de az igazság az, hogy meg is ölhetnek.

ma 10:06
 1/3 Psycho ***** válasza:
51%

Nem gondolnám - én legalább is nem tudok róla - hogy létezne ilyen, akinek kifejezetten ez a specialitása, értve azt, hogy CSAK művészekkel foglalkozik. Képezve biztos nincs ilyen, legfeljebb azt tudom elképzelni, hogy vannak szakemberek, akik maguk is élik a művészi vonalat, így könnyebben tudnak azonosulni ezzel az oldaladdal.

Egyébként létezik olyan, hogy művészetterápia. Ez nem csak művészeknek szól, inkább a művészet az a csatorna, amin keresztül dolgozik az ilyen szakember.

Sajnos nem ritka, hogy az ember rossz terapeutához kerül. Kifejezetten gyakori, hogy nem az első, hanem 2., 3., 4. pszichológus lesz az, akivel sikerül megtalálni a megfelelő közös hangot. Nem szabad feladni a keresést, mivel ez normális jelenség.

Ha belegondolunk, ez mindenhol így van. Ha random elénk raknak egy embert az utcáról, korántsem biztos, hogy össze tudnánk vele barátkozni. De a párkapcsolatokra is igaz ugyanez. Sőt, lehet, hogy 3-4. autószerelő lesz az, akivel végül meg leszünk elégedve. Miért lenne ez egy pszichológussal másként? Ő is ember.

ma 10:29
 2/3 anonim ***** válasza:
53%

Elöször is, egetlen pszichológus sem "lecsekkolja, hogy normális vagy-e", hanem pont "segít feldolgozni a traumákat"

Másrészt teljesen kizárt, hogy "müvészeknek" külön legyen pszichológiai kategória, márcsak azért sem, mert egyrészt nem feltétlen okoz mindenkinek bármiféle lelki megterhelést, megpróbáltatást a müvészete gyakorlása, másrészt a müvész sem egységes kategória, rengeteg területtel foglalkoznak.

Harmadszor rengeteg müvésznek pont a müvészete gyakorlása vált ki lelki felszabadulást, igazán nem hallottam még olyanról, hogy valakinek pont ez okoz pszichikai traumákat. (Adott esetben elgondokodnék, hogy való-e nekem pont az a müvészeti ág, amivel foglalkozom)

Az megintcsak elég érthetö, ha nem tudja igazán, mi a problémád, föleg, ha neki is ilyen ködösen fogalmazol.

Egyébként pszichológushoz nem "egyszer" kell menni, egy terápia legalább fél, de inkább egy év alsó hangon is.

Mellékesen megkérdezhetném, konkrétan milyen müvész vagy, hogy ennyire megterhelö számodra?

ma 10:31
 3/3 anonim ***** válasza:
47%
Ilyen alapon például a szívsebészeknek is külön pszichológus kellene, mert hát az ő problémáik egészen mások, mint az átlagembereké, vagy a művészeké.
ma 10:53

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!