Mi ez? Fóbia? Pánikbetegség? Pánikroham?
Külföldön élek egy éve. Itt mentem férjhez. Ez a nép nagyon hangos, bőbeszédű.
Én alapban soha nem bírtam a tömeget, ha sok ember volt egy helyre összezárva. De ez, ami itt nálunk van, túltesz mindenen.
Ha vendégségben vagyunk, vagy hozzánk jönnek vendégek, akkor kb. 4-10 fő jön össze. Hangosan beszélnek, egyszerre többen is, nekem meg elkezd zsongani a fejem.
Beszélem és értem a nyelvet, de egy idő után összefolyik, és egy nagy bla bla massza lesz. Elkezd fájni a fejem, egy idő után légszomjam lesz, majd szédülök, úgy érzem, hogy el fogok ájulni. Ha a párom észreveszi, és megkérdi jól vagyok-e, akkor már nem is tudok válaszolni, hanem elsírom magam.
Ennek a jelenségnek mi a neve?
Van ellenszere?
Köszönöm a segítő válaszokat!
Hát ha jól gondolom akkor a közel keletről írod amit írsz.
Én nem nevezném,ezt pánik rohamnak. Ez csak pániknak tűnik, ami nem betegség. Bár nagyon kellemetlen tud lenni.
A legelső alkalomtól, ugyan ilyen hatással volt rád a tömeg, és a nagy létszámú vendégség?
Kedves 1:14-15, köszi, hogy írtál!
Igen, korában is így voltam a tömeggel. Pl. buszon, piacon, stb. De azért ennyire nem.
Talán itt az is közrejátszik, hogy idegen nyelven karattyolnak, ami jobban fárasztja az agyat, ellenben a magyarral.
A párom azt mondja ez a "kultúr sokk" :)
Komolyan kezd már az is idegesíteni, hogy soha nincs csend. Mi otthon csendben ettünk. Itt meg megy a tévé, és mindenki dumál az asztal körül. Szól a zene, gyerekek viháncolnak...
Én akkor pihenek, amikor egyedül vagyok, csend van.
Mióta vagy kint?
És lehet hogy ért kultúr sokk, de az nem romlik, inkább javulni szokott barátságos látogatok esetén. Épp ez az egyik módszer a legyőzésre. Az ismert és biztonságos terepen való ismerkedés a kultúrával.
Privátban megírhatnád hova sodort az élet. Sok egyéni sajátosság is van. A kultúrák meg a hobbim. Úgy hogy lehet másod kézből van jó tanácsom, bár még az is lehet hogy első kézből.
Szia!
4 éve kezdtem kétlaki lenni, de 1 éve vagyok itt egyhuzamban. Szeretek itt lenni. Szívesen megyek haza látogatóba, de nincs honvágyam. (Anyuék hiányoznak csak nagyon!) Szeretem az itteni embereket is, csak... olyan zajos, zsúfolt. Még a házak is annyira egymás hegyére-hátára épültek. Alig van tér, park, egy kis zöld terület. A közlekedés egy hatalmas dugó, káosz.
Egyszerűen megfulladok.
Örülnék, ha tudnék erről valakivel beszélni. Anyuék elbagatelizálják a dolgot, a páromnak meg ez olyan természetes, hogy nem is igazán érti a bajom.
Az hiszem, anyukádék azért bagatellizálják el, mert nem értik így a helyzeted. Talán még szégyellik is hogy nem tudnak segíteni. Ez sajnos nagyon jellemző.
Legtöbbet még szakembernél is többet, egy helyi sorstárs tudna segíteni, aki egy kicsit régebb óta kint van ott. Bár mindenképpen segítene ha találnál ott egy másik közép-európait, vagy csak európait akivel tudnál ilyenekről beszélni. Hisz újra kell értelmezned a világot. Az pedig segítség nélkül nem megy.
Én amennyit tudok szívesen segítek.
Nekem egyáltalán nem tűnsz betegnek. Bár ha felkeresel a interneten egy segítőt, ő nem csak megnyugtat, de könnyen lehet tud is ajánlani egy sorstársat.
Ha gondold írj!
első hozzászóló vagyok (azt elfelejtettem hozzátenni, hogy végzős pszichológushallgató). a többi válaszolónak és a kérdezőnek is írom, hogy néhány pánikroham (amilyen tüneteket a kérdező leírt, azok kielégítik a pánikroham kritériumait) nem egyenlő a pánikbetegséggel (amit viszont nem!!!!). a pánik erősen stresszes helyzetben teljesen normális reakció lehet. a pánikROHAM akkor van, ha az ember egy normális helyzetet "veszélyesnek minősít" (itt: idegesítenek h hangosan beszélnek, zsivaj, stb.) és erre egy ilyen reakció ad. ha így nézzük, ez is normális, annyi vele a gond, hogy az ember közben nagyon rosszul érzi magát tőle, tehát végül is mégsem olyan jó....
szeretném hangsúlyozni, hogy akinek ilyen PROBLÉMÁJA (és nem dilije, hisztije, elmebaja, meg még amilyen hülye stigmákat aggatnak) van, az sem nem fogyatékos, sem nem rosszabb, mint bárki más, egyszerűen csak tele lett a pohár, mindegy hogy mitől. még annyit, hogy a szakember nem véletlenül szakember, nem tanácsokat osztogat, hogy nekem így meg úgy ment, hanem megtanít arra, hogy hogyan tudsz megküzdeni a mindennapokkal, figyelembe véve az aktuális helyzetedet, úgy hogy a lehető legjobban jöjj ki a dolgokból. mindezek MELLETT természetesen nagyon hasznos, ha keresel hasonló külföldi magyarokat, és meghallgatod őket, tanácsaikat, de ők nem Te. ez olyan, mint a progresszív relax, amit fentebb ajánlottam, hasznos, jó, de csak pszichológus mellett...
adok addig is egy linket, http://www.youtube.com/watch?v=qx-cbNkU6pY&NR=1 8.50-től érdemes megnézni, bemutatja és elmeséli a villámrelaxációt, amit mindenki, aki épp stresszben van, tud használni!!! sok sikert!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!