Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » A gyilkosság mindig és minden...

A gyilkosság mindig és minden körülmények között helytelen és elfogadhatatlan?

Figyelt kérdés
Mondjuk egy kis család, apa, anya, és lányuk, békésen sétálnak este a városban, majd egy elhagyatott részhez érve megtámadja őket egy csapat rosszul nevelkedett fiatalember, majd az apát lefogják és arra kényszerítik, hogy nézze végig, amint a lányát és a feleségét megerőszakolják majd megölik, és utána vele is végeznek. Na és ebben az esetben ha a férfi valahogy kiszabadul a fogásból, és a létező legelvetemültebb módon öli meg a támadóit. Mondjuk két kezének hüvelykujját a lehető legmélyebben a szemüregébe nyomja az első támadónak akit elér. A következőnek esetleg a heréit sikerül tőből letépnie, és hasonlók, amivel a lehető leggyosabban ártalmatlanítani tudja a támadókat. Ebben az esetben helyetelnül cselekedne?
2011. máj. 31. 16:07
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:

Hogy tudsz ilyesmin gondolkodni kérdező?

Életemben nem jutott még eszembe, hogy valakinek le lehetne vágni például a szemhéját.

Esetleg egy pszichológus?

2011. máj. 31. 16:27
 12/19 anonim ***** válasza:

Volt külföldön és hazánkban is olyan, hogy felmentették a lányt aki megölte az apját önvédelemből (brutális szemétláda volt az apja), illetve egy nő lelőtte a férjét aki állandóan terrorizálta. És nem találták bűnösnek.

Én sem találom ezeket az eseteket bűnösnek, önvédelem van, én is így tennék, ha ilyen lenne.

2011. máj. 31. 16:28
 13/19 anonim ***** válasza:

Az önvédelem odáig terjed ki, hogy annyira teheti valaki ártalmatlanná a tánadót, hogy a saját életét megmentse, ill. a további bántalmazást megakadályozza.

A fenti eset semmilyen körülmények között, semmilyen bíróság előtt, NEM minősül ÖNVÉDELEMnek !!!

Sőt! Még csak nem is emberölés, ez kőkemény különös kegyetlenséggel elkövetett gyilkosság, önbíráskodás!

Úgy hogy akármennyire is nem ezt diktálná senki igazságérzete, az apuka bizony a sitten vénülne meg!

Ez van.

2011. máj. 31. 16:34
 14/19 A kérdező kommentje:

16:27

Nyilvánvalóan különbözünk, ezért jut nekem olyan eszembe, ami neked nem. De ha egyszer ilyen helyzetbe kerülünk, kiváncsi lennék melyikünk jön ki belőle jobban. Azzal, hogy "egészséges" módon gondolkodsz és sose kínoznál meg senkit, stb az jelenti, hogy hiányzik belőled az a fokú és fajta agresszió, ami bizonyos helyzetben a túlélés elengedethetetlen eszköze lenne.

Ne hidd, hogy ez nálam az empátia hiányából adódna. Hetensként dolgoztam 1 évig, több tucat sertést öltem meg, és mindig nagyon sajnáltam, hogy ezt kell tennem szegényekkel, mert semmit sem tettek ellenem. Dehát ez van, húsevő vagyok, ha enni akarok, ölnöm kell. Ettől függetlenül aranyosnak találom pl a kismalacokat is és nem esik nehezemre etetni, itatni őket, sőt, amikor ott dolgozam, sokszor simogattam is őket.

2011. máj. 31. 16:39
 15/19 A kérdező kommentje:

16:34

Valószínűleg neked van igazad, amennyire a jogot ismerem. De én főleg az emberek erkölcsi látásmódjára voltam kiváncsi ezzel kapcsolatban. Hogy én vagyok csak egyedül ilyen gondolkodással, vagy talán akadnak "társaim" a dologban.

2011. máj. 31. 16:41
 16/19 anonim ***** válasza:

16:34 vagyok.

...és 16:18 is, és abban a válaszomban arra is kitértem, hogy szerintem nincsértelme ilyen elmélkedésnek, mert úgysem elméletben éljük az életet...

Viszont nyilván az emberek igazságérzete másképp működik mint a törévény. Ezért olyan jók a Tartantino filmek :).

Oroszországban volt egy pali olyan 3 éve, aki ilyen cipőben volt. Nem hirtelen felindulásból állt bosszút, hanem módszeresen vadászta le a családja gyilkosait. Óriási társadalmi támogatottsága volt, a világ minden tájáról milliók bíztatták. (neten)

Nem tudom, mi lett a sztori vége. Elkapták, az biztos, de hogy mire ítélték, sajnos nem tudom.

2011. máj. 31. 16:48
 17/19 anonim ***** válasza:

gyilkosság csak önvédelem esetén megengedett sima polgároknak, de akkor se javasolt.

De hogyha egy nagyobb szervezet tagja vagy akkor parancsra büntetés nélkül gyilkolászhatsz. Pl egy amerikai katona Irakban szinte bárki megölhet a helyiek közül, simán megússza.

2011. máj. 31. 17:04
 18/19 anonim ***** válasza:
Más a "bevett" jogrend, és más az élet megélésének a "szférája"... Olvass Dosztojevszkijt.
2011. máj. 31. 23:52
 19/19 anonim ***** válasza:

Tegnap 16.27 voltam.

Írtam előtte is, hogy, ha a férfi megöli a támadóit, mondjuk leszúrja őket, vagy lelövi, akkor én azzal tökéletesen egyetértek.

Védi önmagát, védi a családját, ez így van jól, és ez így normális.

Nem, csak felmentem az illetőt, hanem meg is értem, és így érez minden normális ember.

Én is ezt tenném!

De van különbség abban, hogy az ember önvédelemből gyilkol, vagy megkínoz valakit.

Ég és föld a kettő szerintem.

A gyilkosságot megértem, a kínzást nem értem meg.

2011. jún. 1. 08:13
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!