Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Beszédhibás lettem, de mitől?

Beszédhibás lettem, de mitől?

Figyelt kérdés

Sokáig szoktam egyedül lenni, van, hogy napokat nem beszélek és észrevettem, hogy mikor társaságban vagyok, elrontom a szavakat. Mikor kimondok egy szót, akkor a gondolatban előkészített következő szót néha hozzámondom ami azt eredményezi, hogy egy keverékszót kapok. Vagy van olyan, hogy az ó betűt egyszerűen á-nak mondom. Olyan is előfordul párszor, hogy egyszerűen belesülök a szóba.

Nem fogyasztok semmi alkoholt, sem drogot, sem egyéb szert. Régebben semmi ilyen jellegű problémám nem volt, pszichológiai eredetű dologra gondolok, hiszen itthon volt, hogy folyamatosan beszéltem 3-5 percen keresztül akadás nélkül.

Ez nagyon sz@r, hiszen mások szemében egy-egy ilyen hiba után már nem tűnök magabiztosnak.

2011. máj. 30. 16:21
 1/4 anonim ***** válasza:
Járj többet társaságba!
2011. máj. 30. 16:25
 2/4 anonim ***** válasza:

Ilyen velem is van. Ha full ismerős környezetben vagyok, szépen választékosan tudok beszélni. De ha bekerülök egy új közegbe, akkor egyszerűen semmit nem tudok kiejteni normálisan, van hogy szinte dadogok már.

Gondolom azért van, mert izgulok. Azonban még a mai napig nem sikerült leküzdenem.

19f.

2011. máj. 30. 16:25
 3/4 tetris ***** válasza:
Mivel ritkán jársz el társaságba, ezért a fenti tünetek egyfajta "lámpaláz" jelenséget takarnak. Ha mások előtt kell megszólalnod, akkor tudat alatt feszültség keletkezik benned, és ezért rontod el a szavakat. Mivel emiatt akadozik, érthetetlenné válik a beszéded, egyre inkább csökken az önbizalmad, ami tovább rontja a kialakult helyzetet. A megoldás az, ha többet jársz társaságba, és igyekszel beszédbe elegyedni másokkal. Ha még nincs túlságosan berögzülve a feszültség, akkor most még könnyen feloldható. Ha nem jársz társaságba, akkor beszélgess idegen emberekkel. Kérdezd meg hány óra, mikor jön a következő busz, ilyesmi. Ha sikerül feloldani a gátlásosságot, a feszültséget, az önbizalomhiányt, akkor máris nyertél!
2011. máj. 30. 16:55
 4/4 A kérdező kommentje:

Azt nem értem, hogy rengeteget beszéltem már, sőt tavaly nem is emlékszem, hogy bármikor is lett volna ilyen problémám. Attól, mert van egy időszak amikor többet vagyok egyedül, már romlik a beszédkészség??

Vannak akik hónapokat töltenek egyedül, mégis képesek gyorsan és normálisan beszélni.

2011. máj. 30. 17:03

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!