Pánikbetegség - hiperventilláció okozhat szívritmuszavart?
Figyelt kérdés
Lassan 6 hónapja pánikbetegség gyötör, jellemző rám, hogy sokat kapkodom a levegőt, hiperventillálok... néha előfordul, hogy érzem, hogy a szívem kihagy egy ritmust, mikor hülyén veszem a levegőt. Ha hiperventillálok, felborul az oxigén és a szén-dioxid szint a vérembe, ez okozhat ritmus zavart? A szivemnek szervi baja állítólag nincs, már túl vagyok egy szívkatéterezésen is, ahol nem találtak bajt. 21 éves lány.2011. ápr. 29. 12:01
1/13 anonim válasza:
Nem, ez a szép a pánikbetegségben, hogy úgy érzed valami nagy bajod esik, de igazából nem történhet semmi. Előbb ájulnál el, mint hogy bármi ilyesmi történjen veled. Az oxigénhiánytól még jobban megijedsz, ami felgyorsítaná a szívedet, ez természetes reakció, hogy pótolja a sejtek számára a kieső mennyiséget. De mivel a tüdő nem elég gyors a felvételhez ilyen légzési sebesség mellett, ezért valószínű egy ájulás. Önmagadban nem tehetsz kárt így. Szvsz.
2/13 anonim válasza:
Ja és a "ritmuskihagyás"! Az is ugyan ezért történik. Amit te úgy érzel, hogy kimaradt egy ütés, az valójában annyit jelent, hogy a szíved egy nagyobbat vert. Az egy nagyobb verés lényege szintén az, hogy felgyorsítsa a véráramot, megnő a vérnyomás, több vér szállítódik, így is a kieső oxigént pótolja a szív ezáltal.
3/13 anonim válasza:
Amit ajánlani tudok a leküzdésére: kicsit jobban foglald le magadat, ne hagyj időt magadnak pánikolni. Járj sportolni, ahol lehetőleg sok legyen az aerob edzés. Ez be fogja neked bizonyítani, hogy semmi baja a szívednek. Másodszor a legjobb, ha szembesíted magad azokkal a helyzetekkel, amikor ilyen pánikélményed van. Ez azért fontos, hogy nehogy végül agorafóbiát kapj és ne merj kimenni sehova. Gyógyszert ilyen fiatalon nem szoktak adni, nehogy már most antidepresszánsokon függj.
4/13 A kérdező kommentje:
már vannak agorafóbiáim... nem egyszer volt rá példa, hogy a kapun kivül úgy mentem ki itthonról, hogy azt hittem elájulok.... nem birok bemenni a teszkóba se pl, mert rögtön szédülni, meg szorongani kezdek, és csak azon vagyok, hogy mihamarabb ki onnan... nem birom a buszozást se már.... de ez is ingadozik.... van hogy nem jönnek elő ezek a dolgok, de van hogy hetekig egyfolytába tönkreteszik a napjaimat. :(
2011. ápr. 29. 12:20
5/13 anonim válasza:
Pedig a szembesítés a legjobb gyógymód erre. Muszáj erőt venned magadon. Sokat segíthet a dologban egy orvos is, aki elmondja, hogy semmi szervi bajod nincs. Kérdés, hogy meggyőz e téged. Ez tipikusan egy olyan betegség, amire jobb gyógymód az agykontroll, mint bármilyen gyógyszer. Mivel lényegében semmi bajod nincs, az egész csak lelki/gondolati eredetű.
6/13 A kérdező kommentje:
már 2 karidológus is elmondta, egyik aki katéterezett, meg egy másik aki itt van a mi városunkba szakrendel, már szarrá vizsgáltak, ultrahangoztak, 24 órás ekg stb..... de nem tudom elfelejteni amit a legelső pánikrohamomnál éreztem, hogy 140-es pulzussal vitt a mentő, és nem tudtam mi történik, szó szerint halálfélelmem volt.... de mégis szedetik velem a Nebiletet, meg a Frontint... pszichologusra egy kész vagyont költöttem már, de már egy ideje nem járok.... szerintem többet nem tudna segiteni, mint amit eddig segitett..
2011. ápr. 29. 12:27
7/13 anonim válasza:
A pánikbetegség egyik velejárója a halálfélelem is. Az is csak tünet. Olvastál már sokat a betegségről? Mert az is elég meggyőző tud lenni, ha tudatosítod magadban, hogy ami veled történik, az valójában nem testi baj jele.
8/13 A kérdező kommentje:
igen szoktam, találtam egy nagyon jó "könyvet", úgy kellett letölteni egy pszichiáternő írta, az a címe, hogy "Végy egy mély levegőt és nyugodj meg" Leír benne mindent elég részletesen, többször elolvasgattam már, utána mindig lenyugszok egy időre. Meg gyógyult pánikbeteg nő írt egy blogot erről, hogy miken ment át, meg hogy gyógyult ki. Próbálom követni a leirtakat, csak nagyon nehéz, mert a pánikom annyira elhatalmasodott rajtam januárba, hogy munkaképtelen lettem, és fel kellett mondanom. Meg a családom is gázos, úgyhogy itthon is van min idegbajoskodjak folyton... egyedül a párom aki 100%-ba megért és támaszom, őneki az anyukája volt pánikbeteg, szóval nem új neki a szitu... ha ő nem lenne, nem tudom micsináltam volna már..
2011. ápr. 29. 12:41
9/13 anonim válasza:
Jó hogy van melletted aki segítsen. Ez nagyon fontos. Azt tudom még ajánlani, hogy próbálj meg távlati célok szerint élni. Mindegy, hogy mit, csak messzi legyen. Ez feloldhatja a halálfélelmet. Mert azért a pánikbetegség fő kiváltója az, hogy félsz attól, hogy meghalhatsz.
Radikális gyógymód lenne az, ha valami halálos betegséget állapítanának meg a pánikbetegeknél. Olvastam már hasonló terápiáról valahol, hogy valami kamu diagnózist kapnak, és ettől újraértékelik az életüket.
Esetedben is valami ilyesmi kéne: újra értékelni az életedet. Ha tudod, hogy mit akarsz tenni, hogy miket akarsz elérni, és kivel, az nagy ösztönző tud lenni. Ezért jó a sport is, mert célt ad + egészségessé tesz.
10/13 A kérdező kommentje:
egy fogyókúra elég távlati? :D van rajtam vagy 5-6 kiló plusz... abba is benne van a sport :)
2011. ápr. 29. 12:50
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!