Hogyan segíthetnék egy dadogó embernek?
Haverom, akit már réges régen ismerek, és nagyon jóban vagyunk szörnyen dadog, emiatt eléggé visszahúzódó, mondhatni néha már-már depressziós. Alapjában véve félénk, csendes srác, az a fajta, akin a "menők" köszörülik a nyelvüket. Egy időben nem volt észrevehető a dadogása, talán azóta súlyosbodott, mióta érettségire készült, ennek most lesz 1 éve. Sajnos sokat nem tudok vele lenni, mert én 70 km-rel távolabb tanulok, hétvégéken szoktunk msn-en beszélni. Véleményem szerint szórakozni is azért jár, hogy azzal könnyítse a dadogás miatt érzett "nyomorát". Én igyekszem elbeszélni, hatni rá. Tegnap mondta, hogy már unja a kocsmákat, mondtam neki, hogy ha unatkozik, nyugodtan jöjjön át, nálunk senkit nem zavar, és el leszünk.
Hogyan tudnék neki segíteni? Volt már pszihológusnál, az sem ért neki semmit. Én vagyok szinte az egyetlen, akinek meg tud nyílni, bár az sem gyakori, csak ha már nagyon ki van bukva, de tényleg én vagyok az, amit mindenbe beavat szinte. Nem merek vele beszélni a betegségéről, már ha lehet ezt annak nevezni, mert akkor csak bezárkózna. Ismerem:(
Kérlek adjatok tanácsot, mert féltem.
Nagyon kedves ember vagy, épp ezzel segítesz neki a legtöbbet.
Nekem apukám világéletében dadogott. Azután egyszer csak kevesebbet, végül teljesen elmaradt.
Ha vannak körülötted, akik támogatnak, kedvesek, elfogadnak, sikereket érsz el és önbizalmat építesz, akkor abba fog maradnia a dadogás. Legtöbbször saját maguk találják meg a hangjukat (3 dadogóst ismerek, mára csak 1 dadog közülük, de az is nagyon fiatal még), elkezdenek bízni magukban. Gúnyolódás a környezetben nagyon nagy visszavető tényező. A pszichológus csak azt tudatosítja benne, hogy nem normális, segítségre van szüksége és különbözik a dadogása miatt. Ezért max. logopédus, bár ezt inkább önmagában kell lerendeznie.
Mind a két szülőm beszédproblémás volt, mára egyik sem az, illetve anyukámé csökkent. Mosolyogj kedvesen ha beszél, bátorítsd, és remélhetőleg nem találkozik bunkókkal, akik rosszul kezelik a dadogósokat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!