A barátom borderline szindrómás. Mit tegyek?
Fél éve vagyunk együtt. Pár éve diagnosztizálták nála a borderline-t. Eddig már háromszor rámtámadt mikor dührohamot kapott. Persze másnap mindig bocsánatot kér, én meg megbocsátottam mindig, de mostmár félek tőle. Szó szerint félek, hogy vagy magában, vagy bennem fog kárt tenni. Elhatároztam, egy utolsó esélyt még adok neki, de vajon hogyan reagálna, ha elhagynám? Megúsznám ép bőrrel a szakítást? Egyáltalán el tudná viselni ha elhagynám?
Segítsetek légyszives!!! Köszi. 21/L
Utolsó előtti vagyok meg az első is.
Egy példát tudnék mondani, de igaz nem egy kategória a kettő. Pl amikor pánikbeteg voltam, elhagyhatott volna a barátom, mert nem mentem vele sehova, ki se tudtam mozdulni, de ehelyett kiállt mellettem és megvárta, míg kikezelnek. Lehet, hogy kap egy gyógyszert, amivel a dührohamai máris megszűnnének, a terápiával pedig egy teljesen normális embert tudnának belőle faragni, de ehhez sok idő és kitartás kell, mint neked, mint a párodnak. De ha most magára hagyod, nem lesz senkije aki támogatni tudná, a szülei nem teszik, bár 23 éves, elmúlt 18, de nekem is sokat segítenek a szüleim, pedig már 24 éves vagyok.
Én is úgy tapasztalom, hogy többnyire ezek a betegek inkább magukra veszélyesek. Kérdező! Ne CSAK orvoshoz menjetek, a gyógyszerezés sokat dob az állapoton, de tartós változást a pszichoterápián kívül semmi nem hoz, az gyógyít igazán. Remélem megtehetitek, hogy kifejezetten erre (vagy erre is) specializálódott terapeutához mentek, mert a barátod komplex kezelést igényel. Ezt a helyet nyugodt szívvel merem ajánlani: [link]
Én is úgy gondolom, hogy csak akkor maradj vele, ha tényleg erősek az érzelmeid iránta, akkor is csak ha odafigyel a betegségére, tesz a saját gyógyulásáért.
Borderline-oknál terápiával nagyon jó eredményeket lehet elérni. Én is diagnosztizált borderline vagyok, de igyekszem nem terhelni a környezetem és foglalkozni magammal, de nem mindenki tudja elérni a jól funkcionáló szintet, mert ez a betegség nagyon széles spektrumú. Van akinek a környezete észre sem veszi és vannak egészen pszichotikusok is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!