Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Mit tegyek, hogy ne szenvedjek...

Mit tegyek, hogy ne szenvedjek attól, hogy sosem süt a nap?

Figyelt kérdés

Tavasz szülötte vagyok, tűzjegy, impulzív és kifejezetten energikus. De egyszerűen szomjazom azt, amiben Magyarország abszolúte nem bővelkedik: ez pedig a NAPSÜTÉS.

Szabályosan szenvedek a napsütés hiányától, letargikus, ingerlékeny, morózus és pesszimista vagyok, ha tartósan borús az idő. És sajnos a kárpátmedence legrohadtabb átka ez. Legyen bármilyen hideg is, ha kisüt a nap, akkor mintha kicseréltek volna. Energiában. életörömben bővelkedem. De az esőt, a sötétet nem egy átlagember szintjén utálom, hanem szabályosan szenvedek. Mivel vezethető le ez? Mivel tudnám kompenzálni, hogy mindig jól érezzem magam?

2011. jan. 12. 11:16
 1/8 anonim ***** válasza:
Lehet, nem szenvedtél még sokkal rosszabb dolgoktól, betegségtől, ismerősök-rokonok halálától, mert akkor más színezetet nyer a szenvedés. Akkor a nap hiánya még szép is lehet, ha tudod, amúgy minden rendben van. Ha nem süt a nap is annyi minden csodálatos van körülöttünk, csak észre kell venni. Szerintem ez beállítottság kérdése, de ha másképp nem megy, mesterségesen is lehet pótolni a fényt, ha ez hiányzik a szervezetednek-lelkednek (lakásban erősebb izzók, szolárium etc).
2011. jan. 12. 11:22
 2/8 anonim ***** válasza:
Magyarországon amúgy nem kevés a napsütés, nézd meg, mennyi van északabbra, pl. Skandináviában, és ott is élnek emberek. Ha több lenne a napsütés, az több szárazsággal (=drágulással, szegénységgel) is járna.
2011. jan. 12. 11:24
 3/8 anonim ***** válasza:

Én is gyűlölöm a szürkeséget, a telet, és kiváltképpen ezt a redva utolsó undormány januárt, ez a legsötétebb hónap. Csak nyáron érzem jól magam, kábé márciustól szeptember végéig "élek" csak, mert fény és jóidő nélkül téli álomba merülök. Tervezem is nagyon komolyan, hogy elköltözöm innen, mert semmi értelme, hogy az évem majdnem kétharmada használhatatlan.

Kérdésedre válaszolva: nekem sokat segített a szolárium. Próbáltad már? A bőrnek megadja a napsütés érzését, barnít is picit, a melege is pozitív érzésekkel tölt el. Emellett szedhetsz olyan vitaminkészítményt (D-vitaminost), ami pótolja a nyáron a napből jövő energiádat.

Nem mondom, hogy ezzel megszűnik a panaszod, mert szerintem ez nem szüntethető meg, de ezzel talán segíthetsz magadon.

Ha van lehetsőéged, igyekezz télen nyaralni, így is rövidebb a szürkeség, amit át kell élned, és járj fürdőbe, űzz vízisportokat (úszásra gondolok). A medence párája, és maga a víz is elfeledteti a telet, a szürkeséget.

Én ezekkel próbálkozom felváltva, sokat segítenek.

25/N

2011. jan. 12. 11:25
 4/8 anonim ***** válasza:
Egyrészt legyél minél többet kint a levegőn, mert még ha nem is süt a nap, mindenképp jóval világosabb van, mint bent, másrészt használj erős, meleg fényeket a lakásban. Nekünk pl. a nappalit 600W világítja meg, olyan, mintha sütne a nap. Az energiatakarékos égőket felejtsd el, sem a fényerősségük, sem a fényüknek a színe nem alkalmas a hangulat javítására.
2011. jan. 12. 11:25
 5/8 anonim ***** válasza:
Szintén a szoláriumot javaslom, rám jó hatással van. Menj olyan helyre, ahol az eu-nak megfelelő csövek vannak, azok nem károsak, és menj mondjuk heti 2-3szor, 5 percre. Csak a legminimálisabbat, nem kell teljesen lesüttetni magad :)
2011. jan. 12. 12:02
 6/8 A kérdező kommentje:
Kösz a válaszokat, akkor úgy látom nem vagyok egyedül. Az ilyen "nem volt még elég bajod" meg a "máshol még ennyit sem süt a nap" szövegektől nem leszek előrébb, de a szolárium nem tűnik rossz ötletnek.
2011. jan. 12. 13:04
 7/8 anonim ***** válasza:

"Az ilyen "nem volt még elég bajod" meg a "máshol még ennyit sem süt a nap" szövegektől nem leszek előrébb."

De előrébb leszel, mivel akkor nem foglalkozol olyan dologgal, amin úgyse tudsz változtatni. Minden ember utálja, ha be van borulva, minden ember ingerlékeny, szomorú lesz olyankor. Ki kell bírni, más is kibírja. Foglald el magad, hallgass olyan zenét jó hangosan amitől felpörögsz és jó kedved lesz. Nem érezheted mindig jól magad, ha erre még nem jöttél volna rá. Lesz ennél nagyobb problémád is. 19/F

2011. jan. 13. 00:14
 8/8 anonim ***** válasza:

Azt hiszem, most én is súlyosabb problémákkal vagyok elfoglalva, mert amikor valaki megjegyezte a munkahelyen, hogy még mindig ilyen borús idő van egyfolytában, én megszólaltam a szitáló esőben az udvaron, hogy tényleg? Észre se vettem...

DE amúgy tényleg kihatással van az ember hangulatára, valahogy napsütésben reménytelibbnek látszik a sz@r is.

2011. jan. 13. 10:25

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!