Autizmus vizsgálat hogyan?
Tudom, hogy van az Autizmus Alapítvány, egy pszichológusom egyszer oda irányított, de ki kellett tölteni egy kérdőívet a szülőnek a gyerekkoromból, és az apám, aki kitöltötte, olyan béna válaszokat adott, hogy nem éreztem, hogy ezt volna értelme benyújtani. Nem úgy értem, hogy amiket írt, azok nem támasztották alá, és azért nem tetszett, hanem egyszerűen semmi időt nem töltött el vele, kb odahányt válaszok voltak. Meg hát az is elmond sokat az apámról, hogy szerinte nincs semmi bajom, csak nem ismerem magam eléggé, és a borderline diagnózisomra azt mondta, hogy szerinte ezek egyszerűen tulajdonságok, hogy nem minden ember egyforma.
Hangsúlyoznám azt is, hogy nem vagyok benne olyan nagyon biztos, hogy autista lennék, csak jó lenne tudni, hogy van-e egyáltalán lehetőség, hogy egyedül ténylegesen el tudjak menni valakihez, aki ezt szakszerűen meg tudná állapítani. Nyilván van bennem félelem is, hogy mivel már egy konrét diagnózissal (borderline személyiségzavar) mennék hozzá, egyszerűen elintézné azzal, hogy semmi más nem igaz rám, csak ez. Bár egyrészt a kettő nem zárja ki egymást, másrészt autista nőket nagyon gyakran félrediagnosztizálnak borderline-nal (az már más kérdés, hogy szerintem az én elvileg borderline tüneteim inkább komplex ptsd tünetek, de mindegy).
Szóval szimplán kíváncsi lennék, hogy van-e ilyen hely, ahol nem szükséges, hogy a szülővel beszéljene. ADHD-ra tudom, hogy van, de autizmussal kapcsolatban nem hallottam még ilyenről. Illetve egyáltalán hogyan állapítják meg? Kicsit félek, hogy szimpla kérdéseket tesznek csa fel, ami azért nem annyira jó, mert egyrészt nem emlékszem olyan hú, de részletesen a gyerekkoromra, másrészt lehet, hogy én tök mást fogok érteni a kérdés alatt, mint amit valójában jelentenek.

Szerintem ne szivasd magad. Mér jó neked az ha valami cimkét akasztanak rád.
Ezeket a cimkéket a pszichiáterek szavazták meg a kongresszusaikon, azért hogy aztán kiirhassanak rá valami pirulát ami pénzt hoz nekik, az illető meg fokozatosan mégrosszabb állapotba kerül tőlük.
Nincs jobb dolgod minthogy ilyenekkel foglalkozzál?
Pontosan nulla tudomány van ezekben a cimkékben. Se az okokat nem tudják, se a gyógyitásukat.
Nincs jobb játékod az életben?

2-es: ezek élő interjúk? Mert mondom, az apám valami egészen fura módon töltötte ki, élőben viszont látszik is, hogy fura (nem, nem hinném, hogy ő autista lenne, de nem igazán értem, mitől lett ilyen), szóval érhető lenne ez a béna kitöltés, de nem tudom, hogy máshogy lehetne rájönni. A nő autizmusáról annyit tudok csak, hogy megtanulnak jobban maszkolni, illetve én ezer éve járok terápiába, nyilván ki tudom fejezni magam (az érzéseimet kivéve, azokat elfojtom, de ez nem hinném, hogy autista vonás lenne).
Erre valószínűleg nem lehet válaszolni, de nekem van egy félelmem, hogy vagy úgy fogom alakítani, amit mondok, hogy "megfeleljek", vagy éppen ellenkezőleg, direkt olyan válaszokat adok, amik miatt kizárható, ezért félek, hogy nem igazán kapok majd "igazi" eredményt. Egyébként is borzalmas vagyok az ilyen likert-skálás kitöltéseknél, honnan tudjam, hogy mi gyakori és mi nem?, nagyon ritkán is adok szélsőséges választ (kivéve, ha valamit abszolút igaznak érzek, pl. mittudomén, a lmbtqia+ jogokat, vagy valami evidens számomra, pl. hogy követem a bevételeimet-kiadásaimat, vagy hogy minden helyesírási hibát észreveszek).
Szóval TLDR, nehéz elképzelni számomra, hogy mik lehetnek azok a más módszerek.

Valóban, azt át kell gondolnod, mi hasznod lenne a diagnózisból. Ez inkább stigma, mint előny.
Másrészt apád szabotálja az egészet. Valóban, más rokon a gyerekkorból még hasznos lehet, de nem biztos, hogy jó felfedni előttük, hogy ezzel vizsgálnak, mert nagy eséllyel csak egy rosszindulatú kipletykálás lenne belőle.
Külföldön más lehet a helyzet, mert volt olyan ember, akinek 70 felett diagnosztizálták az autizmusát. Gondolom, ott már nem éltek a szülők.

Kedves kérdező!
Én is úgy mentem el kivizsgálásra autizmus gyanúval, hogy előtte már volt egy Bipoláris diagnózisom, és nem vették figyelembe, nem is kérdeztek róla. Másrészt, ezek a vizsgálatok/tesztek nem olyanok mint a depresszió és szorongás tesztek, hogy válaszokat kell megjelölnöd egy papíron, hanem sokkal inkább a viselkedésedet/sémáidat figyelik, beszélgetnek veled, intelligencia tesztet csináltatnak stb. Arra kíváncsiak, hogy hogyan tudsz működni a minden napi életben, hogyan oldasz meg problémákat, mire hogyan reagálsz. Nyílván vannak megváloszalandó kérdések is, de inkább a saját válaszaidat kérik, és nem előre megadottakból kell választanod.
A szülői kérdőív viszonylag fontos lenne, de ha figyelmetlenül töltik ki akkor semmi értelme, szerintem anélkül is lehetségesek a vizsgálatok, de érdemes lenne egy szakembert megkérdezned.
Egyébként nyugodtan írhatsz privátba, ha lenne több kérdésed, és összvisz is szívesen beszélgetnék veled.

Én nem voltam személyesen ilyen vizsgálaton. Az előttem válaszoló igen, szerintem kérdezd őt, ha már fel is ajánlotta.
Viszont amennyire utánanéztem, én is azt találtam, hogy vannak célzott szituációs gyakorlatok. Ezeket nem lehet árverni, vagy legalábbis nagyon remélem, hogy a egész folyamat nem befolyásolható, mert akkor rengeteg fals eredmény születne, akinek semmi értelmét nem látom.
Egy kicsit valahol igazat adok apukádnak, hogy nem olyan fontosak ezek a kategóriák. Illetve ha neked fontos, menj el, de gondold át, lehet, hogy nem ez a lényeg, vagy nem ez a diagnózis ami kell feltétlenül egy magas önismerethez.
9-es: köszi, igen, fel fogom venni a 8-assal a kapcsolatot. 8-as, nem tudom, hogy férfi vagy-e vagy nő, én kicsit félek, hogy mivel nő vagyok, és emiatt a tüneteim valószínűleg nem tipikusak (már ha ezek tünetek ugye), maradnak annál, hogy biztos csak BPD. Lehet egyébként, hogy tényleg, csak, hogy mondjam, eddig nem éreztem úgy, hogy bárki egyáltalán hallani akart volna arról,hogy miért gondolom így. Kicsit bővebben lentebb:
Szóval az első ember, aki felvetette, szintén egy pszichológus volt, kb 21-22 éves koromban, a vicc az egészben az, hogy én úgy mentem oda húszévesen, hogy lehet, hogy borderline vagyok (31 évesen kaptam a diagnózist egy pszichiátertől később). Megcsinált mindenféle tesztet, rorsarch-ot is, közölte, hogy nem vagyok borderline. Aztán felvetette az autizmust, merthogy sose nézek a szemébe, illetve elküldött ilyen arcfelismerős tesztet, és hát nem remekeltem (de azt hiszem, az arcfelismerést torzíthatja a szorongás). Egyébként tényleg jobban tudok koncentrálni a másikra, ha nem nézek a szemébe, és tudatosan csinálom, hogy meddig nézzek a másikra és mikor nézzek félre (mert ugye néha félrenéznek az emberek), de amúgy szoktam mások szemébe nézni, főleg akkor, ha valamit nyomatékosítani akarok. Ja, és ez a pszichológus olyan helyen dolgozik, ahol vannak kifejezetten BPD-seknek való terápiák, de én 10+ éve jártam, lehet, hogy akkor még nem ez volt a profiljuk, mondjuk a sématerápiát erőltette, ami eléggé ilyen kognitív cucc.
Viszont utána:
- a követező pszichológusom közölte, hogy nem lehete autista, mert "az autistáknak nincsenek érzései" (??????)
- egy másiknál már nem emlékszem, hogy pontosan mi volt, de arra igen, hogy dühös lettem, szóval valószínűleg ő is eléggé élből elutasította
- a következő pszichiáternek felvetettem az első alkalommal, kb így elintézte azzal, hogy ő ezt nem akarja hallani, mert biztos, hogy nem
Nekem abból a szempontból lenne fontos, hogy hátha ez egy kicsit magyarázat lenne. De nyilván, megfordult a fejemben, hogy talán csak a BPD diagnózis elől akarok menekülni, bár amúgy a kettő persze nem zárja ki egymást. Csak fura nekem, hogy pl. nincsene impulzív cselekedeteim, nem gondolkodom másokról fekete-fehéren és nem ingaodozik, hogy hogy érzek irántuk, kb midnen borderline, akivel találkoztam, arról számolt be, hogy mennyire megterhelő nekik mások érzéseit hallgatni, mert őket is elárasztják az érzések, hát engem baromira nem áraszt el semmi, a saját érzéseimet se élem meg általában (kivéve amúgy a düht meg az önmarcangolást, szóval ez sem jelent feltétlenül semmit). Meg egész életemben "fura" voltam,jó lenne tudni, hogy ennek volt valami kézzel fogható oka.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!