Felnőttként autizmust hol lehet nézetni? Akik voltak, milyen vizsgálatok vannak?
Online teszt:
Bocs, a kérdés többi részére nem tudok választ.
De a fenti oldalon nem csak egy teszt, hanem tesztsorozat van, és komoly.
Remélhetőleg valaki más tud kézzelfoghatóbb választ...
És az Autizmus Alapítvány miért nem felel meg? Én ott vizsgáltattam ki magam.
A Vadaskertet én magam nem ajánlanám azok alapján, amiket itt olvastam róluk. És lehet hogy ott csak gyerekeket vizsgálnak?! Ezt nem tudom.
De miért nem jó az Autizmus Alapítvány?
Igen, nekem is háromnegyed évet kellett várni, amíg sorra kerültem, de a lényeg a szakértelem szerintem.
Szóval részemről a kérdésed még mindig nyitott, mert nem tudtam másik helyet ajánlani. Hátha valaki majd tudja és válaszol.
Akkor a kérdésnek ezt a részét értettem félre: "Az Autizmus Alapítványon kívül érdekelne még hol lehet ilyen vizsgálatot kérni". Azt hittem, hogy ők valamiért nem megfelelők.
A kérdés második felére: Több vizsgálat volt személyesen velem, jó hosszúak. A vizsgálatokat (legalábbis a legkomolyabb, érdemi részét) nem pszichiáter van szakpszichológus végezte, hanem egy olyan nő, akinek "fejlesztő" volt a címe. Be volt állítva egy kamera is állványon és kérdezte, hogy megengedem-e, hogy felvételt készítsen. Ezt nem mertem vállalni, de persze nem is volt kötelező.
Az apám, a nővérem és a nagynéném is behívták, velük is beszélt a fejlesztő. A legfontosabb a gyerekkorommal kapcsolatos információk voltak, akkor milyen voltam. Mert ha az az autizmus/asperger jellegű tünetek akkor még nem lettek volna, akkor nyilván nem kapok ilyen diagnózist, mivel ezzel születik az ember, nem később alakul ki.
A fejlesztővel folytatott beszélgetésen kívül másra nem emlékszem. Már nem tudom, hogy volt-e tesztkitöltés például. De az egész vizsgálati folyamatban semmi félnivaló nincs.
Viszont több hónapig tartott, amíg a rokonok és én is időpontot kaptunk a következő alkalmakra. Májusban vagy júniusban volt az első alkalom és októberre lett meg a diagnózis.
A szülők elzárkózása hatalmas probléma. Pláne egy autista esetében. Nekem legalábbis kellett a nővérem segítsége, hogy feladja postán a kitöltött kérdőívet. A jelentkezést ugyanis akár e-mailben is lehet kezdeményezni, de utána le kell tölteni egy hosszú kérdőívet és kinyomtatva, postán beküldeni. Ha valaki nem tudja letölteni és kinyomtatni, akkor kérésre ők is elküldik postán.
A szülőkkel nem tudom, hogy mit lehet kezdeni, a saját gyerekük valószínűleg úgysem tudja jobb belátásra bírni őket (ez saját tapasztalat).
De ezt a problémát valahogy meg kell oldani vagy áthidalni (esetleg van más rokon, aki hajlandó segíteni - amennyiben szükség van rá). De nem szabad emiatt annyiban hagyni a dolgot, elvégre nem kis dologról van szó. És közben megy az idő.
Én 2007-ben tudtam meg egy könyvből, hogy Aspergeres vagyok, ehhez képest 2017-ben, 10 évvel később jelentkeztem. Addigra sikerült elérnem, hogy a nővérem segítsen és az apám is nyitottabban álljon hozzá a dologhoz.
5
Felnőtt korban milyen kezeléseket kaptál/kapsz ?
Ha pozitív lesz a diagnózis akkor ez járhat olyannal hogy például meglévő jogosítványt elveszik, vagy ha mondjuk rendőrnek, vagy más helyre megyek ahova pszichológiai alkalmassági kell ott elutasítanak ?!
Engem szintén az Autizmus Alapítványnál diagnosztizáltak, miután magam rájöttem. Semmilyen kezelést nem kapok, lehet kérni egyéni konzultációt, ha szükségesnek érzi az ember.
Senkinek semmi köze a diagnózishoz, tehát nem veszik el a jogsit (nem is értem ez hogyan merült fel), semmilyen következménye nincs a diagnózisnak. Pl EESZT-ben sem látszik, csak pszichiáterek férhetnek hozzá. Pszichológiai alkalmasságin akkor utasítanak el, ha megbuksz rajta, nem kell bejelentened, hogy Aspergeres vagy.
7
A magyar jog szerint lehet autistának jogosítványa, a kresz előtt kell orvosi alkalmassági, amit a háziorvosod ad ki, és ilyenkor előfordul hogy nem kapják meg az emberek, ez lehetséges dolog.
Ezért gondoltam hogy visszafelé is működhet ilyesmi.
De ahogy utána olvastam, enyhe autizmus gyanúval kb felesleges orvoshoz fordulni...
6. válaszoló kérdésére:
Az Autizmus Alapítványnál a diagnózis átvétele után azt mondták, hogy érdemes lenne felkeresni fejlesztőket/szakembereket, de ők egyet sem tudnak, mert mind túlságosan elfoglalt. A nővérem próbált keresni szakembert, de egyet sem talált, aki ráért volna.
Szóval röviden: Nem, nem volt semmilyen kezelés vagy kezelési terv sem. És nem találtunk senkit magánban sem.
Azért az sem mindegy, hogy valakit 10 évesen vagy 46 évesen diagnosztizálnak...
Ezután találtam az ADHD diagnózist és most Ritalint és atomoxetine-t szedek. Még kérdés, hogy beválik-e, mert önmagában a Ritalin (több mint 1 év szedés után nem igazán működött).
Az egész téma sokkal összetettebb és bonyolultabb - az én esetemben biztos, de több mint valószínű, hogy sokan másoknál is - mint hogy itt most kifejtsem. Egyszerűen túl sok sok, ahhoz hogy most mindent leírjak. Sajnálom, de tényleg.
Ahogy a további két válaszoló is írta, ennek semmilyen hatása nincs arra, hogy lehet-e jogosítványod. Persze hogy lehet. Sőt, ha fogyatékosként leszázalékolnak (ahogy engem is) nemcsak a BKV-n utazhatsz ingyen, de a kötelező gépjármű biztosítás is vagy ingyenes vagy kedvezményes - erre most nem emlékszem. De kár az autizmus/asperger diagnózis miatt emiatt nem ér senkit! Inkább kedvezményt kap, aki le van százalékolva. Nem önmagában a diagnózis miatt - ehhez senkinek semmi köze, a hatóságóknak sincs. De bármilyen kedvezmény igénybevételéhez kell a leszázalékolás.
Én hamarosan megújítom a jogosítványom (bár autóm nincs) de gond nélkül megkaptam a háziorvostól az orvosi alkalmassági véleményt.
Az utolsó (#8) hozzászóló miatt mondom, hogy
1. Az Asperger-szindróma nem "enyhe autizmus".
2. Az Asperger-szindróma egyáltalán nem akadálya a jogosítvány megtartásának vagy megszerzésének.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!