Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Skizofrénként milyen hátránya...

Skizofrénként milyen hátránya lehet a leszázalékolásnak? Egyáltalán megkaphatom a lentiek ellenére a megváltozott munkaképességű státuszt.

Figyelt kérdés
10 éve vagyok skizofrén. Soha nem halucuináltam, nem halottam hangokat. Tüneteim: durva téveszméim voltak, szétesett a tér és idő. Ez kétszer fordult elő velem. Elsőre kevésbé volt vészes, ezért még nem a skizofrénia diagnózist kaptam. Amióta jó a diagnózis és szedem a gyógyszereimet nem volt pszichózisom, és elég jól vagyok, de többször feküdtem azóta is kórházban. Volt, hogy csak gyógyszerváltás miatt, mert az előző mellékhatást okozott. Egy fél éves szezonba levő turisztikai közmunkán kívül nem sokat tudok felmutatni. Apukám cégében dolgozok. Az elején még fel is vett, bár akkor is kevés volt a munka. 4 éve csak mint alkalmi munkavállaló folgozok nála havi 4 napot. Most megy nyugdíjba, és bár nem annyit, de még dolgozik. De meddig? Szeretnék ki jönni a szárnyai alól. Próbáltam sok mindent, de lassú, vagy ügyetlen voltam, meg ilyenek. Kb. 120%-ot vártak el, én pedig csak 80-at tudtam tdljesíteni. Most jön hozzánk egy munkahely, akik megváltozott munkaképességűeket foglalkoztatnak 4 órában. Oda szeretnék menni dolgozni, ezért adtam be a papírjaimat leszázalékolásra. Régebben szóba került a pszichiátrremmel, de ő nem javasolta, mert jobbra érdemesnek talált egy betanított munkánál, és azt mondta, akkor sok tiltás lessz. Én meg azért még csinálok ezt-azt, ami fontos nekem. Rá lesz írva így a papíromra, hogy csak négy órát dolgozhatok? Vagy évi 4-5 alkalommal végezhetek még a 4 óra mellett alkalmi munkát? Időnként önkénteskedni is szoktam. Abba beleszólhatnak? És mi van akkor, ha kapok passzív jövedelmet. Egy projekt miatt, pl. lehet, hogy kapok ki tudja mennyi szerzői jogdíjat. Annyit biztos nem, hogy életem végéig megéljek belőle. A miatt elvehetik a leszázalékolásomat, vagy jelenthet-e ez problémát? Ha még olyan sok pénzhez jutnék, hogy arra nem lenne szükségem, akkor is jó lenne egy 4 órás munka, hogy legyen egy normális napirendem. Mondhatnak-e olyat is, hogy egyáltalán nem dolgozhatok? Fontos! Nem pénzt szeretnék kapni, hanem dolgozni, és most erre egy védett munkahelyben látom a reális esélyt!

#leszázalékolás #Skizofrénkénia #Mrgváltozott munkaképesség
tegnap 18:46
 1/7 MTamas2 ***** válasza:
A megváltozott munkaképességű statuszt siman megkaphatod, nyilván kellenek szakorvosi vélemények, leletek. Ennek részletei azonban az aktuális állapotodtól, a várható javulás esélyétől függnek.
tegnap 19:20
 2/7 anonim ***** válasza:
52%

A megadott korlátozásaid miatt nehezebb lesz a megfelelő munkahely megtalálása.

Az állami munkahelyeken szőröznek a korlátozásaiddal, sokkal nehezebben válhatsz közalkalmazottá, mint korlátozások nélkül. Viszont az állam a legnagyobb munkaadó, a magyar lakosság negyedét az állam foglalkoztatja.

tegnap 19:39
 3/7 anonim ***** válasza:
2.: Szerintem a versenyszférában is szőrözhetnek a korlátozásokkal.
tegnap 22:22
 4/7 A kérdező kommentje:

Ebben biztos igazatok van, de szőröznek a betegséggel is. Akkor is van korlátozás, ha nem vagyok leszázalékolva. Ezt tapasztaltam. Nemrégiben pl. gondoltam, hogy leszek vállalkozó, ehhez próbáltam tanulni, próbálok most is, nem bejárós tanfolyamon, hanem videóson, amit bármikor

halgathatok. Viszont most jött az a munkahely, ahova direkt megváltozott munkaképességűeket vesznek fel. Ők ezért támogatást kapnak az államtól.

ma 05:38
 5/7 anonim ***** válasza:
En le vagyok %-va, skizoaffektiv zavarral és dolgozom 4 órában! Szerintem nem veszithetsz semmit!
ma 07:54
 6/7 anonim ***** válasza:
Úgy hallottam hogy most már korlátozás nélkül lehet dolgozni megváltozott munkaképességűként.
ma 08:02
 7/7 MTamas2 ***** válasza:
6-os, igaz de a kérdés hogy Ő tud-e 8 órát lenyomni?
ma 08:46

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!