Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Ez szorongásnak számít, és ha...

Ez szorongásnak számít, és ha igen, milyen fókuszú?

Figyelt kérdés

Összességében három kategóriára tudnám osztani őket, attól függően, hogy másoktól félek, egy "katasztrófától", vagy egészséggel kapcsolatos.

Mások:

1) Boltban vett kefírnek könnyű volt letekerni a kupakját, ezért kidobtam (féltem, mi van, ha már ki volt bontva, ha valaki tett bele valamit)

2) Zacskós tej, ici-picit folyt (mondjuk egy 2cm sugarú kör folyt ki a hűtőben), lehet volt rajta pici lyuk. Mi okoz pici lyukat, fecskendő, biztos van benne valami - megintcsak kuka.

Katasztrófa:

1) Nagymamámtól hoztam egy régi piknik terítő félét, mert nagyon megtetszett. Megtudtam, hogy Svédországban élt rokontól kapta. Egyből arra gondoltam, a svédek felé ment nagy radioaktivitás a csernobili robbanáskor, biztos fertőzött a ruha, kimostam, de akkor sem nyugodtam meg, végül kuka lett.

2) Hetek óta készülök elemet venni világító füzérekbe, de nem merek, mert tudom, nem biztos, hogy itthon merném hagyni őket, félve, hogy valami majd történik és tűz lesz belőle (korábban volt itthon két lemerült gombelem, azokat sokáig magamnál hordtam, ha elmentem itthonról, vagy egyszer bedobtam a szomszédom és egyben barátnőm postaládájába, mondván nem mertem a lakásban hagyni. Wifit sem merem bedugva tartani, igazából a hűtő kivételével mindent kihúzva tartok.

Egészség:

1) Mindig tisztán sütök, de most hirtelen volt egy olyan gondolatom, mi van, ha nem mostam kezet a tojástörés után és úgy nyúltam hozzá a tésztához. Valószínűleg megmostam, mert mindig megmosom automatikusan, de bennem volt a mi van, ha. Tudtam, így már másnak úgysem adnék belőle, én magam meg ha kisütném csak szorongva enném meg, ezért kidobtam a nyers tésztát.

2) Lakásban ültettem át egy cserepes virágot, hirtelen úgy éreztem, nehezebb a levegő. Utánaolvastam, hogy a virágföld tartalmazhat egy tüdőgyulladást okozni képes baktériumot, és hiába egy héttel előtte tettem meg, újra kimostam minden textilt (díszpárna huzat, plédek, ágyneműk, még azt is, ami a szekrényben volt)

Ezek most random példák, nem is a legdurvábbak, de ebből áll ki az életem. És nem értem, miért, mert alapjáraton meg nem vagyok egy kényes ember meg ilyenek. És mondanám, hogy tudom, hogy lehet mind hülyeség és egyiknek sincs alapja, de közben mégis ez alapján hozok döntéseket. Szóval hiába sejtem, hogy butaság, nem ittam volna meg pl. azt a kefírt vagy nem fejeztem be volna most sem a kalácsot hanem inkább kidobtam a tésztát.

Tudom, hogy a tudatlanság is szerepet játszhat, de pont ez az - hiába tudom, hogy embereknek vannak otthon elemes dolgai és nincs belőle tűz, szóval én ezt tudom, mégis ott van a "mi van, ha" pont most lesz valami az én esetemben.

(Kérlek titeket, az ételes részekre ne az "ételpocsékoló" kommentek jöjjenek, nem emiatt tettem fel a kérdést).

Köszönöm előre is a válaszokat!

jan. 31. 16:13
 1/6 A kérdező kommentje:
A kérdést azért így tettem fel mert egyébként én, hogy mondjam.. van egy személyiségzavarom (diagnosztizált is), azon a területen eléggé olvasott vagyok meg tapasztalt, most erről nem akarok beszélni, de a lényeg, hogy a többi ilyen pszichológiai dologba annyira nem mentem bele, pl. a szorongást sem igazán tudom hova tenni. Nem kicsinylem le, de azt hittem, engem ez így hogy szorongás nem érint. Múltkor egy állkapocs orvos nagyon teljeskörű vizsgálatot csinált, és rákérdezett, szoktam-e szorongani, és egyből azt mondtam, nem, nem hinném, hogy jobban, mint az átlag. Ezek a dolgok eszembe sem jutottak hirtelen, hogy akár ezek is annak számíthatnak.
jan. 31. 16:20
 2/6 anonim ***** válasza:

Katasztrofizálás. Mindig végigjátszod a lehető legrosszabb forgatókönyvet a fejedben? Le tudod játszani a lehető legjobbat?

Nem a tudatlanság a bajod, hanem a féltudás. Tudod, hogy valami veszélyes, csak azt nem tudod megítélni, hogy mennyire. És akkor nem a racionális döntés kerül előtérbe, hanem az érzelmi. Ez valódi szorongás, valahonnan jön a gyerekkorból, rossz tapasztalatokból, átadott félelmekből, megmagyarázatlan fordulatokból, és leginkább abból, hogy amikor igazán érzelmi támaszra lett volna szükséged a legfontosabb kapcsolataidból, akkor azt nem kaptad meg. Lehet még oka a felmenői családban történt valamilyen kibeszéletlen tragédia, amiről nem volt szabadott beszélni, nem lett feldolgozva, csak a trauma került át a következő nemzedék(ek valamelyiké)re.

jan. 31. 17:10
 3/6 anonim ***** válasza:
Paranoia. Kényszer.
jan. 31. 17:22
 4/6 anonim ***** válasza:
100%

Ezek mind nagyon súlyos esetek már... főleg a svéd térítős.

És ezt úgy mondom hogy én És kényszerbeteg vagyok és gyerekkorom óta szorongok. Sajnos ilyen családba születtem bele

És az is igaz hogy mindenkinél másképp jelentkeznek a tünetek. Nekem is van olyan, hogy megérzek egy pici gázszagot és egyből az gondolom hogy elromlott valami itthon és reggelre már nem fogok élni…

A másoktól való félelem ilyen szinten totál felesleges mert senki nem akar így megmergezni idegeneket....

jan. 31. 17:32
 5/6 anonim ***** válasza:
Komoly kényszeres tünetek ezek. Irány a doki.
jan. 31. 19:31
 6/6 A kérdező kommentje:

||| Hosszú lesz |||

Kicsit meglepődtem milyen kaliberű válaszokat kaptam, őszintén azt hittem, hogy "dehogy van bajod", "jó dolgodban nem tudod, min agyalj, az a bajod" stb.-ket kapok majd.

Lehet ez konkrétan akár akkor egy kényszeresség maradvány/más formában való "kiújulás"? Gyerekkoromban elég kényszeres voltam. Nagypapám, akit szerettem, 7 éves koromban váratlanul meghalt (rákos volt, csak mi gyerekek nem tudtuk), és utána egyértelműen halállal kapcsolatos kényszergondolataim meg cselekvéseim voltak (tipikus "ha nem csinálok meg y dolgot, x személy meg fog halni/beteg lesz/balesetezik/megölik", vagy néha "ha nem csinálok meg y dolgot, akkor nem is szeretem x személyt" stb.). Ugye ezek a legbutább (és legidőigényesebb)"feladatok" voltak, sok belül zajlott, de még több látványos is lehetett volna pici figyelemmel, furcsa visszagondolni, hogy nem igazán jött le családnak sem. Egyedül kettő megjegyzés maradt meg bennem, amit egy-egy cselekvésre tettek, de szerintem rendmániának/bogarasságnak fogták fel (anyum azt vette észre, hogy a fogmosópoharakat mindig szorosan egymás mellé raktam, a fogkefe fejeket pedig egymásnak támasztottam - mert ugye ha egy véletlen nem ért hozzá a többihez, akkor annak a tulajdonosa meg fog halni -, ugyanez a benti papucsokkal, úgy rendeztem mindig szorosan őket, hogy mind egymáshoz érjen). Ima is volt kényszeres, rajzolásban a megjelenített dolgok, számok "jelentése" (az egyébként ma is megvan picit).

Ezt egyébként úgy "nőttem" ki szerintem, hogy olyan 12-13 éves korom körül önmaga ellen fordítottam, mondván "akkor válik valóra a gondolat, ha engedelmeskedem neki (ha végrehajtom a kényszercselekedetet).

Később viszont egy stresszes időszakban 16 éves koromban visszajött, de akkor már cselekedetek nélkül, tisztán gondolatok formájában, és "gonosz vagyok" fókusszal. Tehát, pl. nem szerettem thrillert nézni (pedig amúgy szeretem a műfajt), mert arra gondoltam, mi van, ha valójában a rossz karakterrel értek egyet, mi van, ha belül olyan vagyok. Emellett voltak "sértegető"/"átkozódó" gondolataim is, amiknek ugye pont az ellenkezőjét éreztem (pl. láttam, hogy valamelyik szerettem szomorú, és hiába éreztem együtt, jött egy hirtelen csúnya, őt sértő gondolat). Arra is rászorongtam, ha pl. anyumat sírni láttam és nem sírtam vele együtt, mert akkor tuti rossz ember vagyok és nem is sajnálom. Meg ugye attól is féltem, mi van, ha bántani fogok valakit, akit szeretek.

Ez másfél évig tartott kb., de akkor olyan szinten, hogy reggel felkeltem, pár másodpercig minden rendben volt, aztán egész nap a szorongás. Őszintén, hogy ez hogy múlt el, már fogalmam sincs (egyébként maradványok ebből is vannak, de már ugye általában tudom, hogy nem kell vele foglalkozzak, sokkal ritkábban és kisebb érzelmi reakciót adok rájuk, mondjuk a réginek a 30%-át).

Sokszor gondoltam, lehet egészségi szorongás, mert valóban pl. azt is nagyon megnézem, mit eszem, stb., vagy hipochondria, de nem, mert ugye nem képzelt beteg vagyok (bár amúgy az is sokszor játszik), hanem inkább tényleg ez van, hogy ahogy írtátok is, nem tudom, mi jelent valóban veszélyt, de próbálom a veszélyt minden áron megelőzni.

Egyébként a paranoia akkor is az, ha sejtem, hogy valószínűleg nem igaz a gondolat, de annyira mégis hiszek neki, hogy az alapján döntök? Mert nagymamám egyébként ilyesmi gyógyszert szed (egyébként egy kedves, humoros, meg intelligens nő, de nagyon durván megfigyelés/ártó szándék/titkolózás félelme van - TV, utcán lévő emberek, akár családtag is sokszor -, tud olyan bizarr dolgokat mondani, hogy néha vagy frusztrált leszek, vagy kicsúszik belül egy kis nevetés, mert tényleg nagyon abszurd, "komikus"), de ő szerintem nem sejti, hogy tényleg hülyeség, amit gondol/csinál (az egyik "beavatatlanok" számára leglátványosabb pl. a nem használt konnektorok leragasztgatása celluxszal, de ő egyértelműen másoktól való félelemből teszi, nem a háztartás baleset miatt). Korábban úgy gondoltam, különbség köztünk, hogy én meggyőzhetőbb vagyok, de mostanában úgy érzem, mintha egyre rugalmatlanabb lennék ilyen téren (lehet, hogy 5 msp-re megnyugszom magyarázat hallatán, hogy miért nincs alapja a félelmemnek, de aztán teljesen belepörgök, hogy "De honnan tudjátok/hogyan vagytok benne ennyire biztosak?" Mondjuk az is benne lehet, hogy valós magyarázatot ritkán kapok, általában csak a kifejezik, hogy úristen, mire gondolok).

Még azért szavaztam magamtól inkább a kényszerességre, mert olyan van még, hogy nem szeretek dönteni, mert mi van, ha a döntésem miatt lesz baj (pl. nem kérek szívességet másoktól, hogy pl. hozzanak el valamit, mert mi van, ha pont amiatt indul később, hogy berakjam a kocsiba, és majd balesetezik. Vagy sokszor hazajöttem úgy szüleimmel a városból ahol lakom az ő városukba, mert mi van, ha amiatt, hogy nem jövök velük, pici időeltéréssel indulnak el és emiatt lesz baleset). De mostanában egy csoportterápián /ott más miatt vagyok, csak ezt a konkrét dolgot felhoztam/ kaptam a tanácsot, hogy próbáljam ki, nézzem meg, tényleg baj lesz-e, és hát olyan furcsa volt látni, hogy nem, és hogy valóban dönthetek saját akaratom szerint, mert nem fog tőle felfordulni a világ.

jan. 31. 23:35

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!