Ez hallucináció? Pl tudom, hogy a tárgyak ugyanazok, nem látok különleges dolgokat, csak a meglévő dolgokat látom úgy, hogy ugyanúgy néznek ki, de mégis mások.
*amikor benne vagyok abban az állapotban
nem szívok semmit
Hallucinálni nem csak hangokat lehet ^^. A hallucináció tárgy nélküli észlelést jelent: tehát olyasvalamit észlelsz, ami nincsen jelen a tárgyi világban. Emellett idegenszerű is. Az érzékcsalódások közé tartozik.
Van egy testvére, az illúzió. Amikor létező tárgyakat észlelsz eltorzulva. Inkább ez illik arra, amit mondasz. Ami még illene szerintem (legalábbis a hallucinációnál jobban), azt rendellenes percepciónak hívják, amikor az észlelet intenzitása, jellege, élményszínezete eltér a szokásostól. Az illúziótól kb. annyiban különbözik, hogy ott olyasmit is belelátsz a dolgokba, amik nincsenek jelen, vagyis az észlelet kicsit több, mint aminek lennie kellene (hallucinációnál végképp, ott olyasmit észlelsz, ami sosem volt ott). Itt azonban tudod, mit látsz, de azt máshogy. Vagyis az észlelet más, mint aminek lennie kellene, de nem feltétlenül "több".
Ezek, ha jól tudom, neurológiai zavaroknál is előjöhetnek, ha az észlelést végző rendszeregyüttes valahol zavart szenved. Érdemes lehet felkeresni egy neurológust elsőnek, a többin ráérsz gondolkodni később is.
Derealizációnál olyasmi van, ha jól tudom, hogy a világot, amiben vagy, másik világnak érzed. Vagyis különbség van aközött, hogy másik világban érzed magad, és aközött, hogy ugyanabban a világban érzed magad, amiben vagy, csak a világ jellege más. Ezek már olyan apró, de fontos különbségek, ahol jó lenne megkérdezni egy szakembert.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!