4év rendszertelen (4x0.5mg/hét) benzo (Xanax) hirtelen elhagyásától 2 éve cold turky-be kerültem és azóta se lettem jól teljesen, PAWS-om lett, mit tegyek?
Gondoltam a visszaállításra és adag stabilizálásra, de félek a toleranciától, visszapattanó szorongástól és a begyújtástól.
2 éve volt az ugrás. Rendszertelenül szedtem, heti 4 néha max 5 nap 0.5 néha max 0.75mg/nap.
Aztán teljesen abbahagytam.
Cold turky-be kerültem a gyors elhagyástól.
3 hónap pokol.
Majd még kb. 1 év erős rosszullét.
De sose érzlemi, mindig csak fizikai roszlszullét.
Fél éve kb. jobban vagyok, de még mindig energia szintem negyede a réginek, könnyen lesz dührohamom.
Ha bármi stimulálja a gaba rendszert akkor iszonyatos több hetes rosszullét. Alkohol tipikusan ilyen.
Nagyon rossz ez a post-acute withdrawal syndrome (PAWS).
Hát ez sajnos PAWS.
Szakemberek jelentős része vagy nem vagy leginkább a túl gyors csökkentést ismeri - 14 nap alatt nullára stb.
Pszichológiailag jól vagyok. Egy nagyon nehéz élethelyzetben kezdtem el alkalom szerűen szedni, de az feldolgozásra került, szakemberrel plusz önerőből. Akkor hagytam abba, maikor már érzelmileg teljesen stabil voltam.
A hirtelen abbahagyás nagy hiba volt. Ahogy telt az idő és vártam, hogy jobban legyek, egyre rosszabb lhetőségnek tűnt a visszaállítás. Persze mindig felmerült, hogy visszaállni és majd fokozatosan csökkenteni. De ennek gátat szabott, hogy "már mennyit szenvedtem", "mennyi ideje nem vettem már be, mennyi áldozatot hoztam", meg a story-k arra, hogy minden új kísérlet rosszabb mint az előző a begyújtás miatt, meg, hogy 50-50% hogy kinek siekrül és kinek nem a visszaállás. Így inkább kitartottam, nyilván a legelején pár hét után kellett volna visszaállítani és lassan nagyon lassan csökkenteni, de ez a hajó 2 éve elment, ezt akkor lehetett volna.
Már nincs a pokoli rosszullét, viszont még bőven maradtak tünetek. Random RLS 1-2 hetente 1-2 napig (lábak bizsergése), random reggel pánikkal ébredés heti 1-2 nap el is múlik max 1 óra alatt, meg egyértelmű, hogy még nem regenerálódott a gaba rendszer, mert kevés alkohol is (ami ugyan oda hat) 2-3 hétre teljesen visszarak az elvonási elejére pokoli rosszulléttel. Amúgy egészségügyileg nincs bajom, ezeket a PAWS okozza, ez se öndiagnózis, labor, kivizsgálás stb...
Orvos semmit nemtud mondani. Egyik se. van amelyik azt mondja, hogy visszaállítás, hosszabb időre, amíg egy dózison nincs teljes stabilizálódás, aztán csökkentés saját tempómba. Másik azt, hogy semmiképpen ne legyen visszaálíltás, majd alakul ez (nem ő van benne 2 éve, már nagyon nagyon bele vagyok fáradva). Szóval erre nincs egyértelmű válasz.
Igazából azért írtam ki, hogy hátha tapasztalatból van itt valaki, aki 2-3 év után visszaállította, vagy akinek a PAWS eltartott 2-3 évig de teljesen felépült.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!