Hogy működik egy beszélgetés egy pszichológusnál?
Pszichológus függő.
Ha komolyan veszi a szakmáját, akkor tájékoztat a kezelés menetéről. Előbb teszteket végez rajtad, amelyek lehetnek szóbeliek, vagy írás alapúak is. Alaposan felméri a helyzetet és személyreszabottan kidolgoz egy terápiát, amelyet mind a kezelés alkalmával, mind azután gyakoroltat veled.
Ha javulás van, arról nem csak tájékoztat, hanem érzed is.
Ha pedig rossz pszichológushoz kerülsz, akkor hagyja, hogy te beszélj inkább, mondd el épp mi bánt, hátha az segít.. nézi az időt, hogy mikor ér véget. Nem mondja el, hogy hogy haladsz, inkább megpróbálja a végtelenségig húzni, hogy járj oda folyamatosan.
Én mind a kétfajtából fogtam ki. Ha úgy érzed, hogy nem használ a pszichológus az első pár alkalommal, vagy nem szimpatikus, hagyd ott nyugodtan és keress másikat.
attól függ, milyen terápiát alkalmaz, van hosszú és rövid es ezeken belül is sokféle, vagy csak tanácsadás, ami egy alkalom. Tőled is függ, hogy tanácsadást, hosszút vagy rövidet szeretnél-e, pl ha szorongsz valamitől, pl egy utazástól és csak ebben kéred a segítségét az rövid, pár alkalom, vagy ameddig be nem következik a cél.
Első alkalommal nekem azt kérte, meséljek magamról, a végén megkérdezte, hogy miben segíthet, illetve kérte, hogy gondolkozzak, milyen célt tűzzünk ki magunk elé. Második alkalommal csinált teszteket. Többi alkalommal meg hát neked kell mesélni, hogy érzed magad, épp mi az ami foglalkoztat, mi dühít vagy elszomorít vagy minek örülsz, és ez olyan filmbeli Te beszélsz ő hallgat, esetleg kérdésekkel segít. Van olyan pszi aki jegyzetel közben, van olyan aki csak akkor jegyzetel mikor már elmentél. Természetes, hogy emlékszik, miről beszéltetek, ez a dolga! Ez nekem hosszú terápia volt, és analitikus.
2-es vagyok és kicsit nem értek egyet az 1-essel, mert van olyan, hogy nem szimpi és akkor hagyd ott! De hogy mennyit beszél a terápia alatt az módszer függő!
Csak úgy tudod eldönteni h jó vagy nem, ha úgy érzed megért vagy nem, vagy ha szimpi vagy nem, de ez nem egy alkalommal derül ki, vagy jó esetben nem!
Képeket mutatott virágokról,választani kellett, melyik tetszik és miért, mi jut róla eszembe, stb. Gondoltam, na most felmérni pszichopata vagyok, vagy ilyesmi.
Negyed óra múlva azon kaptam magam, hogy gyermekkori emlékeket mesélek neki. Jó felvezetés volt. Órákig ültem volna ott, beszélgettünk, nem én beszéltem.
A szimpátia tényleg fontos.
A Hogy vagy?-t nem első alkalommal fogja kérdezni, a Miben segíthetek-et igen. A teszt egyáltalán nem kötelező, csak ha az adott pszichológus szeret vele dolgozni vagy be akar azonosítani mondjuk egy depressziót. Alapból terápia céljából mész pszichológushoz, tehát az az alapállás, hogy az első alkalmat követni fogja több is (esetleg mondhat egy hozzávetőleges alkalomszámot is, ha nem az első, akkor a néhányadik alkalommal), legfeljebb azért kérdez rá, hogy részedről is megvan-e a szimpátia, a folytatási szándék. Megtörténhet az is, hogy nem találja magát kompetensnek, és akkor továbbirányít máshoz. A jó szakember emlékezni fog arra, amit mondtál neki, és tudni fogja, hol hagytátok abba. A szimpátia elengedhetetlen, tulajdonképpen a terápia alapja az emberi kapcsolat.
Az első néhány alkalommal hagyni fog kibeszélni magadat, hogy megteremtődjön a bizalom, aztán utána kicsit terelgethet a fontosabb témák felé, hogy ne kávéházi locsogás legyen a terápia. A pszichológus figyelmesen és értően, elfogadással meghallgat, a mondanivalódat összegzi, csoportosítja, ellentmondásokra hívja fel a figyelmet, előrevivő kérdéseket tesz fel. A legfontosabb szerepe az elfogadás, hogy te is el tudd fogadni magad, ne ess kétségbe mindenkivel előforduló emberi hibázások miatt. Erősíti az önbizalmadat, hogy képes legyél hatékonyabban, stresszmentesebben vinni az életedet. Ez általában néhány hónap, összetettebb problémánál több.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!