Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Ha személyiségzavarom van,...

Ha személyiségzavarom van, akkor is hiányozhat a betegségtudatom?

Figyelt kérdés
Most diagnoztizálnak éppen, hetek óta egy kórházban vagyok önként, és azt mondja a pszichológusom, aki teszteket csináltatott/csinált, hogy nincs egy olyan kórképem mint pl. skizofrénia, bipoláris zavar, vagy depresszió, hanem valami személyiségzavart gyanít. De ehhez szerintem társul nálam egyfajta belátáshiány, ami miatt néha úgy érzem, hogy nem vagyok igazából beteg. A betegek között is különcnek érzem magam, nem tudok igazán beilleszkedni sehova. De mégis én kezdeményeztem azt, hogy bekerülhessek. Lehet hogy csak részlegesen van belátásom a betegségemre vonatkozólag? Mert tudom, hogy van valami bajom biztosan, csak nem tudom leírni, ha megkérdeznek, és nem is szenvedek valójában.

dec. 6. 19:04
 1/9 anonim ***** válasza:
0%
Valami szemelyisegzavar? Adja mar vissza a diplomajat az ilyen! :-/ :-D
dec. 6. 19:09
 2/9 anonim ***** válasza:
76%
1-es! A személyiségzavarok eléggé tudnak ám keveredni egymással ám, van olyan vélemény, hogy nem kellene őket ilyen szigorúan elkülöníteni, ahogy a DSM például teszi azt.
dec. 6. 19:13
 3/9 anonim ***** válasza:
60%

#2 Igen!!! Vegre valaki!

Tudom, hogy vannak atfedesek es hasonlosagok. A narcihoz jarulhat border peldaul. A bordert szoktak osszeteveszteni a bipolarral.

Engem az zavar a storyban, hogy a pszichologus csak gyanit! Ilyenkor kell a klinikai szakpszichologus vagy a pszichiater, mert nekik melyebb es tobb tudasuk van, mint egy pszichologusnak, mert a temat melyebb szinten tanulmanyozzak es ismerik.

dec. 6. 19:22
 4/9 anonim ***** válasza:
77%

3-as! Jó, de még akkor is ott a joker: Kevert személyiségzavar! 😂

én tudod minél jobban beleásom magam a témába jövök rá, hogy valójában annyira nagy az átfedés az egyes személyiségzavarok között, meg több egyéb kórkép között, hogy több ezek közül több szerintem csak "műtermék" főleg az egyes clustereken belül.

Arról nem is szólva, hogy nagyon sokszor nem magát a betegséget, hanem a kísérőtüneteket diagnosztizálják! pl. a depressziót minden pszichológus felsimeri...ergo ha mondjuk egy border elmegy a pszichológushoz, és az nem ás elég mélyre, vagy csak nem veszi a fáradságot, akkor totál átsiklik a személyiségzavaron.

Vagy gondolj bele a CPTSD, a borderline személyiségzavar és a Disszociatív identitás zavar (DID) sok elmélet szerint egy spektrum!

Vagy ha már it vagyunk van olyan személyiségzavar, amit nem vettek be a DSM-be pedig sokak szerint kéne, pl. kodependens személyiségzavar, meg a diagnózis sok esetben önkényes!

pl. a bordernek kilenc tünete van, ha abból megvan öt, akkor megkapod a diagnózist...miért pont öt??? Ki döntötte el? Tehát most érted nagyon sok ilyen van, hogy a hajam tépem!

dec. 6. 19:37
 5/9 anonim ***** válasza:
100%
A személyiségzavarokra általában az a jellemző, hogy egosziton jellegűek, vagyis az érintett személy nem tartja "énidegennek", kóros jellegűnek a társadalmi elvárásoktól jelentősen és tartósan eltérő megnyilvánulásait. Tehát pl. akinek paranoid személyiségzavara van, természetesnek tartja a gyanakvó attitűdjét. A személyiségzavarok tünetei általában nem az érintetteknek tűnnek fel, hanem a környezetükben lévőknek (családtagoknak, ismerősöknek, munkatársaknak).
dec. 6. 19:56
 6/9 anonim ***** válasza:
* egosziNton
dec. 6. 19:57
 7/9 anonim ***** válasza:
100%
Szerintem teljesen igaz lehet, hogy nincs betegség tudat, mert azt inkább a személyiséged részének érzed. (Lehet, hogy mindig is ilyen voltál)
dec. 6. 20:13
 8/9 Mendy98 ***** válasza:
Attól függ milyen személyiségzavar, de sok esetben előfordulhat, hogy nincs betegségtudata egy személyiségzavaros embernek, igen.
dec. 7. 16:01
 9/9 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat :)
dec. 8. 12:42

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!