Akit egész életében kiközősítettek és megszégyenítettek, hogy építi vissza a sose volt önbizalmát?
Sehogy, és el ne higgye senki, hogy bármilyen hosszú és melós terápiával ez működni fog.
Irtó sok idővel és terápiával azt tudod elérni, hogy bizonyos helyzeteket elengedj és máshogy értékelj, de önmagában a helyzet ugyanaz mint mondjuk 10 évvel ezelőtt, csak máshogy reagálsz rá. Ettől még önbizalmad nem lesz.
Az az ember, akinek gyerekkorban nem alakult ki egészséges önbizalma, sőt, ennek az ellentéte történt és állandóan sárba lett tiporva, soha nem lesz egészséges lelkületű/önbizalmú ember, bármilyen hosszúságú és minőségű terápián is vegyen részt.
Sehogy. A környezetváltás segíthet annyiban, hogy kikerülsz azok közül, akik kiközösítettek. Legjobb a külföld, ott normálisnak veszik, hogy egy külföldi kicsit fura. Ott nem ismer senki, aki ujjal mutogatna, vinné a híred. Ez adhat egy kis felszabadultságot, kevesebb stresszt, kicsit lazábban viselkedik az ember, ezáltal jó esetben az új környezet befogadja.
Érdemes egy új hobbit is választani, amiben jó vagy, így ha rádtör az önbizalomhiány, rögtön eszedbe jut, hogy há! Valamiben jó vagyok!
Persze akit mindig lehúztak, sosem lesz olyan, mint aki támogató közegben élt, de ez nem nagyon fog látszani, ha megfigyeli és felveszi azokat a viselkedési mintákat, amiket az átlagemberek. Ezt lehet tanulni, hogy egy egyszerű bókra ne úgy reagálj, hogy: á, szerintem nem is áll olyan jól ez a ruha - hanem csak egyszerűen megköszönöd, ennyi.
Szóval röviden: kizárni az egész múltad, minden ismerősével együtt és messze új életet kezdeni.
Nekem azóta viszonylag jó életem van, csak ritkán depizek.
Sehogy nem lehet visszaépíteni azt, ami nem is volt! Felépíteni lehet, de az sem olyan önbizalom lesz, ami akkor lett volan, ha egy szerető közegben nő fel az ember.
A lelkünkök ejtett sérülések olyanok, mint egy lepedőn vagy ruhán a lyukak. Lehet valamelyest foltozni, de nem lesz olyan erős az anyag és teljesen újjá varázsolni nem lehet.
Aki mást mond neked annak még nem törték soha össze a lelkét, nem taposták szét gyerekkorában.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!