Ez lehet deperszonalizáció? Adhat okot aggodalomra?
Mostanában néha nagyon fura rövid ideig tartó gondolatok/érzések törnek rám. Azt érzem mintha kívülről figyelném magamat, nem is lennék valóságos, csak mint egy filmbéli karakter. De csak rövid ideig, pár másodpercig. Rákerestem és a deperszonalizációt találtam, de nem tudom eldönteni ez az e, mert nem teljesen illik rá, másoktól nem vagyok érzelmileg elszigetelődve, az emlékeimmel és a testemmel kapcsolatban sincsenek szokatlan érzéseim vagy gondolataim. Meg tényleg csak kis ideig tart.
Kettő ilyen esetre emlékszem jobban a közelmúltból.
Az egyik talán múlt héten volt, egyetemen ültem előadáson és azon gondolkoztam, hogy anyum megkért hogy vásároljak be délután és mennyire nincs kedvem ehhez. Hirtelen úgy éreztem hogy nem számít mit teszek, mindjárt kisétálok a teremből hazamegyek és alszom. Teljesen olyan volt mintha egy filmet néznék ami az én életem. Úgy voltam vele hogy bármit megtehetnék, az egyáltalán nem számítana mert csak valami karakter vagyok. Nem támadtak ilyen őrült gondolataim hogy most megölök mindenkit vagy ehgez hasonló, csak simán annyi hogy megtehetném hogy mindent és mindenkit ignoràlok a francba és a szobámba zárkózva alszom. Aztán hirtelen szinte egy szempillantás alatt kijöttem ebből az állapotból és gyorsan elhessegettem az egészet, mondván tök hülye vagyok, egyáltalán minek gondolok ilyenekre.
A másik talán egy órája volt, pörgettem a Facebookot és olvastam egy posztot. Abban írta valaki hogy 28 éves és hirtelen annyira elrugaszkodottnak tűnt a dolog. Kb azt éreztem hogy úristen ki az aki 28 éves, el nem tudom képzelni milyen lehet olyan idősnek lenni. Arra gondoltam hogy én biztos sose leszek annyi idős. Nagyon más volt a kontextus de pontosan olyan fura belső érzésem volt mint az előző esetben. És ugyanúgy pár másodperc múlva hirtelen kijöttem belőle és még percekig gondolkoztam rajta hogy hát persze hogy leszek 28 éves, mindenki lesz annyi idős egyszer. Nagyon fura volt nem tudom teljesen körül írni.
Mostanában elég sok stressz ér, nem teljesen vagyok önmagam, lehet közrejátszat benne. Kicsit megijedtem, még nem volt ilyen velem. 19 éves vagyok. Érdemes szakemberhez fordulnom?
Az általad leírtak enyhe disszociatv élményeknek tűnnek, amelyek szinte mindenkinél előfordulnak az élete folyamán.
A kamaszkor és az ifjú felnőttkor határán vagy, amikor újfajta élethelyzetekben és szerepekben kell megmutatni magadat, ami - mint azt írtad is - stresszforrás számodra. Erre az életszakaszra tehető egy természetes neurológiai változás is, az un. szinaptikus elimináció, ami bárkinél okozhat átmeneti idegi labilitást anélkül, hogy bármilyen komolyabb problémára kellene számítania. Tehát nyugodj meg, a kérdésedben leírtak önmagukban még semmiféle mentális betegségre nem utalnak. Mindenesetre hasznos lehet, ha lehetőség szerint nem erőlteted túl magadat, kikapcsolódásként sétálsz a természetben, ill. sportolsz, eleget pihensz és alszol, továbbá kerülöd az olyan izgatószereket, mint az alkohol, a kávé stb.
A fentiekből baj nem lehet. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!