Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Segítene valaki hogy egy...

Segítene valaki hogy egy ilyen összetett kórkép milyen típusú depresszióra utalhat? Lehetséges hogy valakinek ilyen sok betegsége van egyszerre?

Figyelt kérdés

Lehet hülyén hangzik, de olvasás alapján úgy gondolom hogy nem lehet diagnosztizálni a betegségem mert nem találtam ilyen leírást.

Ha ez így van, akkor hogy fognak rá gyógyszert találni?

Jelenleg a klinikai depresszióhoz állok a legközelebb, de ez csak azóta van hogy gyógyszert szedek.

Előtte 18 éves koromban, érettségi utáni nyár végén kezdődött el az egész.

Ugye a klinikai depresszió elég tisztán le van írva, nincs kedve semmihez, csak fekszik, nem eszik, nem fürdik, kilátástalan stb…

De nálam ez teljesen máshogy volt az elején.

A fő tünetem 18 éves koromtól az az volt, hogy nagyon aggódtam amiatt hogy nem alakulnak úgy a dolgok és főleg hogy a jövőben nem fognak úgy alakulni ahogy én akarom és ami az én elvárásom.

Ettől belekerültem egy olyan állapotba amit úgy tudnék megfogalmazni, hogy a magány, az üresség, a kietlenség és a kilátástalanság egyvelege, ami elkezdett lehúzni egy spirálba és amikor tetőzött akkor általában hisztérikus sírásba kezdtem és attól rettegtem hogy most őrülök meg….

Ez 18 éves korom óta BÁRMIKOR előjöhetett, csak voltak időszakok amikor sűrűbben…

Spontán is, akár egy nyaralás alatt is, viszont voltak triggerek, pl ha egy rossz hírt kaptam, akkor mindig leizzadtam és ájulás közeli állapotba kerültem.

Vagy pl a kietlen helyek mindig fokozták ezt, de pl Budapest legszebb része, a dunapart, ezt folyton előhozta, mert mindig arra gondoltam hogy itt mások a barátaikkal vannak, nekem pedig el kell innen jönnöm, ki kell mennem az állomásra(a vonatállomás gyerekkorom óta nagyon lehangol, 18 éves korom óta pedig a depresszió képi manifesztációjaként tudnám jellemezni)es haza kell jönnöm a semmibe. Ez szinte kivétel nélkül mindig indította ezt a spirált, sokszor metrón, vonaton bőgtem el magam…

Ugye a klinika depresszió egyértelműen NEM ilyen.

Most azért beszélek erről múlt időben, mert jelenleg lenyugtat egy gyógyszer amit kapok, meg a pandémia miatt a pszichotikus tünetek átvették a szerepet…

Szóval, valami ötlet hogy mi lehet ez? Milyen típusú depresszió, vagy egyéb elmebaj?

Mert rengeteget kutakodtam, olvastam, de konkrétan nem találtam ilyen tüneteket…

dec. 1. 13:40
 1/7 anonim ***** válasza:

[link]

Ebben benne kell, hogy legyen.

dec. 1. 13:48
 2/7 anonim ***** válasza:
100%
Egyébként nem minden esetben lehet egy korképet sablon szerűen ráhúzni az ember állapotára. Az is lehet, hogy a depresszió egyes tünetei és egyéb szorongásos zavarok részelemei teszik ki a problémádat.
dec. 1. 13:56
 3/7 A kérdező kommentje:

2 csak az a baj hogy én ezt nem találtam leírva... nyilván lehet összetett a betegség

Nekem is eleve van

OCD

szorongás

Depresszió

Hangulatingadozások

PTSD

Szuperzekenyseg...

Csak egyrészt képtelen vagyok elviselni hogy ennyi bajom van másrészt tényleg nem tudtam beazonosítani...

dec. 2. 04:07
 4/7 anonim ***** válasza:
100%
Nem mindig léteznek konkrét körbeíró tünetek én pl szimplán OCD-s vagyok, de érzek ugyanilyen dolgokat mint amit leírtál. Ezek lehetnek teljesen normális emberi preferenciák/megélések is. Nem szabad a betegségre fogni mindent, mert az betegíti meg még jobban az embert.
dec. 2. 05:55
 5/7 anonim ***** válasza:
100%
Azért nem jó az öndiagnózis, mert például, ha egyszer volt pánikrohamod még nem leszel pánikbeteg. Amiket leírtál azok összefügghetnek, olyan mintha a listádon lenne az ok, okozat. Szerintem keress egy hozzáértő szakembert ahelyett, hogy meg akarod nevezni a problémád. Egy jó pszichológus például segíthet oldani a PTSD- ből származó feszültséged, ami simán lehet a depressziód forrása. Ha túlérzékeny vagy és azt keresed milyen pszichés zavarok passzolnak még rád rengeteg mindent fogsz magadra húzni, sokmindent tévesen. A szakember segítene egy külső szemszögből megvizsgálni a helyzetedet, ami nem valószínű, hogy annyira kilátástalan mint te gondolod. Így viszont ez egy öngerjesztő folyamat, ami tovább eszkalálódik benned.
dec. 2. 06:15
 6/7 A kérdező kommentje:

A fő tünetem 18 éves koromtól az az volt, hogy nagyon aggódtam amiatt hogy nem alakulnak úgy a dolgok és főleg hogy a jövőben nem fognak úgy alakulni ahogy én akarom és ami az én elvárásom.

Ettől belekerültem egy olyan állapotba amit úgy tudnék megfogalmazni, hogy a magány, az üresség, a kietlenség és a kilátástalanság egyvelege, ami elkezdett lehúzni egy spirálba és amikor tetőzött akkor általában hisztérikus sírásba kezdtem és attól rettegtem hogy most őrülök meg….

Főleg ez az amire a leginkább kiváncsi lennék hogy mi ennek a meghatározása

Így éltem 18 éves koromtól, érettségi utáni nyáron jött elő.

Most a covid utáni pszichózis meg a nyugtató ezt tompítja

De ez volt a fő tünetem és akármilyen betegségről olvastam valahogy ilyen leírást nem találtam

dec. 2. 07:20
 7/7 anonim ***** válasza:
100%
Ebben a pszichiáter tud segíteni.
dec. 4. 22:54

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!