Ha úgy megyek el iskolapszichológushoz, hogy megvárom amíg beröltöm a 18-at akkor és kell értesítenije szülőket bizonyos dolgokról?
Tudom, hogy van ilyen titoktartás meg ilyenek, de több ismerősömnél is volt olyan hogy elmentek és mivel veszélyt jelentettek magukra ezért kötelessége volt értesíteni szülőket mert még kiskorúak voltak
Van egy ismerősöm is aki pszichológusnak tanul és mondta, hogy ha pl. az kiderül, hogyvalaki vagdossa magát vagy ilyesmi akkor szólnia kell
Viszont ha úgy megyek el hogy 18 vagyok akkor nem számít, hogy még diák vagyok és nem kell tovább adnia szülőnek semmit, tök mindegy mit mondok el ugye?
Ha a pszichológus *közvetlen* veszélyeztető tünetet észlel, akkor köteles pszichiátriára irányítani, ez kortól független, annyi az eltérés, hogy a kiskorúak gyerekpszichiátriára kerülnek, a nagykorúak meg a sima osztályra (ez nem feltétlenül igaz mindig, ha van kezelőorvosa valakinek gyerekkorából, akkor ügyesen meg lehet oldani, hogy még fiatal felnőttként a régi orvosához kerüljön). De az nagyon fontos, hogy ilyen esetben ez mindig a te érdekedet szolgálja, és a pszichiáter sem jókedvéből rendel el akaratod ellenére kezelést, hanem mert meg akarja menteni az életedet.
Ugyanakkor ha nagykorú vagy, az egész procedúrából kimaradhatnak a szülők, sőt, míg kifejezetten másképp nem rendelkezel, ki is kell, hogy maradjanak. Mikor jöttek hozzám osztályra látogatni, tőlem például megkérdezte az orvos, hogy mennyit mondhat el, és azt is kiemelte, hogy ha nem akarom, hogy látogassanak, akkor ki fogják rakni őket, mert ez itt az én gyógyulásomról, nem az ő szorongásukról szól. De szerencsére volt annyi tapintat a szüleimben, hogy az orvostól csak annyit kérdeztek, nekik van-e hozzátartozóként bármi teendőjük, minden mást tőlem kérdeztek személyesen, nem a hátam mögött az orvostól. Én annyit kértem tőlük, hogy figyeljenek rám, hogy szigorúan szedjem a gyógyszereimet, mert nem akarok még egyszer olyan állapotba kerülni, mint ahogy bevittek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!