Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Honnan lehet megkülönböztetni,...

Honnan lehet megkülönböztetni, hogy valaki ezotéria, varázslat, babonahívő, vagy szkizofrén?

Figyelt kérdés

Példaul ha valaki hiszi, hogy van őrzőangyal, meg hogy a negatív erők betesznek neki, azért van peche, vagy például azért megy el sorozatosan a busz előtte, vagy lehetőségek nem nyílnak meg, mert üldözi a sors….

Például én észrevettem, hogy ha időbe megyek a buszmegállóba, akkor késik a busz, ha meg fixre megyek, mondjuk csak 1 perccel korábban, akkor korábban megy el. Ez így megy 15 éve, már röhögöm.

Az az érzésem, hogy az univerzum csesztet.

Sőt röhögnek rajtam mint a videójátékban. En vagyok szopóágon.

Ez mennyire patológiás? Mondjuk tényleg hiszem ezt, es mindennap kártyát vetek, meditálok.

De ha ezt elmondom egy pszichológusnak, tutti minimun paranoiát állapít meg. Nemde?

nov. 28. 22:32
 1/5 anonim ***** válasza:
Nem tuti, érdemes szakembertől kérdezni ezt
nov. 29. 06:14
 2/5 Phoney ***** válasza:

A skizofrének pszichotikus téveszméit leginkább az különbözteti meg bármilyen hittől, hogy honnan vannak, és hogy az értelmi szintednek megfelelően viszonyulsz-e hozzá.

Amikor normális (vagy legalábbis nem pszichotikus) ember hisz valamiben, annak meggyőződés és/vagy szubjektív tapasztalat az alapja. (Ebben és ebben hiszek, és szubjektíven azt tapasztalom az életben, hogy így is van. Vagy nem tapasztalom, de hiszem. Vagy ezt és ezt tapasztaltam, és ennek alapján hiszek valamit. Ez mind jellemző az emberi pszichére.)

A skizofrénnek nem kell ténylegesen tapasztalnia, mert ő "tudja", ő "látta", "hallotta", "tisztán emlékszik". A te esetedben leginkább csak annyi lenne gyanús, hogy statisztikailag nem hitelesek az emlékeid, és ezt valamilyen paranoiás szorongásos dinamika okozza, de ehhez egyáltalán nem kell skizofrénnek lenni.

Skizofrénia akkor lenne gyanús, ha olyan dolgokra emlékeznél, amik nyilvánvalóan nem történhettek meg, esetleg ha olyan szürreális világképi magyarázatot adnál rá, ami idegen minden általad ismert kultúrától. (Nem ilyen "szivat az univerzum", hát minden második ember ezt gondolja.)

Persze, nem mondom, hogy ha egy fél órát beszélsz erről, akkor nem fogsz sokkal gyanúsabb dolgokat is mondani, de a fenti leírás szerintem szakembernek sem lenne az.

nov. 29. 10:16
 3/5 A kérdező kommentje:
Kösz a választ, hát én sem ténylegesen tapasztaltam ezt amit gondolok, hogy az univerzum szivat es mindig így történik, hanem ezt én így képzelem végülis tehat belefér a szkizofréniába
nov. 29. 14:26
 4/5 anonim ***** válasza:
Nekem édesanyám paranoid skizofrén. Amikor "rájön az öt perc", akkor a szemein is látszik, hogy üres a tekintete, továbbá indulatos, elkezd másfele nézni, mintha valaki valahonnan hozzá szólna, és a téveszméi üldöztetésesek, negatívak. Az ő "látomásai", és "hangjai" csak negatívumot mondanak, illetve tesznek "ellene".
nov. 30. 20:53
 5/5 A kérdező kommentje:
Mégis mik azok a negatívumok amiket hall, amit tesznek ellene? Lehetne példát adni ?
nov. 30. 21:23

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!