Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Hogyan tudnék újból boltba járni?

Hogyan tudnék újból boltba járni?

Figyelt kérdés
Utóbbi bő 1 évben meggyűl a bajom a vásárlással. Előtte több helyen volt pánikrohamom (tömegközlekedésen, kocsi, zárt hely stb). Mostanra már sokat javult a dolog, többnyire már csak max szorongás van, viszont maga az élelmiszer boltban főleg amint belépek kicsit ahhoz tudnám hasonlítani mintha úgy éreznem 70 éves mama lennék, szédelgek, nem jó az egyensúlyérzékem vagy elkezdem hallani a szivveresem. Ez a kasszához érve pláne ha sor van, de úgy amugy is fokozodik, elkezdek izzadni, remegni, hangom is más. De maga az üzletben is sprintelek kb és csak pár dolgot veszek ami szükséges. Nagyon megnehezíti ez a dolgokat, már előre rosszul vagyok ha mennem kell aznap boltba. Pedig régen egyébként szerettem nézelődni, semmi ilyen problémám nem volt. Hogyan lehet ezt legyőzni? Próbáltam már nagy önbizalommal bemenni, de akkor is kb rohantam volna ki rögtön
nov. 14. 09:56
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
51%
Pánikbetegség. Én is 61 vagyok és állandó gyomoridegem van a semmitől. Mi idősebbek nem tudom miért jutunk ide?! Ha nem megy önerőből kellene egy pici nyugtató.
nov. 14. 09:58
 2/11 A kérdező kommentje:
Sajnos én még csak húszas éveim közepén járok, ezért ameddig látok reményt, nem szeretnék nyugtatót szedni. Félek rákattannék és nem tudnám letenni. Illetve ismerősöm egész hamar (igaz az depresszió elleni gyógyszer) elkezdett antidepresszánst szedni és szerintem nem telt el úgy egy teljes év, hogy ne keljen szednie. Volt hogy lerakta hónapokra többször, de mégis előbb utóbb előkerült és megint szedni kezdte. Szerintem függőséget okoz és hosszútávon többet árt, mint használ. De erről is érdekelne a tapasztalatok.
nov. 14. 10:05
 3/11 anonim ***** válasza:
57%

Minél inkább elzárkózol az emberektől, ez annál rosszabb lesz..

Hallgass naponta nyugtató zenéket, relaxálj mielőtt elindulsz valahova, tudatalatt mondogasd magadnak "ma jól fogom magam érezni tömegben is stb). Nagyon hatásos tud lenne a meditáció is (bár ez kicsit más tészta).

Aztán minden nap járj el valamerre, pl egy órás séta is megteszi valami nyugisabb útvonalon. Ahogy telnek a hetek, változtass helyeket, útvonalakt, helyzeteket olyanra ahol még érzed hogy biztonságosan el tudod viselni.

Végül mikor éles helyzetbe kerülsz (pl boltban stb) és van időd kezdj el mélyen lélegezni, és figyelj a légzésedre. Realizáld hogy csak a saját pillnatnyi gondolataid, érzelmeid miatt vagy épp befeszülve (és hát ez tulajdonképp szükségtelen). Gondold ilyenkor át hogy ezt még kibírod-e? Hogy valóban olyan súlyos-e a helyzet? Majd vegyél még egy mély levegőt, és nyugodtan lépj túl a félelmeiden..

nov. 14. 10:23
 4/11 anonim ***** válasza:
100%
1-es vagyok...bocs, félreolvastalak, az nem mindegy, hogy 70 éves mami vagy, vagy csak annak érzed magad:-))) Én nem beszéllek rá gyógyszerre, remélem megtalálod a megoldást.
nov. 14. 10:30
 5/11 anonim ***** válasza:
100%
Hát pszichológussal, kognitív viselkedésterápiával. Dehát ezt te is tudod! A szorongásod okával is kell foglalkozni. Mindenesetre tedd ki magad naponta az ilyen helyzeteknek, tudatosan gondold át, hogy nem veszélyeztet semmi, csak a szervezeted túlreagál, és a boltból kilépve állapítsd meg, hogy rendben, sikeresen lebonyolítottad a vásárlást.
nov. 14. 10:39
 6/11 A kérdező kommentje:

#3 Van benne valami, mert most javarészt itthon vagyok. De ez még egy ideig így marad.

De igyekszem minél többet kimozdulni mindenfelé.

# köszönöm én is remélem

#5 Az lesz, muszáj lesz ezt legyőznöm, nem engedhetem el magam. Pszichológust mindenképp akarok csak gyűjtők rá. Sztk alapon nem tudok most elmenni. De remelem találok majd olyat aki tud nekem segíteni, mert ismerek olyat akinek segített de valakit csak anyagilag lehúztak és másfél év alatt sem sikerült közelebb jutni egy félelem leküzdéséhez

nov. 14. 10:48
 7/11 anonim ***** válasza:
41%
Terápiával
nov. 14. 11:47
 8/11 anonim ***** válasza:
SSRI antidepresszáns ès/vagy terápia.
nov. 14. 13:24
 9/11 anonim ***** válasza:
0%

Szoc fóbiást külditek másik emberhez terápiára (mikor láthatólag ki sem akar lépni a lakásból) kb mintha a cicának mondanánk ugorj a vízbe, fürödj meg, attól neked jobb lesz 😂

aztán meg teletömnétek gyógyszerrel, ige,-igen az megoldja 😊

akkor jövök én is a kémával. (ennyi erővel)

kérdező benyomsz egy (jó nagy!) pohár töményet a bolt előtt negyed órával, úgy eltűnik a roham, feszkó, minden - énekelve fogsz a boltba menni, és olyan nyugodt leszel mint a földön a szőnyeg ;)

nov. 14. 14:50
 10/11 anonim ***** válasza:
Tesco házhozszállítás amíg nm bírsz bevásárolni normálisan. Én se megyek csúcs időben bevásárolni, engem nagyon kiakaszt a tömeg. Ha megteheted szerda délelőtt menj, vagy kedden, csütörtöktől ember áradat várható. 0.5 rivo fele az tényleg nm sok,de ezt te döntod el hogy kell e gyógyszer.
nov. 14. 20:07
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!