Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Autisták, Aspergeresek! Rátok...

Autisták, Aspergeresek! Rátok mennyire van tekintettel a környezetetek? Kaptok támogatást?

Figyelt kérdés

Én most megkaptam, hogy "neked kell alkalmazkodni, mert a világ nem fog"

Ilyenkor tudom, hogy a másiknak fogalma sincs, hogy a felszín alatt akár mindennapos dolgok is mennyi alkalmazkodást követelnek, amit meg is csinál az ember, mert mást nem tud. De nem látszik, mekkora erőfeszítés. De ez sem elég. Aztan mikor az ember mar nem birja es kiakad, megkapja, hogy nem alkalmazkodik eléggé...Mert ha nem látják, akkor nyilvan nem is csinálom...

Másnak is ennyire elfogadó a környezete?

Vagy nem várhatom el a környezetemtől hogy megértsék?

okt. 14. 13:53
 1/6 anonim ***** válasza:
81%
Engem bántottak mindig pedig én nagyon gyenge fokozatú autista vagyok. Szeretem a hangos zenét is. Nem alkalmazkodnak, mindig bántanak, de én meg jol tudok verekedni. Sajnos ilyen a világ, mindenért bántják a másikat. Nulla tolerancia van a mai emberekben. Hiába vagyok 10 bol tíz ha mindenki a hátam mögött beszél is kinevet. De ezek gyenge emberek , én erős vagyok és csak azokkal törődök akik nem kétszínü álszentek.
okt. 14. 14:14
 2/6 anonim ***** válasza:
81%

Szerintem egy bizonyos szintű empátiát mindenkinek kell mutatnia a másik fél felé: neked és a neurotipikusoknak is.

Ahogy azt a leírásodból kiveszem, utóbbiak úgy várjáj el ezt tőled, hogy ők maguk meg se próbálnak megérteni téged. Én is gyakran belefutottam teljesíthetelen elvárásokba az (egyébként egész enyhe) autizmusom miatt.

Pl amikor asztmás rohamom van, gyakran beáll a "sensory overload" (nem tudom a magyar nevét), és nem egyszer megkaptam, hogy "csak lélegezzek mélyeket, és ne lovaljam bele magam", és hogy "még ilyenkor sem elfogadható, ha bunkó vagyok". Kösz, tesó, te fuldokoltál már úgy, hogy minden hirtelen túl fényes és túl hangos, és gyakorlatilag azt se tudod, hol vagy? Vagy amikor elvárják, hogy nézzek mások szemébe. Mosolyogva. És viseljem el, hogy megölelnek egy szó nélkül (nem bírom a fizikai kontaktot).

És tényleg mindent, MINDENT megteszek, hogy ne okozzak másoknak kellemetlenséget, tisztán és egyenesen kommunikálom a helyzetemet (amikor olyan állapotban vagyok, hogy erre képes vagyok lol), elnézést kérek azért is, amiről nem tehetek, és mégis. Elvárások, elvárások, elvárások.

Nem tudom, te mennyire próbálod kommunikálni, hogy EGYSZERŰEN KÉPTELEN VAGY ENNÉL TÖBBRE BASZKI, de ha ezt már megtetted, csak azt tudom javasolni, hogh találd meg a saját, megértő közegedet. Én pl művészi érdeklődésűként (vagy inkább megszállottként?:D) sok időt töltök művészek között. Itt az építészkaron szinte mindenki valamennyire rajta vana spektrumon, és érezhető, mennyivel megértőbbek és elfogadóbbak. Ők tudják, milyen ez.

Szóval ja, a legtöbb, amkt tehetsz, hogy néha kiszakadsz a megszokott társaságodból, és olyanokkal töltesz időt, akik hozzád hasonlóak vagy megértenek. Akár online, akár egy jó pszichológussal mindegy, a lényeg, hogy legyen, akivel tudsz erről beszélni.

okt. 14. 14:56
 3/6 anonim ***** válasza:

*várják; hogy; van a; amit

Jesszus, mennyi elgépelés :DD

okt. 14. 14:58
 4/6 anonim ***** válasza:
85%
Nem tudják, hogy Aspergeres vagyok. Szerencsére megtanultam annyira kezelni, hogy ne legyen túl feltűnő. Max az jön le nekik, hogy antiszoc vagyok, vagy akár bunkó. Természetesen nincs ilyen szándékom, de inkább ez, mint a megbélyegzés.
okt. 14. 17:55
 5/6 anonim ***** válasza:
Vannak olyan környezetek, amelyek megértők, és vannak olyanok, amelyek nem.
okt. 14. 20:05
 6/6 anonim ***** válasza:
"Vagy nem várhatom el a környezetemtől hogy megértsék?" Nem várhatod, a környezeted a normalitáshoz mér alapból mindenkit, a legtöbben azt se tudják, hogy mit jelent az autizmus. Az ember ilyen. Az autizmust csak speciális szakmai környezetben értik, és tolerálják.
okt. 21. 22:09

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!