Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » TÖRVÉNY SZERINT egy aspergeres...

TÖRVÉNY SZERINT egy aspergeres kaphat B jogsit?

Figyelt kérdés

2024. márc. 17. 23:32
A kérdező szavazást indított:
Igen
Nem
14 szavazat
 1/3 anonim ***** válasza:
90%
Attól függ, hogy a szakértők hogyan ítélik meg az állapotát. Egy könnyen bepánikoló ember nem valószínű, hogy kap.
2024. márc. 18. 20:38
 2/3 anonim ***** válasza:
Minden jogsit csak a “törvény szerint kaphatsz”, természetesen az állapotodtól függően. Fura volna ha másképpen lenne. Az asperger szindróma önmagában nem akadálya a jogsinak de ahogy előttem leírták, szakértőnek kell megállapítani milyen egyéb gondok merülhetnek fel amelyek esetleg befolyásolhatják a vezetői képességeket.
2024. ápr. 2. 00:50
 3/3 anonim ***** válasza:

Amikor 1991-ben B kategóriás jogosítványt szereztem, még messze voltam a diagnosztizálástól, sőt a felismeréstől is. 2007-ben jöttem rá, és 2018-ban vizsgáltak ki az Autizmus Alapítványnál és kaptam meg a diagnózist hivatalosan.

Ettől még természetesen már 91-ben is Aspergeres voltam, hiszen így születtem (magzati fejlődési rendellenesség).

Hogy a TÖRVÉNY szerint kaphat-e egy Aspergeres jogosítványt?! :D

Az Aspergeres emberek kb. 50%-a még ma is diagnosztizálatlan, úgyhogy ilyen törvénynek - ha létezne is - semmi értelme nincs!

Megfelelő, szakmailag felkészült oktató kell, és nincs szüksége orvosi képzettségre ahhoz, hogy kiszűrje, hogy valaki felkészült-e a vizsgára és a vezetésre vagy nem.

Talán egy Aspergeresnek több gyakorlás kell - nekem kellett, ahogy sok más dologban is. De önmagában az autóvezetésnek és az Aspergernek semmi közvetlen kapcsolata nincs.

Azt hozzáteszem, hogy mindig féltem a belvárosban vezetni, úgyhogy azt kerültem (sűrű forgalom, parkolási nehézségek).

És a tájékozódási képességem is nagyon rossz, gyalogosan is.

A lényeg: Az oktatónak nem kellett tudnia, hogy aspergeres vagyok (nyilván azt sem tudta, hogy egyáltalán létezik ilyesmi). Viszont azt látta, hogy nem volt elég a 20 óra vezetési gyakorlat, hanem 30 óra kellett. Akkor dühös voltam, mert sértettséget éreztem, hogy nem vagyok elég jó, de nagyon sokat javított a vezetési képességemen a +10 óra. Magabiztosabb és figyelmesebb lettem. Egyszerűen kellett a plusz gyakorlás. A vizsga simán, rutinosan ment, egyből átmentem.

A lényeg tehát szerintem nem az, hogy közöljük az oktatóval, hogy Aspergeresek vagyunk, hanem ő úgyis látni fogja, hogyha kell még a vezetési készségek fejlesztése, a megfelelő reagálás a különböző szituációkban.

2024. máj. 31. 21:21

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!