Hogy lehet feldolgozni egy barát elvesztését aki öngyilkos lett?
Gyásztanácsadóval. Ahogy a szakma neve is mondja: egy teljes szakma épült erre a komoly, nehéz problémára.
Őszinte részvétem és együttérzésem a barátod elvesztéséért!
Fordulj szakemberhez!
Kedves Kérdező!
Én is hasonlóképpen gondolom; mindenképp célszerű lenne igénybe venned külső segítséget.
Én azt gondolom, hogy nem is biztos, hogy a megnevezés a fontos, kitől kérsz segítséget, sokkal inkább az hogy olyan embert fogadj el terapeutádként, aki előtt tényleg meg mersz nyílni, aki előtt 100%-ban őszinte vagy, és amit eddig elfojtottál magadban, előtte nem teszed, s akivel összhangban együtt tudsz dolgozni. Az sem biztos, hogy ez hivatásos terapeuta; lehet, egy kicsit ehhez konyító jóbarát is képes rá, de a lényeg, jól kell célozni a kérdéseket és elfogulatlannak kell lennie hozzád....
Kívánok sikeres eseményfeldolgozást!
#1 Nem tudom ez a fordulj szakemberhez minden emberi dolog miatt, ami az élet lényege elég furcsa nekem, és inkább azt mutatja mennyire gépies lett ez a világ. Jó hogy nem ha szerelmes az ember, akkor is menjen szakemberhez és az majd mondja mit kell.
Kérdező, mint írtam ezek az élet nagyon mély lényegi dolgai, az, hogy van e értelme, hogy mi, hogy mit gondolunk mi a jó élet, abbahagyhatjuk e, miért vagyunk felelősek miért nem, mit jelent egyáltalán ez stb stb. És maga ez a brutalitás, hogy egyszer végleg elvesztünk valakit és aztán majd ránk is ez vár.
Szerintem elég azt tudnod, hogy mind benne vagyunk ebben a pácban és senki nem tudja a válaszokat. De épp ezért ezek az élet azon pontjai, amik nagyon valódiak.
És lehet most nem úgy tűnik, de ezek a periódusok ebben az intenzitásában végesek. Most nagyon közel vagy a barátodhoz, nagyon nyitott vagy rá. De ez tompulni fog. Ezért most igyekezz rá figyelni, megérteni ki volt ő, elbúcsúzni tőle. Mert most nagyon ki vagy érzékenyedve erre.
Esetleg írj is naplót most, hogy emlékezz erre később.
És ha valakivel beszélj, azok hozzád közeli emberek, barátok, családtagok, ő családtagjai. Szakember akkor kell max, ha valami abnormális van, de veled minden rendben van. Benne vagy az életben és az ilyen, és épp megmutatja egy arcát neked.
Csak akkor szükséges szakemberhez fordulni, ha az ember nem tudja egyedül megoldani a problémáját.
Így sem fordul sajnos mindenki, akinek igazán szüksége van rá, ahogy nekem is beletelt tíz-húsz évbe, míg beláttam, hogy egyedül nem megy.
Pszichológus vagy pszichiáter segítsége nem gépies világot hoz, hanem olyat, ahol a bajba jutott emberek tudják, hogy ki tud segíteni rajtuk és igénybe is veszik a szolgáltatásaikat, így lenne jobb a világ, ha mindenki megkapná azt a szakmai segítséget, amire szüksége van, hogy szebb világban éljünk!
Nem érzem, gondolom úgy, hogy szakemberre lenne szükségem, de köszönöm a válaszokat.
Annyi érzelem dúl bennem, de ez normális úgy gondolom. Iszonyatosan hiányzik, közbe haragszom rá, dühös vagyok. Közbe kicsit önző is, hogy itt hagyott. :( Annyi rosszon mentünk együtt keresztül, mindig számíthatott rám, de most nem voltam elég, kevés voltam. :( Kértem kérjen segítséget, de sajnos nem tette. :(
Tudom hülyeség arra gondolni, hogy előtte eszébe jutottam egyáltalán...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!