Figyelemzavaros vagyok, mit tehetek ellene?
Először is kezdjük azzal, hogy nem mindegy, hogy születési rendellenességed a figyelekemzavar, amely kezelve sem volt a szüleid, nevelőid, óvodapedagógusod, tanáraid által nevelve önfegyelemre, vagy egyáltalán nem és burjánozhatott szabadon, illetve az sem mindegy, hogy mennyi képernyőidő szerepel az életedben, pláne hány éves korodtól kezdve, ugyanis már a televízióról is kimutatták több, mint húsz éve is, hogy figyelemzavart okozhat, hát még az internetes mobiltelefonok pláne, akár azzal született valaki, akár nem, akár kapott fegyelmi nevelést, akár nem.
Tehát míg a nyomtatott könyv olvasása tényleg jótékonyan hat a figyelemzavarra, nem csak azzal, hogy addig sem képernyőnézéssel rontana a figyelemzavarán az ember, a képernyőnézéssel töltött időt is csökkentenie kell a látható változáshoz.
Tisztában vagyok azzal, hogy napjainkban teljesen szinte lehetetlen kikerülni a képernyőt, ám egyáltalán nem mindegy, hogy mennyi időt tölt valaki képernyő előtt, pláne azután, hogy az köztudottan ront a már meglévő figyelemzavaron, illetve akinek nincs, annak is okozhat, innentől kezdve pedig már az is óriás változás, ha valaki nem egész nap képernyő előtt ül, a szabadidejét nem képernyő előtt tölti, hanem mondjuk olvas, mozog, bármi mást csinál, és az önfegyelem is fejleszthető, tanulható, pl. tudatos meditálással, mindfulness meditációval, légzésfigyeléssel, elmecsendesítéssel. A tudás hatalom, tényleg.
Konkrét számokat nem tudok válaszolni neked, kérdező, és szerintem senki sem tud, viszont saját magadon érezheted a változást, ha kipróbálod.
Persze azt is tudom, hogy óriási változás ez most, amit írtam annak, aki pár éves kora óta képernyővel kel, él, tölti az idejét és fekszik, ám ha most a témánk a figyelemzavar, azt tényleg több, mint húsz éve olvastam rengeteg pszichológiai tanulmányban, hogy a képernyőhasználat következménye, akkor mostantól tán az, aki ezt olvassa (képernyőn! :P :D ), az meggondolja, hogy mikor teszi el és foglalkozik bármi mással, hogy minőségibb élete legyen, valós, és nem virtuális.
Nekem is sok évbe telt és lassú változásokkal, ám visszanézve sokkal jobb helyzetben vagyok, mint régen voltam, pl. amikor az egyetemen megtudtam, hogy több tanáromnak sem volt tévéje otthon, ez akkor számomra értelmezhetetlen információ volt, hiszen el sem tudtam volna képzelni az életemet tévé nélkül!!! Aztán akkor építették ki az új, tán digitális hálózatot a házamban, ahol épp laktam, az átmeneti kiépítési időszak alatt meg korlátlan tévé és internet volt a ház minden lakójának, rengeteg tévécsatornával, de jó, hogy élveztem, hazamentem, ledobtam magam a tévé elé, csak enni és a wc-re mentem ki, és erről szólt az életem. Aztán feltűnt, hogy mi mindenről maradok le: napsütés, barátok, család, bicikizési lehetőség, stb., és amikor jöttek megkérdezni a kiépítési időszak végén, hogy melyik tévé és internet csomagot kérem, a tévéről teljesen le is mondtam. Persze neten is lehet egész nap akármit csinálni, és az én történetem ráadásul még az okostelefonok megjelenése előtt volt, azóta még szörnyűbb a helyzet, hiszen már a wc-re is viheti magával bárki a képernyőjét.
Emiatt a figyelemzavar nagyjából alapértelmezett minden képernyőhasználó esetében, de tudással, önfegyelemmel ez is kezelhető.
Nem azt mondom, hogy a képernyő ördögtől való, nagyon is hasznos, csak mértékkel, pláne ha ilyen súlyos mellékhatása is van!
Az okostelefonok azzá is rontottak a helyzeten, hogy legyen mindenre külön alkalmazásod, légy minden kommunikációs csatornán mindig elérhető, nehogy levedd a szemed a képernyőről!
Én szerencsés vagyok, hogy még az okostelefonok előtt születtem és nőttem föl, de aki nem, annak egyértelműen nehezebb dolga van, hiszen nincs elég emléke, eszköze, készsége, hogy mit lehet csinálni képernyő nélkül, pláne, ha a szülei is képernyőfüggők.
Az a baj, hogy sajnos nem elég köztudott az, hogy milyen mellékhatása van a képernyőhasználatnak, de jelen írásom tán segít felhívni a figyelmet, sőt, netán változást is hozni!
Én pl. egy ponton töröltem minden, MINDEN zavaró tényezőt a telefonomról, semmilyen üzenet nem zavarhat meg, max. SMS vagy hívás. Meg tudom nézni az e-mailjeimet is a telefonomon, ám csak akkor, ha én úgy döntök, hogy most akkor megnézem az e-mailjeimet a böngészőmben. Mindehhez persze az is kellett, hogy megbarátkozzak a csenddel és saját magammal, és a tudatos-mindfulness szemléletmóddal bármit teszek, csak arra fókuszálok. Így sokkal kevésbé fáradok el a nap végére, és tudom, hogy nem maradok le semmiről, ha nem azonnal válaszolok valamire. Ha nekem sikerült, másnak is sikerülhet.
A Facebook főoldalán zombimód pörgetés is feltűnt egy ponton, hogy mennyire zombi vagyok és mennyire semmi értelme, haszna, arra találtam is gépre egy böngészőkiegészítőt, amely letiltja ezeket a görgetős szociális hálózatokat, news feed eradicatator a neve és Chrome vagy olyan alapú böngészőkben működik.
Eloszor is kezdjuk azzal, hogy regebben par eve ADHD inattentive meg hyperactive kette volt bontva. Ma mar siman ADHD es kesz. Az nincs reszletezve melyik. Nezz utana barmelyik helyen, kette van bontva. Mindegy, ez a te munkad.
szoval ezert kerdeztem tudja e milyen fajta a kerdezo, mi a tunete ha lehet tudna-e valaszolni vagy egy ket kulcsszo. a kettonek masfajta a segitseg kell.
Az ADHD az hiperaktív figyelemzavar.
Nem minden figyelemzavaros hiperaktív!!! A nem hiperaktív figyelemzavar angol rövidítése ugyanez, de H nélkül: ADD
Ne keverd a kettőt egybe!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!