Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Mit tegyek, ha még pszichológu...

Mit tegyek, ha még pszichológus mellett is totál reménytelennek és elkeseredettnek látom az életem?

Figyelt kérdés

A héten a 4. alkalmunk lesz, de eddig semmi változást nem észlelek miközben havonta egy fél minimálbérnyi összeget legombol rólam.

Alacsony introvertált férfi vagyok, mamahotelben élek (albérletben már öngyilkos lettem volna a magánytól és a még nagyobb csóróságtól), folyamatosan próbálok ismerkedni.

Ismerkedtem egy fiatalabb, tökéletesen hozzám passzoló (alacsony, vékony) lánnyal. Egyedülálló módon második randink is volt, de már nem kíváncsi rám és teljesen összetörtem, mert hogyha egy ilyen lányhoz sincs esélyem, akkor kinél?

Nem érdekelte hogy szülőkkel élek, pénzem se érdekelte, sem az alacsonyságom, de túl intro vagyok hozzá (elmondása szerint) és azt érzem totál belefáradtam a párkeresésbe. Amúgy kimozdulni sincs kedvem. Karrierben is csak vegetálok, semmi célt nem látok magam előtt és már az öngyilkosságon is korábban elgondolkoztam (ami szerencsére minimálisra mérséklődött) de a legutóbbi kudarcok hatására ismét felerősödtek bennem ezek a gondolatok.

Nem tudom így miben bízhatnék még az életben, de egyre durvábban elkeseredett vagyok.

szept. 2. 20:22
 1/7 anonim ***** válasza:
100%
Nekem is ez van az emetofóbiámmal, eddig nem sokat segített mert ott is szorongok :/
szept. 2. 20:48
 2/7 anonim ***** válasza:

Válts pszichológust. Különböző szakemberek különböző "iskolák" szerint kezelnek, más terápiás módokat folytatnak, és az sem mindegy, hogy mennyire vagytok összhangban. A legtöbb embernek nem jön be az első pszichológus. Ha két alkalom után azt érzed, hogy ennek nincs értelme, akkor nyugodtan válts (te ennél több alkalmat is adtál neki, szóval felesleges tovább odajárnod).

A karriereden aktívan kell dolgozni. Ha nem tudod, mit csinálnál szívesen, akkor próbálkozni kell. Ha ülsz és nézed a falat, az semmiképp sem oldja meg a problémát.

A párkapcsolati dolog pedig nagyon gáz. Nem azért, mert nincs vagy mert nem jött össze neked, hanem a hozzáállás, hogy "ha egy ilyen lányhoz sincs esélyem, akkor kinél"... Nem csodálom, hogy a lány lepattintott, ha ilyen lesajnáló, lekezelő hozzáállásod volt. Fejleszteni kellene egy kicsit magadat, az önismeretedet, és amíg ez nincs meg, nincs is értelme párkapcsolaton gondolkodni.

szept. 2. 22:00
 3/7 anonim ***** válasza:

Válts terapeutát, ha nem vagy elégedett. Azt azért tudnod kell hogy a pszichológus csak neked segít, te kell hogy elérd a változást, aktívan.

A terápián kívül olvass könyveket, nézz videókat, én is mindent onnan tanultam meg magamról.

Ha tudsz angolul, a HealthyGamerGG YouTube csatornán nagyon hasznos, főleg férfiaknak szóló videók vannak, mindent alaposan elmagyaráz, és segít a megoldásban. Akár felirattal is megnézheted.

Az egyik videója pont ezen segített nekem, mikor depressziós voltam évekig. Megértettem hogy működik az agy, milyen programokat futtatok rajta, és ma már meg tudom állni, hogy a helyzetemről, eseményekről ítélkezzek.

Nagy különbség van aközött, hogy mi történik velünk, mik a körülményeink, és hogy milyen konzekvenciát vonunk le belőle magunkról.

szept. 3. 10:49
 4/7 anonim ***** válasza:

MÉG ne válts pszichológust! Azt mondod, még csak négyszer voltál nála. Négy alkalomtól ne várj csodákat. A pszichoterápia egy lassú folyamat, nem olyan, mint hasmenésre bevenni egy tablettát, vagy elmenni egy masszázsra és kimasszíroz egy izom görcsöt. A pszichológus lassan tudja csak feltárni a problémák gyökerét és még lassabban tudja elérni, hogy az elmédbe vésődött rossz szokások, hibás gondolatok új, jobb dolgokkal íródjanak felül. Amihez elengedhetetlen a te aktív részvételed is a folyamatban.

Az se mindegy, hogyan foglalkozol a dologgal. Ha csak hetente egyszer eljársz, ott és akkor beszélgetsz egy kicsit róla és utána egy hétig nem foglalkozol a problémáiddal, akkor még lassabb lesz a változás.

Kérj tanácsokat a pszichológustól, hogy milyen gyakorlatok, napló vezetés, házi feladatok, egyéb módszerek tudnak segíteni benne, hogy eredményesebben, jobban haladjatok. Így akkor is tudsz dolgozni magadon, amikor nem vagytok együtt, aztán a közös üléseken ki tudjátok értékelni az önállóan végzett feladatok eredményét, hatásait, amik segítenek újabb feladatokat, utat kijelölni.

A pszichés problémáid évek, évtizedek alatt alakultak ki és ugyanennyi időn keresztül vésődtek be az elmédbe. Megszokásokká váltak, amiket aztán folyamatosan újra és újra rögzítettél, bevéstél, így váltak a részeddé.

A pszichoterápia ezeket nem tudja egyik pillanatról a másikra meg nem történtté tenni. Rengeteget kell rajta dolgozni, hogy a régi beidegződések, megszokások fokozatosan megváltozzanak - és nagyon fontos hozzá a pszichológus, hogy segítsen a megfelelő mederbe terelni a változást, mert különben ez a folyamat is nagyon félre tud siklani.

Igazuk van a többieknek, hogy ha nagyon nem működik, akkor pszichológust kell váltani. Még ha nagyon jó a pszichológus, akkor sem mindenkihez passzol mindenki más. Lehet, hogy neked egy más módszertan, vagy csak egy más személyiségű szakember megfelelőbb.

De fontos, hogy beszélj a pszichológussal róla, hogy te nem érzel változást, nem érzed eredményét a közös munkának, hogyan lehetne ezen változtatni és tegyél meg mindent te is azért, hogy a változás elinduljon, menni tudjon. Ha te nem végzel aktív munkát a változásért, akkor önmagában a pszichológus nem tudja elérni, hogy benned megtörténjenek a változások. A pszichológus olyan, mint egy sport edző. Ő csak felügyeli a fejlődési folyamatot. A változáson dolgozni neked kell, hogy elérd az eredményeket. Helyetted csinálni nem tudja. És az sem elég, ha csak ott és akkor dolgozol, amikor ott van melletted.

Az is nagyon fontos, hogy a pszichológus azzal dolgozik, amit oda viszel hozzá. Ha elkezdesz arról beszélgetni vele, hogy úton hozzá milyen bosszúságok értek, akkor erről fog veled beszélgetni, ezeknek a feldolgozását, lelki lecsapódását fogja veled kitárgyalni. Viszont ha neked nem ez a legfontosabb problémád, mert van egy alap lelki teher csomagod, amik miatt oda mentél hozzá, akkor jobban jársz, ha nem az épp legfrissebb napi puffogással indítasz, hanem fókuszáltan azokat a dolgokat veszed elő nála, amik miatt eredetileg oda mentél, mert azok a fontosak, azokkal akarsz haladni.

Érdemes már oda felé menet, vagy már jóval előbb külön ezzel foglalkozva összeírni, hogy miket milyen sorrendben akarsz vele átbeszélni. Ezek között is ajánlott fontossági sorrendet felállítani és a jelentőségüknek megfelelő sorrendben elővenni. Így a legfontosabbra mindenképp jusson elegendő idő, ne tudják más, kevésbé fontos témák kiszorítani az ülésen rendelkezésre álló időből.

szept. 5. 14:00
 5/7 anonim ***** válasza:

Az introvertáltsággal is meg lehet tanulni együtt élni, hogy extrovertált helyzetekben is jobban tudj érvényesülni. Egy rakás híres ember, színészek, politikusok, tipikus társaság középpontjának gondolt emberek között is vannak introvertáltak.

Nem kell, hogy bármiben megakadályozzon, de el kell sajátítanod, hogyan tudsz vele bánni. Sokat kell tréningezni magad. Mindenképp ki kell mozdulnod hozzá a komfort zónádból. Valószínűleg a pszichológus ebben is tud majd segíteni. Csak ugye minél több problémát akarsz vele megoldani, annál tovább fog tartani mindenben látható eredményeket elérni.

Esetleg próbálj meg beszélni ezzel a lánnyal, hogy ő segítsen fejlődnöd. Ha látja, hogy próbálsz ebben is fejlődni, talán türelmesebb lesz veled és együtt könnyebben tudtok eredményeket elérni.

Érdemes elolvasnod Marti Olsen Lany: The Introvert Advantage: How Quiet People Can Thrive in an Extrovert World című könyvét. Sajnos magyarul nem tudok róla, hogy megjelent volna.

Az ismerkedésben fontos, hogy ki tudj alakítani egy teljes életet, amiben te jól érzed megad, pár nélkül is tudod élvezni, elégedett vagy magaddal. Ez irtó fontos. Ha ez nincs meg, akkor az irtó sokat képes rontani az udvarlási esélyeiden, hiszen ha mások azt érzik rajtad (esélyes, hogy ki is mondod, de ha nem, akkor is átjön a szavaidon, ahogyan beszélsz magadról), hogy vacak az életed, te sem veszel szívesen részt benne, akkor más miért akarná? Miért lenne ez bárki számára vonzó ajánlat? Szörnyen zavaró tud lenni, ha valaki mindennel elégedetlen, de azt reméli, hogy majd ha lesz egy párja, akkor attól minden jobb lesz. Egyrészt szörnyen rátelepedő, energiavámpír hatása van, másrészt hatalmas teher is a másiknak, hogy neki kell a megváltódnak lenni, az életed értelmének - amiből a kapcsolat megromlása esetén könnyen érzelmi zsarolások és még kellemetlenebb helyzetek lehetnek. Ezrét általában menekülnek az emberek az ilyen eltolódott egyensúlyú párkapcsolatok elől és mindenki egy olyan párt akar maga mellé, aki egymaga is teljes, értékes és érdekes életet él, amiben ő jól érzi magát és amihez a másik csatlakozhat, mert vonzó számára is és ő is jól érezné benne magát.

szept. 5. 21:34
 6/7 A kérdező kommentje:
#5: Több év szex és intimitás nélkül szerinted ki az a férfiember, aki kiegyensúlyozottként és boldogként tud megmaradni? Ne légy már képmutató!
szept. 6. 20:52
 7/7 anonim ***** válasza:

Ha a problémákat, mentségeket és kifogásokat keresed, akkor ilyeneket fogsz találni. Ha inkább a megoldásokra koncentrálsz, nagyobb eséllyel fogsz olyat találni.

Ha minden problémád okát rajtad kívül álló dolgokban keresed, akkor mindig arra fogsz jutni, hogy mások a hibások és te nem tehetsz semmit, csak szenvedni és panaszkodni fogsz a problémák megoldása helyett - hiszen mások tehetnek a problémáidról, azokat megoldani sem tudod.

Ha elkezded a problémáid okát saját magadban keresni, hogy mi az, amit te rosszul csinálsz, akkor lényegesen nagyobb esélyed van változtatási lehetőségeket találni. Ugyanis a rajtad kívül álló dolgokon nem tudsz változtatni. Azon viszont igen, hogy te mit hogyan csinálsz, hogyan viselkedsz, hogyan fogod fel a dolgokat, mire hogyan reagálsz. A te cselekedeteid, szavaid, viselkedésed megváltoztatása pedig képes megváltoztatni, hogy milyen eredményeket érsz el az életben, munkában, kapcsolatokban, bármiben.

Ahogy Einstein mondta: "Őrültség ugyanazt tenni újra és újra, közben azt várni, hogy az eredménye más legyen, mint addig."

szept. 6. 23:27

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!