Hogyan lehet kiszabadulni a pszichiátriáról?
8: De, gondolom... És mint láttátok, így is van.
Amúgy onnan tudom, hogy voltam bent pszichiátrián, és a szobatársnőm, aki mellém került, nagyon hasonló helyzetű volt a lányodhoz. Csak idősebb volt, olyan 40 körüli, de ő is, meg a családja is művelt, intelligens (illetve szerintem ők kimondottan gazdagok is) emberek voltak. A nőnek soha nem is volt kapcsolata pszichiátriával. Csak becsődölt a vállalkozásuk vagy mi, és hirtelen megzuhant szegény, és bejött a kórházba. Másnap már kézzel-lábbal ment volna ki, hogy ő már jobban van, a családja is kézzel-lábbal hozta volna ki, a férje is mindent megpróbált (még pénzt is felajánlott, pár éve ez még hem volt illegális), meg igazából a nőn is látszott hogy minden oké, de akkor sem mehetett ki csak úgy. Elmagyarázták nekik, hogy ezt nem lehet, ez nem így működik, ha valakit felvesznek az osztályra. Ott zajlott ez az egész előttem, ketten voltunk csak szobatársak. Pár nap után tudott csak kimenni, meg kellett várni azt a bírót is.
Szerintem a legjobb, ha se ő, se a család nem csap semmiféle patáliát. Sajnos vannak kötelező "körök", protokollok, nem lehet ki-be járkálni.
Leggyorsabb úgy lehet kikerülni onnan, ha az ember (de legjobb, ha még az őt látogató hozzátartozók is) azt mutatja magáról, hogy nyugodt, higgadt, minden oké. Aki "toporzékol", hogy engedjék ki, az maga alatt vágja a fát.
11.: Gondolom, zárt osztály lehetett. A betegtársad pedig annak ellenére, hogy nem tűnt veszélyesnek, még lehetett az. Nyilván a szobatársnak nem fog mindent elmondani.
Másrészt a nyílt pszichiátriai osztályról el lehet menni, nem börtön. Csak a zárójelentést kell megvárni. Illetve betegfelvételkor vissza lehet utasítani, hogy befeküdjön az ember, el lehet hagyni a kórházat (ez utóbbit egy nőgyógyászaton én is megcsináltam, nem küldték rám a yardot).
Ha valakit ilyenkor indokolatlanul bent tartanak, az akár jogsértő is lehet.
15.: Ez érdekes. Nekem inkább az a benyomásom, hogy ha nem volt ön-és közveszélyes, megsérthették az egészségügyi törvényt. Manapság pszichés betegeket is csak akkor lehet akaratuk ellenére bent tartani, ha veszélyesek. Épp abból is van sok probléma, hogy pl. sok skizofrén nem szedi a gyógyszerét, de ha nem fenyegető a viselkedése, az orvosnak nincs joga bent tartani, vagy erővel bevitetni a kórházba.
Sőt, velem történt egy érdekes eset már több, mint 10 éve. Volt egy jó barátom, aki különböző pszichés betegségekkel küzdött. Öngyilkossági késztetése volt. Én tudtam, melyik kórházban ki kezeli. Felhívtam telefonon a pszichiáterét, hogy a barátom öngyilkosságot tervez. Az volt a szándékom, hogy bevitessem, mielőtt tragédia történik. Erre az orvos: én meg a családtagjai beszéljük le a szándékáról. Nem vették komolyan és nem akarták bevinni. Végül elbeszélgettem vele személyesen és letett a szándékáról. Volt egy kis állata és mondtam neki, róla ki fog gondoskodni, ha már ő nem lesz. Döbbenetes, de gyakorlatilag nekem kellett elvégeznem egy pszichiáter munkáját laikusként, mert nem akartak foglalkozni vele. Tehát ez erősen személy-és kórházfüggő is lehet.
Én a helyetekben megkeresném a TASZ-t, mert erős a gyanúm, hogy valami jogsértés történt. A másik verzió, hogy se az orvos, se a lányod nem mond el mindent.
11: Ők kitartottak amellett, hogy a nő nem engedhető ki. Igazából, ha ők valamiért azt akarják rásütni, úgyis rásütik, mert megtehetik. Tényleg jogellenes úgy bent tartani, de emiatt kellett a bírót megvárni nekik, csak az meg nem volt ott minden nap.
Szóval szerintem aki pár nap kórházat nem tud vállalni, az be se menjen!
Engem például bent tartottak 3 hétig, pedig se magamra, se másra nem voltam veszélyes, csak fetrengtem ott. Nekem az jött le, hogy ők egyáltalán nem akarnak minél előbb "megszabadulni" a betegektől, pláne azoktól nem, akikkel nincs gond... Olyan kis létszámú volt a személyzet, 50 kilós kis ápolónők ráadásul, hogy ha ott az összes beteg problémás lett volna, szerintem elszabadul a pokol...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!