Hogyan aludjak rendesen?
Röviden, a múlt pár hétben, napban történt rémálmok miatt nem igazán tudok aludni, hajnal 2 körül szoktam fáradt lenni, akkor nagy nehezen bealszok, most még elvagyok vele, de ez nem fog menni szeptembertől, az iskola miatt.
valaki volt már hasonló helyzetben, vagy tudna segíteni, hogy tudjak aludni megint rendesen, időben? (fél 12 körül szoktam általában)
Minden ejjel remalmaid vannak? Hetek ota? Hany eves vagy?
Probalj meg este relaxalni szerintem. Ne azzal a cellal,hogy "belealszol", attol esetleg stresszesebb leszel. Hanem azert, hogy ellazuljanak az izmaid. Ha ellazultan alszol el, kevesebb az eselye a remalmoknak es a szorongasnak. Lehet, hogy 1-2 het is eltelik, mire a relaxacio hatni kezd, ugyhogy legyel magaddal turelmes.
Nagyon sok nyugtato es altato is azon a hatasmechanizmuson alapul, hogy ellazitja az izmokat. En altalaban gyorsabban elalszom es jobban alszom, ha elotte relaxalok.
Tanulj relaxációs technikát, ha nagyon feszült vagyok, én is csak azzal tudok elaludni, pedig én jó alvó vagyok.
Mozogsz te eleget, spirtolsz rendszeresen? A mozgásszegény életmód is megtámadhatja az alvásodat. Ezen kívül jógázz: bizonyos gyakorlatok szintén segítenek elaludni, pl. háton fekve nagy levegőt kell venni, és úgy kifújni a levegőt, hogy közben a tested létező összes izmát befeszíted és tartod, ameddig csak bírod, de tényleg mindent: arcizmok, nyak, váll, mellkas, karok, ököl, gyomor, csípő, comb, vádli, lábfej, stb., és mindezt még kétszer megismétled, mindig egyre erősebb izomszorítással, ez kiváló feszültséglevezető technika a relaxáció mellett.
Ezen kívül a tudatos meditálás, mindfulness meditáció elsajátítása és rendszeres gyakorlása is tényleg segít, ahogy az is, ha eleget mozogsz nap közben. Talán túl sokat ülsz, azért nem tudsz elaludni...?
Netán nem kapsz elég friss levegőt, napfényt? Ezek miatt is lehetnek gondjaid az alvással.
Arról nem is beszélve, hogy mit eszel-iszol alvás előtt és pláne mikor is hat az alvásra: elalvás előtt három órával már nem kéne semmit enni-inni, pláne nem cukros vagy kakaós dolgokat, amelyek ébresztenek, az alkohol meg a májadat is károsítja. A tojás sem véletlenül tipikus reggeli étel, ugyanis ébresztő dolgok vannak benne, tehát ne vacsorára egyed. A legtöbb ételnek és italnak van ébresztő vagy altató hatása, figyeld meg, hogy elalvás előtt mit teszel a testedbe!
Az alváshigiéné kifejezést hallottad már? Az az alvás körüli szokásaidat jelenti. A tiéd milyen? Akkor alszol el, amikor túlhajtod magad és teljes kimerültségben alszol el vagy megteremted az alvásoshoz szükséges környezetet pl. a sötétséggel és a csenddel?
Tudod, hogy milyen fontos a fény kerülése alvásidőhöz közeledve? Ha díszkivilágításban várod azt, hogy elálmosodj, akkor várhatod, mert az agyunk úgy működik, hogy csak sötétben termel az elalváshoz szükséges hormonokat, és ebbe a fényárba a képernyők fénye is beletartozik, ezért lenne ideális a képernyőhasználatot is befejezni három órával elalvás előtt, de tudom, hogy ez nagyjából irreális elvárás napjainkban az átlag embertől sajnos, hogy a csöndről ne is beszéljünk, viszont a készülékek fényerő kibocsátását lehet szabályozni, ahogy a legtöbb modernebb képernyőn a kék fényt is be lehet állítani, hogy segítsen az elalvásban. Ezt az alváshormont amúgy tablettában is szedheted, de szerintem praktikusabb és olcsóbb megoldás lenne olvasni elalvás előtt, nem képernyőt nézni, és minden egyéb eddig leírt dolgon elgondolkodni és netán változtatni is.
Emellett ajánlom Horváth Ágnes alvástréner és mindfulness oktató megismerését legalább neten keresztül, a blogján és a hírleveleiben is rengeteg hasznos információ van az alvásról, netán el is mehetnél egy kurzusára, ha mindez nem válik be.
A rémálmaid feldolgozatlan traumákra utalnak szerintem, érdemes füzetet és írószert tartani az ágyad mellett, és felírni az álmaidat, mert egy pszichológusnak kiváló alapanyag lenne hozzád, neked pedig érdemes tényleg szakemberhez fordulnod, pl. iskolapszichológushoz, ha még tanulsz.
Amúgy az sem mellékes, hogy alszol te eleget? Nem tartom valószínűnek. Márpedig az csak és kizárólag a te felelősséged, hogy mikor fekszel le aludni, azaz hogy hány óta alvásod lesz ébresztőre!
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!