Ha pszichopata lennék, azt első alkalommal észrevette volna a pszichiáter?
Én írtam, hogy nincs rá terápia. A személyiségzavar igazából csak normatív értelemben "zavar", fenomenológiai értelemben nem az, hanem egy személyiségtípus, genetikailag kódolt, mint a szemed vagy a hajad színe. Azon sem lehet változtatni, csak kontaktlencsével vagy hajfestékkel. Egy pszichopata is legjobb esetben csak maszkolni képes, vagyis úgy módosítani a viselkedését, hogy egy külső szemlélő számára ne legyen feltűnő a valódi énje és patológiája.
Ez egy járulékos infó, de 25 éves korig még fejlődik az agy, a prefrontális cortex, ahol az indulatkezelésért felelős központ is van, akkor "érik be". Addig egy kicsit mindenki felelőtlenebb és indulatosabb, utána pedig szó szerint benő a fejünk lágya.
Karizmatikus bárki lehet, manipulálni is bárki tud, ez nem kategorikusan pszichopátiás vonás. Sokan nem akarnak akaratuk ellen bent tartózkodni a pszichiátrián, ezért bármit kitalálnak, ahhoz, hogy hihető legyen, elég intelligensnek lenni.
Említetted a bipoláris zavart, én inkább ezzel foglalkoznék, sokszor félrediagnosztizálják, és valójában borderline személyiségzavar húzódik meg mögötte. Innen indulnék el.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!