Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Régen kevesebb mentális beteg...

Régen kevesebb mentális beteg volt, vagy csak nem verték ekkora dobra?

Figyelt kérdés
Ma már minden ember auti, borderline, skizo, depressziós, minimum adhd-s, a gyerekek meg aztán főleg. Valóban most van ezekből jóval több, akár a szörnyű életmódnak köszönhetően vagy régen is voltak, csak nem vettek róluk tudomást? Melyik a jobb megoldás?
2024. jún. 22. 18:46
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
86%

Akkor alul most túl diagnosztizáltak.

A tiktokos divat autistakat ne tekintsd annak, ők annyira depressziósak mint 15 éve az emosok voltak. Van egy idióta divat hulláma a mentális betegségeknek, ami miatt sajnos nem veszik komolyan azokat, akik valóban érintettek.

2024. jún. 22. 18:53
 2/11 anonim ***** válasza:
90%
Régen simán bolondnak vagy hóbortosnak, maguknak valóknak tartották őket, és nem foglalkoztak velük.
2024. jún. 22. 18:57
 3/11 anonim ***** válasza:
85%
Régen is ugyan ennyi mentális beteg volt mint most! Ez nem változót! Most ami változott, az internet megjelenése, és a több média tartalom megléte. Igy nagyobb eséllyel értesülünk ha valaki mentális beteg lesz.
2024. jún. 22. 19:02
 4/11 anonim ***** válasza:
96%
Nem volt kevesebb, csak sokkal kevesebb információ volt elérhető mindenki számára a mentális betegségekről. Általában genetikai okai vannak ezeknek a betegségeknek vagy traumák okozzák, csak manapság sokkal többet tudunk róluk és a legtöbb ember azzal is tisztában van, hogy ezeket fontos kezelni, mert, ha ez nem történik meg, akkor annak súlyos következményei lehetnek. Régen ezekről sokszor nem beszéltek, nem tudtak vele mit kezdeni, ezért nem foglalkoztak vele és az egyáltalán nem jobb.
2024. jún. 22. 19:29
 5/11 anonim ***** válasza:
100%
Apukám azért lett alkoholista mert szorongott. Rájött ha iszik akkor nem szorong egy apróság miatt se így "öngyógyította" magát. Ha lett volna már akkor is szorongás csökkentő valószínűleg nem lett volna alkoholista
2024. jún. 22. 19:37
 6/11 anonim ***** válasza:
39%
Olyan, hogy depresszió, nem létezett. Szedje össze magát! Ez volt a gyógymód.
2024. jún. 22. 20:01
 7/11 anonim ***** válasza:
73%

Szerintem egyfelől kevesebb is volt, de több is: kevesebb volt, mert pl. a képernyőnézés és internethasználat figyelemzavart okoz, ez régen értelemszerűen nem volt, de több is, mert nem jutott el mindenki orvoshoz, hogy diagnosztizálja egyáltalán, és tényleg általános megszégyenítőszavakat használtak mindenkire, mint hogy bolond, elmebeteg, gyagyás, stb., szakkifejezések helyett.

Most meg szerintem nem jó kifejezés a nagy dobra verés, a mentális állapot publikálását inkább egy elfogadási lépésnek látom mindenki részéről, hogy tudomásul vegye ő maga is, ezzel is küzdve a saját szégyenérzete ellen, és másokat is arra motiválva, hogy ki merjék mondani a saját bajaikat.

Az előző válaszok nagyjából fedik azt, amit én is akartam írni amúgy még, hogy lényegesen vszeg nem volt sokkal több, de az internet, sőt, már a tévé, rádió is segít az információ terjedésében, a mentális betegségekkel kapcsolatban is.

A publikálás amúgy nem mindig hasznos, hiszen sokan vissza is élhetnek ezzel az információval, ahogy még én is jártam úgy külföldön állami pszichoterápia után, hogy megtaláltam az egészségbiztosítóm alkalmazásában a pszichológusom által rólam írt diagnózist olyan dolgokkal, amelyeket nekem nem mondott és így tudtam meg, és szerintem ezek pl. nekem nem tettek jót és jobb lett volna, ha nem tudok meg bizonyos diagnózisokat magamról, illetve ha jó az, hogy tudom magamról, hogy milyen vagyok, akkor miért nem mondta nekem a szemembe...?

2024. jún. 22. 20:07
 8/11 anonim ***** válasza:
86%

Kedves Kérdező!

Mentális betegek mindig is léteztek, régebbi korokban viszont nem feltétlen kezelték őket helyesen, avagy nem diagnosztizálták megfelelően, vagy nem is foglalkoztak velük. Olyan időszak is volt amikor azt hitték egy felsőbb erő szállta meg az illetőt, ott pedig nem gyógyszerrel vagy terápiával kezelték szegényeket!

Mostanában már javulás látszik egyértelműen és foglalkoznak egyre több helyen, platformon stb a mentális betegségekkel. Viszont olyan is létezik sajnos aki divatból süti magára egyes kórképeket. Ahogy az öndiagnosztizálás sem egy ritka dolog!

2024. jún. 22. 20:12
 9/11 anonim ***** válasza:
93%

Nem diagnosztizálták. Pszichiáterhez óriási szégyen volt menni régen, vagy oda hordani a gyereket, mert hogy oda "a bolondok" járnak. Nem volt a köztudatban egyáltalán, hogy milyen dolgokkal (is) lehetne vagy kellene oda fordulni.

Helyette aztán az emberek inkább ittak, cigiztek, felkotottek magukat a gerendára, a gyerekeket jól elverték, amiért "rosszak", meg "buták", stb...

2024. jún. 22. 20:15
 10/11 anonim ***** válasza:
57%
Azt hiszem, hogy jóval nagyobb az egyéneken a társadalmi nyomás, mint korábban. Fokozott igényekkel lép fel az iskola és a munkahely is.
2024. jún. 22. 20:59
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!