Aki járt már neurofeedback kezelésen: a készülék egy érzékelőpárt használ vagy sokat? (Egy ponton méri az agyhullámokat - amit a vizsgálat során áthelyeznek több helyre - vagy egyszerre sok érzékelőt tesznek a fejre)
Valami alapja van. A fMRI-vel kombinált neurofeedback bizonyítottan hatékony, de mivel az fMRI drága, inkább csak kutatásban használják. Az fMRI mutatja az agy aktivitását 3D-ben, ennek alapján tudják, hogy pl. az ADHD-s agyak aktivitása hol tér el a tipikus agyi aktivitástól. Ha a neurofeedback-et ezekre az ADHD-ban alulműködő területek fokozottabb működtetésére teszik rá (azt az aktivitást csatolják vissza) akkor elérhető javulás - abban az esetben, ha az alany képes "rájönni", hogy hogyan kell az aktivitás növelését megtenni (ez sajnos nincs mindig így). De tartósnak (hónapokkal a tréning után is mérhetőnek) csak akkor bizonyult a hatás, ha a homloklebeny alsó részén lévő aktivitáshiányos régiót célozta a kezelés.
Ehhez képest a neurofeedback csak az EEG-t érzékeli, a különböző agyhullámok arányát, és ezt tudja viszacsatolni. Ez nagyon jó lehet elalvás/relaxáció képességének erősítésére, mert az ezzel függ össze. A fókuszált figyelemre már nem biztos, mert a figyelemzavarban nem az a baj, hogy "lemegy alfába", hanem továbbra is aktív, figyelmes és éber, csak a figyelme nem áll erős akarati kontroll alatt. Figyel, csak másra. A fenti szenzorral kísérletezve a saját agyhullám-arányom nem különbözött érdemben az ADHD-s fiam számaitól. Az közöttünk a különbség, hogy ezt a mérőszámot lehet baromi nagy lefáradással tovább fokozni. Ez olyasfajta tudatállapot, amikor egy unalmas dolgot nem hagysz abba, mondjuk ismételgetsz magadban egy már megtanult szöveget, miközben balra karneválozók twerkelnek, jobbra kitör egy vulkán, de ennek ellenére az unalmas szöveg folytatásán tartod figyelmed fókuszát. Nagyon keményen fárasztó! Szóval én fel tudom tornászni rövid időre ilyen extrém szintekre a figyelmemet, a fiam meg nem.
Ha az ember fókuszáltan figyel egy érdekes dologra, az az agyhullámok szempontjából nem extrém figyelem. A baromi fárasztó "izomból" történő odafigyelést meg én sem használom, pont mert fárasztó. (Helyette megpróbálom érdekessé tenni a tanulni- vagy megjegyeznivalókat.)
Egy ilyenről hallottam. Mi a véleményed?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!