Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Mit lehet tenni kényszerbetegs...

Mit lehet tenni kényszerbetegség ellen?

Figyelt kérdés
Nemrég tudtam meg hogy az a golyós dezodorokban található aliminium rákkeltő és volt olyan hogy háromszor kentem be a hónaljamat egymás után mert az egyik kényszergondolatom úgy akarta de olyan is volt hogy borotválkozás után használtam alumíniumos dezodort (amit nem szabad) és most visszagondoltam erre és azon kattogok hogy nem-e fogok meghalni ettől a jövőben vagy nem-e leszek rákos persze a kényszerbetegségnek sok szerepe van ebben de egy alap félelem is van bennem úgy érzem megőrülök mit tegyek? F/16

máj. 31. 23:20
 1/9 anonim ***** válasza:
51%

Multkor is feltetted a kerdest.

Nem fogsz meghalni ebben, nem leszel rákos.

30 éves vagyok es kb 12 eves korom óta használok golyos dezodort. Semmi bajom.

De, ha ennyire félsz ne használd!

máj. 31. 23:36
 2/9 anonim ***** válasza:
65%
Nem fogsz meghalni. Kezelik a kényszerességed?
máj. 31. 23:56
 3/9 A kérdező kommentje:
Elkezdtem járni az iskola pszichológushoz de csak szerdánként itthon erről senkivel se tudok beszélni anyám nem foglalkozik annyit velem és szinte senki sem a családban apám pedig nem velünk él.
jún. 1. 00:06
 4/9 anonim ***** válasza:
50%
35 éve használok golyós dezodort minden nap. Meg csak náthás sem voltam legalább 12 éve. No para már.
jún. 1. 00:08
 5/9 anonim ***** válasza:
48%

Én amikor mély depresszióba estem akkor eltüntek a kényszereim és mai napig nem jöttek vissza. Amikor az az egyetlen vágyad hogy minél előbb meghalj akkor már nem félsz semmitől nem érdekel semmi főleg ilyen apróságok.

Ezzel azt akarom mondani hogy az életfelfogásodon kéne változtatni mert az hogy milyen szemszögből nézed a dolgokat nagyon sokat számít.

Én a helyedben belemélyednék a filozófiába nekem sok mentális bajom megoldódott csupán attól hogy máshogy fogom fel a körülöttem lévő világot.

jún. 1. 00:17
 6/9 anonim ***** válasza:
57%

#5 nagyon igaza van!

Gratulálok ötös válaszoló, hogy jobban vagy! Erős vagy!

Te pedig ne olvasgass, mert lassan ott járunk, hogy a yoghurt is rákot okoz. Jó marketing ez.

Hülyeség.

Egyre viszont figyelj, hogy jó fajtát vegyél. Mert irritálni viszont tud. Inkább minél természetesebbet. Olvasgass, de ne ilyen baromságot. Setálj, sportolj! Olyat csinálj, ami kikapcsol teljesen.

jún. 1. 00:50
 7/9 anonim ***** válasza:
66%

Szia! Én 32 éve vagyok OCD-s, de csak tavaly diagnosztizáltak és kezdtem el kezelést kapni, mert irtózatosan szégyelltem és titkoltam a tüneteimet. Sőt, nem is tudtam sokáig, hogy nem normálisak a gondolataim, csak utaltam magam miattuk és gyűlöltem amikor jöttek.

Annyit szeretnék a többi válaszadóknak írni, hogy azzal hogy " nem fogsz meghalni" meg "minek posztolsz ennyit" nem fognak segíteni. A srác az OCD sprialjaban mindig megnyugvást keres, azaz azt, hogy valaki elmondja neki, hogy nem fog meghalni. Az igazság az, hogy ezt senki nem tudja, lehet hogy bele fog halni a dezodor használatába, majd kiderül. Ezzel a bizonytalansággal kell megtanulni együtt élni kenyszercselekvesek (a mentális kényszerek is ide tartoznak) nélkül.

Ehhez specializált pszichoterápia és valószínűleg gyógyszer kellene. Ezen az iskolai pszichológus nem fog tudni segíteni, sajnos Magyarországon eléggé nem jó az OCD kezelése (engem is külföldön kezelnek).

Az én életemet a gyógyszer és a terápia teljesen megváltoztatta és így érzem jó úton vagyok afelé, hogy félig meddig normális életet éljek.

Addig is javaslatok, hogy idővel jobban legyél:

- akármennyire is nagy a késztetés, ne posztolj több ilyen kérdést. Ez valószínűleg egy kényszercselekvés, amivel megerősítést kérsz. Ezek a megerositesek csak ideig-oraig fognak működni és megnyugtatni, aztán visszajönnek, lehet hogy erősebben. Ne google-özz, ne gyakorizz stb.

- Ha nagyon nehéz és sokszor jönnek a gondolatok, az aggodalmak, használd a "stop" technikát. Ez szorongásnal jó tud lenni, keress utána.

Az OCD egy szorongásos betegség.

- Keress dolgokat, amikkel el tudod magad foglalni változatosan és örömet okoznak. Ha jönnek a gondolatok, próbáld a figyelmemet máshová fókuszalni.

- Ha elég pro vagy már, akkor fogadd az aggodalmakat pozitívan, csinálj belőle viccet, így nehezebben tapadnak meg és idővel elhalványulnak, elvesztik az erejüket! Pl.: Gondolat: Meg fogok halni a dezodortol- fogadd örömmel H lehet H 5 perc múlva meghalsz, eroltesd magadra, hogy ez boldogsággal tölt el. Elvégre az érzések is csak gondolatok, amiket TE vezérelsz. NEM a gondolatok vezérelnek téged!

- Nagyon fontos, hogy kérj segítséget! Ne várj addig, mint én, hogy a fejemet vertem és gyakorlatilag már random bőgtem es nem funkcionaltam, mint ember.

Ha kérdésed van bátran írd meg, szívesen segítek! Tudom milyen érzés!

jún. 30. 18:07
 8/9 anonim ***** válasza:
70%
7-es válaszoló jót ír. Aki lepontozta, az nem normális. De hát, látszik, hogy Magyarországon tényleg nem lehet hozzajutni normális pszichológushoz.
júl. 1. 16:21
 9/9 anonim ***** válasza:
100%
#8 szerintem mindenk8 jót írt és mégis mindenki le lett pontozva. Valakinek ez fétise szerintem.
júl. 4. 17:39

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!