Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Mit tudnék tenni kényszerbeteg...

Mit tudnék tenni kényszerbetegség ellen?

Figyelt kérdés

Sok mindennel próbálkoztam, de semmi sem bizonyult tartós megoldásnak. Most 18 éves vagyok és ennyire rossz a helyzet, mint most, még sose volt, pedig nagyjából 2.5 éve vannak kényszerbetegséghez hasonló tüneteim. Ezek a tünetek a többszöri kézmosástól, a dolgok szimmetriába pakolásán át, a felesleges "rituálékig" terjednek. Mint írtam sok mindennel próbálkoztam, bár ez leginkább kimerült a pszihológushoz való járásban, illetve a saját akaraterőmben, hogy ezeket a dolgokat kontrollálni tudjam.

Az okai az én meglátásom szerint a stressz okozza, főleg mostanában nem könnyű idén érettségiző diákként, a koronavírus járvány ideje alatt. A folyamatos aggódás, a jegyeim miatt, a tény, hogy a barátaimat alig látom teljesen kikészít. Tudom azt is, hogy az érettségi sehol sincsen az egyetemhez, így mihamarabb megoldást akarok erre találni, mert ez az egyetemen, csak romlani fog.

Gondolkoztam gyógyszeres kezelésen, de nem tudom, hogy mennyire válna be, bár ha be is válik, akkor is számolnom kellene azzal, hogy esetleg mellékhatásai lesznek, vagy ráfüggök. Tudtok valami módszert, ami így a helyzetem ismeretében segíthet?

2021. febr. 25. 23:18
 1/5 anonim ***** válasza:
100%
OCD-re egyedülálló kezelés a pszichoterápia, az is ritkán hatásos.
2021. febr. 25. 23:21
 2/5 anonim ***** válasza:
Pszichológus!!
2021. febr. 25. 23:21
 3/5 anonim ***** válasza:
75%
Ilyenkor főleg az a lényeg, hogy megtanulj vele együttélni.
2021. febr. 25. 23:22
 4/5 anonim ***** válasza:
Ovis korom ota vannak ilyen tuneteim. En mindig ugy probaltam meg csokkenteni, h megbeszeltem magammal egy dolog hirtelenjeben, hogyha pont eggyel kevesebbet csinalok, vagy 1 perccel kevesebb ideig, meg nem lesz semmi baj, vagy h akkor lesz baj, ha ezek utan is ugyanugy csinalom, igy leredukalodtak egesz szepen, de orokre szerintem sosem tunik el. Viszont napi kb 1-1,5 orarol par perc szinte mar tokeletesnek szamit (bar evekig tartott, hogy tartosan ennyi maradjon). A betoro gondolatok ellen pedig ugy probaltam vedekezni, hogy elkepzelek egy burkot, es korulotte oroket, akik megvedenek, es probalom tudatositani, hogy ezek nem az en gondolataim, es se ezek nem fognak bantani engem, sem en masokat. Vagy pl. olyat is elkepzeltem, hogy valaki, akit szeretek, vagy bizok benne, az agyam mellett ul (nekem foleg lefekves elott nagyon rossz), es o kipukkasztja ezeket a gondolatokat, mint a lufikat, vagy osszeszedi egy kosarba, es vilagga viszi magaval, igy nem engem fognak bantani. Ez meg nem tokeletes, meg eleg gyerekes, gagyi modszernek hangzik, de nekem nagyon sokat segitett, es elaludni sem tart mar orakig, bar nem megy rogton. Persze ha stresszes idoszak van, vannak nehezebb pillanatok azert, de nem elhetetlen. Meg vannak pl. ilyen tippek, hogyha beirod googleba, hogy ocd management vagy ocd worksheets, tok sokmindenre ra lehet jonni igy is. Meg csomoan elnek ezzel egyutt, nem olyan ritka dolog, szoval nem vagy egyedul, es minden oke lesz. :)
2021. febr. 26. 00:01
 5/5 anonim ***** válasza:
100%
A pszichoterapeuta azt mondta, hogy ne csináljam. Ha mégis csinálom, ne is menjek vissza, mert ő megmondja a jó megoldást ( ne csinálja) és mégsem azt teszem, akkor minek megyek?
2021. febr. 26. 02:31

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!