Miért írnak fel egyes pszichiáterek alvásproblémára kis dózisú antidepresszánst, pl.: 7,5 mg Mirtazapint (Mirzaten, Remeron, Yarocen)?
1-nek igaza van, de akkor szedhetne hydroxizine-t az illeto, az szinte kizarolag antihiszamin (eloszor inverz-agonista volt a szakirodalomban az antihisztamin, es utana lett antagonista histamine receptorokon, majd vegul lett az elnevezes: antihisztamine mondjuk H3 receptoron)
Ami lemaradt, hogy egyes serotonin receptorokra is inverz agonistakent hat, meg ahogy emlitette 1-es, antagonistakent is. Ezert is altat, nem csupan a histamin miatt. De teny az antihisztaminok altatnak - de az sem mondhato ki, hogy mindenkit.
a 9-es a quetiapine jo, alacsony dozisban, hogy ne legyen antipszicho. hatas vagy minimalis legyen, mert egyebkent egy un. "kiss and run" alapon mukodik, rohamosan lecsatlakozik a dopamine receptorokrol ami az antipszichotikumokra jellemzo.
25mg is altat, de egeszen 150mg-ig lehet menni, ha nagyon kell akkor 200mg, de utana mar antipszicho hatasa is eszlelheto. Persze a szedacio meg mindig ott lesz, csak mar egyebek is. Viszont ugyanaz mint a mirtazapine - hizlal. ha 25mg ha 150mg. Igen tudom, valakit nem, sokat igen. Es akkor most jon egy 3 - 6 komment "engem nem hizlalt" - csak en jartam csoportulesekre es mindegyik ezt mondta, hogy mindig zabalt tole, egyebkent en leszek az elso: en tole nem zabaltam, de a mirtazapine 15mg-tol igen. Egy kicsi a 7.5mg-tol is.
Quetiapine 150mg egyebkent antidepresszanskent szoktak hasznalni valami melle, mert az is valahogy olyan mechanizmussal mukodik. Annyia a gaz benne, meg 25mg-al is, hogy extrapiramidalis meg antikolinerg mellekhatasok jelennek egy ido mulva meg, de lehet hogy nem. Ez ilyen indukalt parkinsonizmustol kezdve dyskinesia ami lehet akut (abba marad ha leteszed) vagy tardiv (ha leteszed nem marad akkor sem abba). Ugyanez pl. dystoniara. Szoval en nem vagyok az antipszichotikumok hive se antidepresszansban se altatasban. De mindenkinek maga dolga. Csak ezeket a dokik nem mondjak el, az ember nem nez utana, a betegtajekoztato tele van sz*rral, meg az is ami be sem kovetkezik, ezert a doki jogosan mondja ha mondja, hogy ne olvasd el mert akkor nem veszed be (pl. valaki 0.125mg Frontint fosott bevenni, felirtak neki, elolvasta, hogy mik a mellekhatasok es o nem fogja ezt bevenni, holott tudjuk, hogy mindenki kb. csak lenyugszik tole, o meg parazott, hogy hallucinalni fog meg szivrohama lesz..) es a valosag meg teljesen mas.
En oszinten nem hiszek az univerzalis monoamine teoriaban (norep/serot/dopa 3-mas), mert rengeteg mas is szerepet jatszhat. Pajzsmirigy hormonok, genetikai polymorfizmus. Nekem se antid/antip/opioid agonista/stimulans nem valt be, egyedul egyebkent az antiepileptikuok erdekes modon (statisztikailag kimutattak epilepszia - klinik. dep. meg vice versa kapcsolatot, azaz klin. dep.-bol is lehet epilepszas valaki), kifutottunk kb. minden racionalis antid./antip.bol, haloperidol meg clozapine-t nyilvan nem akar adni mert azok mar az aljanak az alja es raadasul skizofreneknek akik kezeles rezisztensek (clozapine).
Le fogtok rohogoni, meg fuggozni, de rivotril/xanax/lamictal kombinacio valt be. Semmi mellekhatas, semmi elhizas. Ez ki merem mondani a legbiztonsagosabb kombinacio ha rendesen szeded, es a kozhiedelmeket meg eldobod. Nem hat az emesztesedre, nem hat semmi masra, csak ahova kell, legalabbis nekem, arra, hogy nyugodt legyek. A xanaxot egyebkent nyugaton antidepresszanskent is hasznaljak monoterapiaban (is), sot, felmertek dupla placeboval ha jol emlekszem, hogy amitryptiline vagy a xanax HAM-D/A pszichologiai skalan melyik hoz konzekvens es tartos eredmenyt, es a xanax elegge felsobbrendubbnek bizonyult. Az amitryp. egy triciklikus antidep. A xanax egy benzodiazepine. De nem csak monoamine elmelet van a klinik. depressziora, van GABA/GLUTAMAT elmelet, van BDNF teoria klin. depressziora, szoval ez azt sugallja, nincs abszolut megoldas, hanem sok embernel lehet a glutamat, aspartat termeless van gond, valakinek a serotonin deficit vagy tobblet, valakinek sok a dopamine, vagy keves, ugyanez norep.-re. Valakinek sok a GABA vagy keves, valakinek Glicin NMDA terulettel van gondja. Ezert nincs abszolut megoldas.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!