Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Van megoldás/taktika a stressz...

Van megoldás/taktika a stressz okozta hasmenés/Hasi pánik ellen?

Figyelt kérdés

Elvileg nincs semmiféle szervi problémám.Ha itthon vagyok akkor nincs semmi bajom csak ha menni kell valahova. Szóval lényegében állandó gyomoridegem van ilyenkor.

Jó néhány hasonló kérdést láttam már itt (tehát viszonylag sokan vagyunk így),de úgymond tuti "megoldást" sehol sem találtam. Melóból jövet/menet (közel van) vagy melóban nincs gond. De ha messzebbre kell utazni akkor már szükségem van hasfogóra. Kb középiskolás korom óta van ez az "átok" és eléggé meg tudja keseríteni az ember életét. Nehezen mozdulok ki így messzebbre, sok mindenről muszáj így lemaradnom.

Mielőtt valaki jönne azzal, hogy doki... Gasztroenterológián voltam de sokkal nem lettem okosabb. Szedjek hasfogót,hát köszönöm, erre magamtól is rájöttem. Nagyon zavaró ez a dolog és piszkosul elegem van már belőle.

Szívesen beszélgetnék olyanokkal akik ugyanilyen problémával küzdenek, hátha valakinek van valamilyen tuti ötlete!

jan. 14. 13:44
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:
68%
Történt valami rendkívül kellemetlen? Pl. összecsináltad már valahol -nem otthon- magad?
febr. 5. 19:31
 12/19 anonim ***** válasza:
100%

Én hasfogó helyett enyhe szorongásoldót pl.Valeriana Relaxot vagy -Harmonyt vennék be. Nyilván nem hasmenésed van, fölösleges székrekedést csinálni.

Az 1-es válaszoló módszerét is megpróbálnám.

Azt is meg lehetne próbálni, hogy mindig legyen nálad valami köpenyféle, amivel ha "baj" történne eltakarhatod magad. Erre aligha lenne szükség, de biztonságérzetet adna, nyugodtabb lennél, és kevésbé jelentkezne a kellemetlen tünet.

febr. 5. 19:55
 13/19 anonim ***** válasza:

Szerintem inkább az a kérdés, miért stresszelsz, ha el kell menni valahova? Ha nem stresszelnél miatta nem lenne hasmenésed se, nem? Van valami szociális fóbiád esetleg?

Nálam is garantáltan hasmenést okoz a stressz, pl. egyetemi vizsgák elôtt mindig volt, meg néha ha nagyobb veszekedés volt a párommal, utána garantáltan megy a hasam. De ez ilyen évi egy-két alkalom, szóval nem zavar semmiben. A mindennapi élet, munka, meg ilyenek, hogy utazunk valahová, egyszerûen nem ütik meg nálam azt a stressz szintet, ami a hasmenést kiváltja. Szóval szerintem nálad is inkább azon kéne dongozni, hogy ne stresszelj túl jelentéktelen dolgokat.

márc. 1. 02:29
 14/19 A kérdező kommentje:

Ördögi kör, épp ez az hogy amiatt stresszel az ember hogy mi lesz ha rájön ez a stressz ha el kell mennie valahova. Hát ezt így azért nem mondanám, nincs de nem vagyok egy "haverkodós" típusú ember.

Igen, vizsgák előtt is volt mindig, de ugyanaz a jelenség csak ez már "eszkalálódott". Melóba elmegyek visszajövök (nincs messze), nincs semmi probléma. De ha messzebb kell utaznom (pl amikor egyetemre jártam) akkor más hasfogó kell. Fura dolog ez talán valahogy fejben kellene rendet rakni. Elég skat utána olvastam már a témának de sokkal okosabb nem igazán lettem.

márc. 2. 11:31
 15/19 A kérdező kommentje:
Esetleg még bármi javaslat/ötlet? Pszichológust próbált már valaki?
márc. 17. 17:09
 16/19 anonim ***** válasza:
Unokaöcsémnek ez a gyakorlat segített: [link]
márc. 17. 18:58
 17/19 anonim ***** válasza:
39%
Nem értem teljesen, ha menni kell valahova úgy érzed mint ha vécézned kellene?
ápr. 8. 09:08
 18/19 anonim ***** válasza:

Nekem is ez volt évekig baromi súlyos verzióban, olyan szintig jutottam, hogy reggelente minden kijött belőlem értsd. puszta víz is a végén, utána indulhatott a nap.

Enni alig mertem egész nap mert féltem, hogy az sem marad bennem. Így is volt, hogy mosdót kellett keresnem. Már attól is rosszul voltam ha ettem. Féltem az ételeltől. Úgy éltem meg mintha egy idegen anyag került volna belém aminek nincs bennem a helye. Rémes volt.Baleset szerencsére nem történt. Utólag csodálkozom, hogy nem gyengültem le annyira, hogy összeessek és nem vitt el a mentő. Még nagyon fiatal voltam és nem gondoltam pszichés problémára.

Így elmentem gasztroemterológushoz aki refluxot állapított meg és azt mondta ezt magamnak csinálom a stresszel. Kaptam savlekötőt és sokat változtattam az étkezésemen. Próbáltam a bélflórámat helyrehozni. Pár hónap után kezdett javulni a helyzet. Egyébként egyértelműen pszichés alapon volt mert pl ha ittam egy pohár sört azonnal elmúlt mert megnyugtatott. Az akkori munkahelyemről szerencsére kirúgtak ez is sokat segített. Mert elmúlt a gyötrő stessz és megfelelési kényszer. Egyébként nálam az alap probléma a szorongás, nem szűnt meg. Tünetet váltottam. Szédülni szoktam a hasmenés helyett. Ez valamivel jobb. :) De ha extrém stresszhelyzet van. Pl vizsgára mentem vagy valami kellemetlen orvosi vizsgálatra akkor felkavarodik még ma is a gyomrom és mennem kell a mosdóba. Szerencsére már csak nagyon ritkán fordul elő. Évi 1-2 esetben.

Talán az is segíthet ha át tudnál valtani székrekedésbe. Pl több hasfogót veszel be. Akkor azon kezdesz majd aggódni ami talán kiüti a másik tünetet. De amíg szorongsz valami mindig lesz helyette. Valakinek fejfájás, szédülés, szívdobogás nagyon változatos tüneteket tud produkálni az emberi elme. ;) Ajánlom a bolus adtringenst az úgy hat hogy lelassítja a bélmozgást az egyetlen gyógyszer aminek az volt a betegtájekoztatójában, hogy "nincs melléhatása". Én ezt használtam.

nov. 21. 00:13
 19/19 anonim ***** válasza:
Meg az 1 pohár sör volt ami csodákat tett. Pl elmentünk külföldre nyaralni akkor reggel minden tavozott aztán ittam egy pohár sört aztán mentünk várost nézni meg kirándulni. :D Tudom nem jó ötlet rászokni az alkoholra de nem tudtam más megoldást. Estére már megnyugodtam akkor tudtam enni.
nov. 21. 00:24
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!