Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Valójában csak biológiai...

Valójában csak biológiai értelemben vett férfi és nő van, a többi aki máshová gondolja magát az meg mentális beteg?

Figyelt kérdés

Valójában csak biológiai értelemben vett férfi és nő van, a többi aki másnak érzi msgát az meg mentális beteg?

A genderség ezen mentális betegség elfogadása lenne finoman kifejezve?

(Egy konzervatív nézeteket valló külföldi riportba láttam ezt a megfogalmazást.)

2024. jan. 12. 07:34
1 2 3
 11/26 anonim ***** válasza:
0%
Van aki meg 6 újjal születik.... aha szóval azt rendellenességnek vesszük, ezt meg nem, de még mindig ott tartunk, hogy a normál, egészséges gyerekeknél két nem van.... szóval várom a harmadik vagy negyedik nemet.
2024. jan. 12. 10:56
 12/26 anonim ***** válasza:
74%
A rendellenesség nem feltétlenül betegség. A 6 ujj okoz egészségügyi problémát? Max. egyedi kesztyűt kell csináltatni, de például zongorázásnál, gitározásnál kifejezetten előny. :-)
2024. jan. 12. 11:03
 13/26 anonim ***** válasza:
85%

Lehet, kéne a jelentés indokok közé egy "lerágott csont" című pont, de seráfüttgy, menjünk neki újra.

Biológiai értelemben természetesen mindössze két nem van: hímnem és nőnem (illetve azt hiszem létezik egy androgün nevű fogalom, amikor ez nem dőlt el). Nem erről szól a vita most sem. Ebből kettő van, egyetértünk.

Az újdonság annyi, hogy eddig azt hitték, hogy a társadalmi viselkedés pusztán ezzel a biológiai nemmel függ össze, és most meg azt látják, hogy baszki, nem is. Vannak férfiak, akit direkt nőként nevelnek fel, mégis férfi módra viselkednek, meg vannak férfiak, akiket telibe macsónak nevelnek, mégis tiszta nők fejben. Akkor hoppá, el kellene kezdeni vizsgálni, hogy mi van.

Kb olyan ez, mint hogy sokáig azt hitték, hogy van a hasfájás, meg van a fejfájás, és ez két betegség. Aztán meg rájöttek, hogy ezek nem betegségek, hanem tünetek, és kaphatsz fejfájást gyomorpanasz miatt, meg hányhatsz neurológiai okból is. Sőt: még tovább menve még neurológiai betegség is jöhet a beleid miatt.

És, hogy betegség-e az, hogy te másnak érzed magad, mint a biológiai nemed? Ehhez nézzük meg, mi a lelki értelemben vett betegség. Felütöttem a wikipediát:

"Egy széles körben elfogadott definíció szerint az egyén csak akkor tekinthető pszichés értelemben betegnek, ha a megvalósított viselkedést egyszerre jellemzi az alábbi négy jellemző:

- deviancia: a megvalósított viselkedés mások számára feltűnést keltő, szokatlan, esetleg érthetetlen

- distressz: a viselkedést produkáló egyén a boldogtalanság, a kellemetlenség érzését tartósan átéli

- diszfunkcionalitás: az egyén képtelenné válik önmaga és társas kapcsolatai fenntartására, a munkavégzésben zavar áll be

- veszélyeztetés: az egyén által megvalósított viselkedés a társadalomra és/vagy magára az egyénre nézve veszélyes"

Röviden: akkor vagy lelki beteg, ha a viselkedésed kilóg, te szenvedsz miatta, nem tudod élni az életed sem, és még káros is vagy másokra vagy magadra. Pl a depresszió betegség, mert eltér, fáj, k.rvára nem tudsz tőle dolgozni, és időnként megölheted magad. A pszichopátia már nem, mert amúgy a pszichopata jól is érzi magát, meg többnyire marha jól elfunkcionál a társadalomban, csak éppen mások diszfunckionálnak a közelében.

Egy eltérő nemi identitású ember számára a deviancia definíció szerint adott, a distressz szerintem szinte mindig megvan, de amúgy ezek az emberek teljesen működőképesek és sem magukra, sem másra nem jelentenek veszélyt. Nem betegség.

Lehetne akkor ez személyiségzavar, de a személyiségzavar megint mást jelen. " személy rendszeresen és visszatérően képtelen következesen, ám mégis rugalmasan adaptálódni a helyzetekhez". Ez az eltérő nemi identitásúakra szintén nem igaz. Nekik általában eléggé következetes személyiségük van, csak másmilyen, mint a normál.

2024. jan. 12. 11:04
 14/26 anonim ***** válasza:
17%

Ezt is rendellenességnek nevezzük.

Egyrészt: attól még ugye létezik. Átmeneti formának hívjuk, de lehet például kétnemű is, ha mindkettő megvan.

Hiába erőlteted a 3. nemet, nálunk olyan nincs. Átmenetek vannak.

Másrészt: hogyan lehet rajta javítani? Sajnos az agyhoz és a génekhez annyira még nem értünk. Akkor marad a test átszabása. Ideiglenes megoldás.

2024. jan. 12. 11:06
 15/26 anonim ***** válasza:
0%

Felőlem mondjuk mindenki képzelheti magát annak aminek akarja, de tőlem ne várja el, hogy meglátom az utcán aztán tudnom kell, hogy ez itt most aki szembe jön velem nem férfi vagy nő hanem egy űrlény.

Ha nekik annyira kell ez, hogy legyen 50 nem meg akármi aminek képzelheti magát, akkor a többi embernek ugyanannyi joga van ahhoz, hogy két nemet ismerjen el és pont.

2024. jan. 12. 11:06
 16/26 anonim ***** válasza:
83%

"tőlem ne várja el, hogy meglátom az utcán aztán tudnom kell, hogy ez itt most aki szembe jön velem nem férfi vagy nő hanem egy űrlény"

Szerintem ezt eléggé kiforgattad, űrlényről nincs szó. Engem a történet mindössze arra emlékeztet, amikor mondjuk felfedezték és leírták az ADHD figyelemzavart, és rájöttek, hogy az a gyerek nem szemtelen, hanem nem tud figyelni, és emiatt neki más körülmények kellenek.

Számomra a gender őrületből mindössze annyi a tanulság, hogy a szoknyás csávó sem egy kettyós perverz, hanem transz.

"akkor a többi embernek ugyanannyi joga van ahhoz, hogy két nemet ismerjen el és pont"

Természetesen a véleményedhez jogod van, attól szép az élet, hogy nem vagyunk egyformák. Azért a nyitottság ettől függetlenül nem egy hátrányos dolog.

2024. jan. 12. 11:16
 17/26 anonim ***** válasza:
0%

[link]

Nyilván az ürlény csak kicsit cinikus volt, de itt pl felsorolnak vagy 50-et....

2024. jan. 12. 11:21
 18/26 anonim ***** válasza:
100%

"Nyilván az ürlény csak kicsit cinikus volt, de itt pl felsorolnak vagy 50-et...."

Igen, de én csak az űrlényt cáfoltam, ami viccet csinált a dologból. Az a lista egy absztrakció, egy kategorizálás. Lehet, hogy majd egyszer 5 marad belőle, lehet, lesz 200. Igazából engem ez nem különösebben zavar, szimplán érdekesnek találom.

A gond azzal kezdődött el, amikor rászállt a konzervatív politika, és előadták, hogy most itt a mi torkunkon le akarnak nyomni valamit, és mindenféle átoperált agymenésekkel árasztani el a világot.

2024. jan. 12. 11:29
 19/26 anonim ***** válasza:
100%
"mentális beteg?" -> Mentálisan az beteg de nem kicsit aki állandóan ezen rúgózik. Ez már mittom én hanyadik ilyen kérdés néhány napon belül. Tudod mit csak 1 hétre "kölcsön adom" neked. Próbáld ki. És nem divat, meg nem betegség, és nem is gyógyítható. Ez egy állapot. És nem is egy túl kellemes dolog, legalábbis én nem élvezem. És nem divatból kaptam el. És az sem kellemes, hogy jelenleg ez Magyarországon politkai dolog lett. Mert néhány 100 szavazatért összemostán a pedofiliával. Nem vagyunk pedofilok, szeretnénk élni, és kimaxolni azt amit kaptunk. Tudod oviból semmi más élményem nincs, csak az, hogy "te fiú vagy, menj a fiukkal focizni, kisautózni meg mittom én mit csinálni, és ne a lányokkal babázz" érted semmi de semmi másra nem emlékszem ovis koromból. Meg arra, hogy mindig próbáltam elcsenni a lányok ruháit. Ennyi az egyetlen élményem oviból. Semmi de semmi más. Aztán ez végig kísért egészen sokáig. Aztán pár éve rászántam magam egy vizsgálatra. Nem kívánom senkinek, hogy átélje. Én totál nem élvezem. Totál nem szeretem, és tök jó lenne ha nem lenne. De már tudom, hogy ez nem betegség, ezzel együtt kell éljek, ezt nem elkaptam, hanem így születtem. És amikor voltam vizsgálaton, és beszéltünk erről a pszichológus nővel jöttek elő a kudarcok, meg a zsákutcák, meg hogy miért volt egy rakás dolog sz*r az eddigi életemben, mi miért nem működött. És az külön nagyon jól esik, hogy ezért egy szinten mozgok a pedofilokkal, meg a tényleg elmebetegekkel akik ön és közveszélyesek. Egyik sem vagyok. Próbálok éldegelni, és mostmár inkább arra menni, hogy a maximumot kihozzam ebből (40 éves elmúltam amikor az egész összeállt, addig csak úgy éreztem, hogy valami nem kerek...). És az egész hozzá állás és az is undorító, hogy másoik ezen csámcsognak. Mint régen aki sánta volt arra mutogattok: "né má milyen hülyén jár a sánta... na szivassuk egy kicsit meg", vagy a félkarut vagy a félszeműt vagy akárkit. Most mi vagyunk a cirkuszi mutatvány. Nem esik jól. Szerintem bárkinél lehet találni valami eltérést és lehtne mutogatni a cirkuszban, hogy "né má milyen... tök jó röhögjünk rajta". És igen tök jól esik néha kiengedni a gőzt, ha más nem évente 1x látni, hogy nem vagyok egyedül. Hogy más is ilyen, és másnak is titkolnia kell, és megint titkolnom kell, mert nem beszélhetek róla nyiltan, csak ilyen anoním helyeken, pont ezért a mentalitásért ami itt is megjelent. És továbbra is nagyon szívesen "oda adom kipróbálni" (sőt vissza se kell, hogy adjad, vigyed ha szeretnéd.).
2024. jan. 12. 12:56
 20/26 anonim ***** válasza:
74%

El kell különíteni a biológiai nemet ahol van férfi és nő. Meg hermafrodita, meg az elsődleges nemtől eltérő kromoszóma, meg... De alapesetben jah, van kukis, meg puncis nem.

Meg van a társadalmi nem ami egy bonyolult, és összetett kérdés. Amit nem lehet annyival elintézni, hogy van két nem, akinek ez nem tetszik, az elmebeteg". Illetve, el lehet, csak messze nem ideális. Megjegyzem, azt sem tartom annak, ami pörgés most van.

2024. jan. 12. 16:49
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!