Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Gyógyszerfüggő vagyok. Egy...

Gyógyszerfüggő vagyok. Egy hónapja letettem a Rivotrilt, de most úgy bevennék egy szemet. Csak az a baj, hogy utána nem tudom abbahagyni. Mit csináljak?

Figyelt kérdés

2023. dec. 28. 20:38
1 2 3 4
 11/40 anonim ***** válasza:

11

Az a baj a "gyogyszerfuggo" kifejezessel, hogy meg az is gyogyszerfuggonek titulalja magat, aki kardiologiai gyogyszert szed, antidepresszanst szed, antipszichotikumot szed. Van aki 1 hetig szed Rivotrilt vagy 2 hetig Frontint de mar 1 honapja abbahagyta es fel, hogy fuggo, pedig beleirja a megjegyzesbe, hogy csak fel, de nincs sovargas arra, hogy bevegye egyaltalan, csak felelem.

2024. jan. 13. 10:01
 12/40 A kérdező kommentje:
De én kényszert érzek rá hogy beszedjem. Néha többet mint ami élő van írva. Ez már függőség.
2024. jan. 13. 10:12
 13/40 anonim ***** válasza:
En is szedem a Rivotrilt 8mg/nap, de soha nem ereztem kb. semmit max enyhe altatast 1 - 4 oran at, te mit erzel sose tudom.
2024. jan. 13. 10:18
 14/40 anonim ***** válasza:
Csak nekem annyi a kulonbseg, hogy orvos irta fel ezt a dozist. Tudom lesznek ketelkedok.
2024. jan. 13. 10:19
 15/40 A kérdező kommentje:
"Kikapcsolja" az agyam, blokkolja a tudatos gondolkodást, csökkenti a stresszt, félálomszerű állapotba kerülök, vagy nagyobb dózis esetén elalszok. Kiszakít a valóságból, ami lelkileg és testileg is feltölt. Pont erre van szükségem munkából hazaérve egy fárasztó nap után. Ezt mindenki mással éri el, valaki alkohollal, valaki droggal, valaki szex-el, valaki facebookkal, vki tv nézéssel, stb.
2024. jan. 13. 10:35
 16/40 anonim ***** válasza:
100%

"blokkolja a tudatos gondolkodást, csökkenti a stresszt, félálomszerű állapotba kerülök, vagy nagyobb dózis esetén elalszok, kiszakít a valóságból, ami lelkileg és testileg is feltölt"

Erdekes. Nekem ezt meg elso szedesre sem csinalta. Xanax volt egyedul ami "ellazitott" de korant sem ugy ahogy te irtad le. Nekem mar csak prevenciora van szuksegem ra. De gondolom ha felmennel akar 20mg-ig es 2 hetig igy tolnad akkor mar el is tunne ez a hatas, aztan egyre es egyre tobb kell.

Ha orvos irta fel, akkor mi a baj? Az, hogy magadat titulalod "gyogyszerfuggo"-nek? Tudod mennyi kozepkoru meg idos fugg a gyogyszerektol? Ahogy irtam szivgyogyszerek, antidepresszansok, valporat sav parkinson korra, scelrosis multiplexre? Ez nem mereg, nem utca drog (ha nem onnan szerzed be) kozhiedelem ellenere. Ez rendesen letesztelt gyogyszer. De lehet gondolom teged az zavar, hogy el fog mulni a "lazito" hatasa amit leirtal, es menni kell majd feljebb a dozisokkal amit nem tudsz igy-ugy beszerezni elobb utobb.

Ha ez, akkor sajnos meg kell baratkozni ezzel a gondolattal, mi mast tudsz tenni? Tobbet bevenni, hova vezet? Persze erre konnyu a kerdes de nehez a valasz. Mast sajnos nem tudsz tenni. Ezert szoktam megaldani az emberi tudatot sokszor amikor fuggoket latok vagy az ilyen hosszu tavu emlekek megorzeset.

Egy megoldas van, de ez nagyon radikalis: retrograd amnesia. Teljesen elfelejted, hogy szedtel ilyet, nem lesz szellemi fuggoseged, max fizikai, de azt le lehet allitani es tiszta leszel. Viszont cserebe lehet mas emlekek is, fontos emlekek is eltunnek.

2024. jan. 13. 11:24
 17/40 A kérdező kommentje:

"Egy megoldas van, de ez nagyon radikalis: retrograd amnesia."

És ez hogyan érhető el? Van ilyen orvosi beavatkozás?

2024. jan. 13. 11:42
 18/40 anonim ***** válasza:
100%

17

Erre inkabb nem valaszolnek. Tudom segitene, de ez sem 100%, es lehet, az agyad egy nehany resze karosodik. Lehet nem tudsz majd beszelni, lehet nem erted meg a nyelveket. Ezert irtam, nagyon radikalis megoldas. Es nem 100%. Egy orvost kerdezz meg errol, de erosen ha nem biztosan, de ketlem, hogy tamogatna ezt, es kinevetne, hogy "ilyen hulyeseget ne mondjon", de az o fejeben is benne lenne ez a megoldas egyebkent abban is biztos vagyok - ha egyaltalan komolyan veszi a dolgot.

Kepzeld el, minden drog/gyogyszerfuggo elfelejti a fuggoseget. Lehet mar iranyt vett ez a kutatas, csak meg nincs elegendo teszt. Nem tudom. De nekem, kivulallokent ez az egyetlen megoldas jelenleg a szenvedely betegek szamara. De ez nagyon nagyon invaziv. Viszont ha orvosi korulmenyek kozott, MINOSEGI korulmenyek kozott vegzik valamilyen modszerrel - azt mar nem tudom milyennel - akkor szerintem megoldhato, de meg mindig nem kis rizikoval, de azert mar csokkentve van annak az eselye. Ha meg minosegi, lehet altatasban is vegzik, es semmit nem erzel. Csak ahhoz meg kell a penz, nem is keves.

2024. jan. 13. 11:53
 19/40 A kérdező kommentje:

Tehát végeznek ilyen beavatkozásokat? Még ha kockázatos is, lehet nem károsabb mint pl egy alkoholistának májelégtelenségben sok sok szenvedés után meghalni.

Azért kíváncsi lennék mi ez?

2024. jan. 13. 12:07
 20/40 anonim ***** válasza:

Skizofreneknel szoktak ECT-t - electocompulsive therapy - csinalni. Az kifejezetten az agyban levo idegsejteket "igyekeznek" helyreallitani, de ez mar a kezelhetetlen skizofrenia kategoria. Es sokszor nem is mukodik, es zuzodas nyomokkal vagy tele utana, de altatasban vegzik. Oda eljutni szandekosan rettento nehez.

Nezd. Van ez a vita, hogy egyesek szerint a frontin mergezobb mint az alkohol, a masik banda szerint az alkohol toxikusabb mint a frontin.

Farmakologiailag, biokemiailag is bizonyitott, hiaba hiszik, nem hiszik, hogy az alkohol sokkal veszelyesebb, mint a frontin. Talan majdnem a legveszelyesebb drog ami egyedul azert nincs betiltva, mert mar a vilagon mindenhol bekoltozott a kulturaba. Hiaba 10 hatvanyokon karosabb mint egy 0.125mg frontin.

Ez egy eleg bonyolult dolog. Az alkohol penz, nyugtat, stimulal, kultura, buli, unnep es meg sok minden. A Frontin meg hasonlok a mergek masok szerint mert... azt hiszik, igen lehet fuggoseg ahogy szivgyogyszerhez csak mas tekintetbol. Ha pacemakeresbol kivesszuk az eszkozt, egy rovid idon belul belehal. Nevezzuk akkor ezt is fuggosegnek vagy szuksegessegnek? Akkor a gyogyszerre miert nem lehet szuksegesseget huzni koton helyett?

Fogalmam sincs egyebkent hol lehet ilyet csinalni. Ez kb. a lobotomia 1900-as evek beli metodikaja. De mar fejlett technologia van, amihez nem kell azt az elavult kalapacsolos a szem fole ahol van egy reteg ami vekony aztan csavarsz egyet (szoszerint az agyban vagy mar ilyenkor) kettot es kesz. Csak rajottek, hogy ezzel semmi jot, csak rosszat csinaltak, eddig meg beszelni tudott az illeto, mostmar csak bamul.

Ahol el tudom ezt kepzelni, az valami kutatashoz jelentkezo emberek, klinikai celzattal placebo meg a kezeltek. Hogy van-e ilyen fogalmam sincs, ketlem hogy lenne, ez nagyon etikatlan, orvosi szemszogbol is. Bar ez is kerdeses, millionyi embert tartanak eletben amikor mar az agyuk kb. salata szinten van, ahelyett, hogy egy kimeletes vegzetet adnanak. Nem, tartsuk eletben, szenvedjenek - ezert jott letre Hollandiaban meg talan Svajcban az euthanasia. De ahhoz rettento nagy kriteriumok kellenek - masfelol Hollandia kijelentette nem akar euthanasia turizmus lenni.

En mar tobbszor mondtam, hogy meg a pszichiatriai/neurologiai gondok kezeleseben kb. ott tartunk, mint krisztus elotti idoszamitasban. Majd talan 2000 ev mulva talalunk olyan megoldast, meg szakembereket, akik ebben akarnak, es tudnak segiteni. De jelenleg ezt az egeszet mindenki lesz*rja, nem fuggokent irom, es passzolnak egy addiktologia osztalyt ami kb. semmire nem jo hosszu tavon, csak arra, hogy rovid idore absztinens legyel, majd visszamenj vagy pszichiatriara. Egyszeruen nem foglalkoznak vele, soroljak az on*yilkosokat, lovoldozoket, pszichopatakat, tomeggyilkosokat, de ezek mind lelki problemak vagy agyi elvaltozasok. De az kit erdekel ugye. Lenyeg, hogy az on*yilkost lesz*rjak, a lovoldozot lecsukjak es ezzel le van tudva az egesz mindenki boldog. Ugye?

2024. jan. 13. 12:26
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!