Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Az milyen betegségre utalhat...

Az milyen betegségre utalhat hogy gyakran emlékezet kiesésem van és sokmindenre nem emlékszem ami megtörtént?

Figyelt kérdés

Mostanában egyre többször fordul elő velem hogy kiesnek dolgok amiket csináltam pl elküldött üzenetek vagy jegyzetek a telefonomban amikre nem emlékszem hogy én írtam. Ez valami betegség lehet vagy csak a gyógyszerek mellékhatása amit a pszichés betegségeimre szedek?

Tapasztalt valaki hasonlót? 33/N

2023. dec. 28. 10:30
1 2
 11/12 A kérdező kommentje:
Harmadik antidepresszánst annyira nem szeretnék, esetleg egy erősebb antipszichotikum (vagy dózis emelés), de megkérdezem ezt a gyógyszert is, aztán majd megmodja a tutit.
2023. dec. 30. 18:11
 12/12 anonim ***** válasza:

Ne akarj erosebb antipszichotikumot. Extrapiramidalis es antikolinerg adverz mellekhatasaik miatt (amik mar gyakoriak, nem olyan mint a hirtelen halal egy Xanaxnal). Fontos dopamine palyakat erintenek amik a mozgasban fontosak, eberseg. En is szedtem egy ideig quetiapine-t, aripiprazolet, osztalyon haloperidolt meg risperidone-t is kaptam amikor megneztem a gyogyszerkezeles utasitasi lapomat a novernek (amit nem adnak oda betegnek, most, hogy jutott az a kezembe, hadd ne aruljam el..).

Laikusnak kepzelem magam ezen a teren, pszichiatrian, de beszereztem reputacioval rendelkezo konyvek tomkeleget, erosen tanulom a latin es gorog szavakat, mar megertem amit a papiromra ir a doki diagnoziskent, es mar tobbszor javitottam ki pszichiatert, hoztam fel dolgokat amiket nem mondott el majd az a valasz ra "elo sem fordul" aztan osztalyon ott van egy tardive dyskinesias holgy. Protein kotodes, ion gatolt csatornak, molekularis tomeg, lipidoldekonysag, transporterek, ezek farmakologiai tulajdonsagok. Ezekrol nem beszelnek persze. Clozapine elott vervetel sincs. Utana sincs sok orvosnal. A clozapine a kezeles rezisztens schizophrenek gyogyszere.

Statisztikat egyetemen tanultam, tanulmanyokat, kiserletek eredmenyeit, meta analiziseket meg kormanyzati oldalakon, illetve kormanyzattol fuggetlen oldalakon nezek, amik csak a kutatasert vannak es tamogatjak a kormanyt vele (inkabb ezeket hasznalom amugy), ahol le van irva a forras, meg ilyenek. Meselhetnek meg FCR/RCR mutatorol bibliometrikarol, altmetrikarol es a fontossagukrol, de mar szerintem az elozo bekezdesnel abbahagytad az olvasast :) Mindegy.

Lenyeg a lenyeg, az antipszichotikumokkal ne jatsszal. Gyogyszerparti vagyok, igen, kell a gyogyszer, de az antipszichotikum egy nuklearis bomba a neuronjaidnak, meg a palyainak. Pont azert hasznaljak, mert nem tudjak konkretan hogyan kell a schizophreniat, maniat, pacienst akit kotozve visznek be szerhasznalat miatt aggresszivitasert, meg mast kezelni. Tehat mania = altalaban bipolarisoknal egy pszichozis DE felporgott resz. Schizophrenia positiv tunet = hallucinaciok, teveszmek, pszichozis tomkelege. Szerhasznalat aggresszivitas = nincs pszichozis (tegyukfel), csak extrem aggressziv az ember.

Megis mindegyik kulonbozik, de megis antipszichotikum, mert az mindent "megold", az lekapcsolja az agyat egy nagyon minimumra (dozisfuggo, es gyogyszerminosegtol fuggo), ami maradando gondokat okozhat, akar kis dozisban is.

Nezz utana csak ennek a kettonek, haromnak: antipszichotikum altal okozott tardív diszkinézia (disztóniaba tartozik ami lehet akut vagy tardiv, ezert kulon mellekhatas a distonia), distonia, antipszichotikum altal parkinsonizmus

Es az extrapiramidalis hatasok tomkeleget nem soroltuk meg fel. Plane az antikolinerg hatasait es a neurologiai valtozasokat. Sziv problemak pl QT intervallum megnyulas, quetiapinnal minimalis az elteres ilyen 150mg alatt, afolott mar van mutatni valoja, nagy dozisban meg mar inkabb ne, mert mar nagyon megnyujtja. Elhizastol kezdve a hormonok megvaltozasai (ferfiaknal laktacio peldaul).

Az antipszichotikumok egy nuklearis bomba amikor nem tudjak mit kell kezdeni, vagy nem akarnak torodni annyira a pacienssel vagy valoban az kell neki mert csak az az egy opcio letezik. Opcionalisan ne kerj szerintem ha lehet, hogy noveljek az antipszichotikumodat. En nem mondom meg mit mondj mit ne mondj, de legyel tisztaban, hogy mit viszel be a szervezetedbe.

Egy rovid analogia: az orvos felir valamit -> kerdes nelkul patika, es beveszed. Azonban ha csukott szemmel es bedugott orral eled raknak "etelt" ami eheto, akkor megkostolnad? Nem feltetlen etel van ott, vigyazz. Nem hinnem, hogy megkostolnad.

Remelem erted a lenyeget.

2023. dec. 30. 23:19
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!