Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Megéri a pszichológus? Pszic...

Megéri a pszichológus? Pszichológus alternatíva?

Figyelt kérdés

Sziasztok,

Most már eljutottam arra a szintre, hogy már én is látom, hogy elképesztően rossz ahogy gondolkodók, de egyszerűen nem tudom megváltoztatni az egész gondolkodásmódomat. Azon kapom magam sokszor h az öngyilkosságon gondolkozom, de engem nem is ezek a gondolatok ilyesztenek meg hanem hogy mennyire komolyan gondolom. És egyszerűen annyira utálom magamat. Konkrétan nincs egy olyan nap se amikor nem bőgnék egy újabb problémán.

Szüleim most váltak (és nem, nem ezert van ez minden) szvl most minden bonyolult. Nem nagyon tudok nekik megnyilni (és velük élek mivel még kiskorú vagyok) pedig én is tudom hogy segitsegre van szükségem.

Viszont el tudnátok mondani hogy nektek tényleg segitett-e?

Megnéztem az árakat és 50percert 25ezret elkérnek😭. Őszintén szólva pénzügyileg nem állunk a legjobban de ha tényleg segít akkor lehet megéri...

Vagy van valami olcsóbb alternatíva?

Mostanában egy pszichológus Ai-val beszélgetek de ez eléggé személytelen vagy hogy is mondjam😭

2023. dec. 4. 21:50
 1/9 anonim ***** válasza:
100%

Sajnos szerencsén múlik. Vannak jó pszichológusok, ha kifogsz egyet akkor megéri. Azonban van sok a piacon aki elég béna, de ha laikusként odamész akkor ez nem fog feltűnni, mert nem tudod hogy milyennek kellene lennie. Illetve az is igaz hogy a pszichológus preferált módszere működhet egy bizonyos páciensnél, míg a másiknál nem, nincs egy olyan megoldás ami mindenkire jó. Megeshet hogy mire észreveszed hogy nem hasznos elmentél 4-6 alkalommal, ott hagytál 100-150 ezer forintot.

Tehát azt mondanám hogy megéri megpróbálni, csak nagyon alaposan járj utána hogy kihez fogsz menni, ha van pszichológus ismerősöd akkor alaposan magyarázd el neki hogy milyen témákkal kapcsolatban lenne szükséged segítségre és az alapján kérj tőle ajánlást.

2023. dec. 4. 21:55
 2/9 anonim ***** válasza:
76%

Ha öngyilkosságon gondolkodsz, akkor nem pszichológusra van szükséged, hanem pszichiáterre. Ha nem privát ellátásba mész pszichológushoz, hanem államiba, akkor neki kötelessége jelentenie, hogy önkárosító, öngyilkossággal kapcsolatos gondolataid vannak - a saját biztonságod érdekében. Tudom, mert van olyan ismerősöm, aki hasonlóan rosszul volt, elment tb-re pszichológushoz és azonnal tovább lett irányítva pszichiáterhez, aki gyógyszert írt fel neki.

Kamaszkorban vagy, ilyenkor nagyon össze-vissza van minden. A hormonok, az érzések, a suli, a pasik / csajok, minden egyszerre, ez egy nehéz időszak, és ráadásul említed a szüleid válását, ami szintén egy nagyon megterhelő kérdés, egy felnőttnek is akár, nemhogy egy kamasznak.

Az iskolában, ahova jársz, nem működik iskolapszichológus? Nincs valami segítő csoport, akikhez tudsz csatlakozni?

Mindenképpen próbáld meg először a háziorvosodnál (nem vicc) megkérdezni, hogy területileg van-e számodra elérhető pszichológus, tb alapon. A privát ülések baromi drágák és lutri is, hogy kihez kerülsz, ha nincs meg a kémia köztetek, akkor kidobott pénz.

Kitartás kérdező, fel a fejjel és a legjobbakat neked!

2023. dec. 4. 21:58
 3/9 anonim válasza:
100%

En mar hallottam ilyet is olyat is a pszichologusokrol. En meg gimi utan, az egyetem elso eveben jartam pszichologushoz osszesen 13 alkalom volt, es en azt mondom, hogy akkor az ugy nekem megerte. Nem diagnosztizalt, nem irt fel semmit. Elmeseltem a kicsi dolgaimat es jobban ereztem magamat tole.

Nemreg ismet felmerult bennem, hogy ismet elmennek, de nem sikerult olyat talalnom, aki raert volna akkor amikor en is, de azon a hullamvolgyon mar tulvagyok, szoval minden ok.

Egyebkent igy visszagondolva, lehet nekem nem is pszichologus kellett akkor, hanem csak valaki akivel beszelgethetek kicsit ugy, hogy az nem tudodik ki. Lehet egy segito csoport, vagy egy uj kozossegbe csatlakozas (sport, szakkor, stb..) kimozditana a mostani helyzetbol, csupan csak azzal, hogy mas emberek lesznek korulotted.

A legjobbakat!

2023. dec. 4. 22:28
 4/9 anonim ***** válasza:
Minden körzetben működik egy gyerekpszichológus tb alapon. Oda el tudsz menni, annyi, hogy az első alkalomra a szülő is kell, hogy menjen veled. Legalább annyira, amíg beregisztrálsz, onnantól nem kell és nem is szabad beülnie veled. Ne a privát ellátással kezd, ahogy írják a többiek, az egy lottózás, hogy jó lesz-e a pszichológus vagy nem. Próbáljátok meg a tb alapút, és nyugodtan mond meg a szüleidnek, hogy neked most erre van szükséged, elakadtál, szeretnél segítséget kérni! Sok sikert és kitartást!
2023. dec. 4. 22:35
 5/9 anonim ***** válasza:
100%
Egyébként le a kalappal, hogy ilyen fiatalon felismered, hogy segítség kell! Szomorú vagyok, hogy ezen mész keresztül, de annak nagyon örülök, hogy ennyire intelligens, okos, értelmes vagy, hogy tudod, melyik az a pont, mikor segítséget kell kérni! A szülőknek, ha nem tudsz megnyílni, akkor csak azt mond, hogy úgy érzed, nem tudsz kikeveredni ebből egyedül. Ha esetleg ne adj Isten azt mondják, felesleges, érvelj azzal, hogy amikor valaki lázas lesz, vagy eltöri a kezét, orvoshoz megy, neked pont ugyanannyira fontos a lelki egészséged, mint másnak egy gipszelés, hogy a törött karja meggyógyuljon!
2023. dec. 4. 22:37
 6/9 anonim ***** válasza:
37%

Öngyilkosságon gondolkodni mindenképp olyan jel, ami mellett nehéz csak úgy elmenni.

Viszont az antidepresszánsokat próbáld kerülni, csomónak a mellékhatása az öngyilkosság.

Az is érdekes lenne, hogy tudod e azonosítani azokat a dolgokat, amik miatt rosszul vagy, vagy nem. Ha van beazonosított problémaforrás, iskola, egészség, barátok, család, akármi kézzel fogható, az teljesen más, mint amikor nincs.

Csomó elfoglaltság van, ami úgy természetesen is tud segíteni. Sport, játékok, könyvek. Mi az, amit szeretsz?

2023. dec. 4. 23:02
 7/9 A kérdező kommentje:
Köszönöm a tanácsokat! Mindenki annyira kedves és örülök hogy komolyan vesztek! Az ötödik válaszoló válaszán már rendesen bekönnyeztem. Akkor próbálom követni a tanácsait okát aztán majd lesz ami lesz...
2023. dec. 4. 23:33
 8/9 anonim ***** válasza:

Én fél éve járok pszichológushoz, nálam 16 ezer/45p, és nekem eddig nagyon megérte, rengeteget segített. Nem járok minden héten, sajnos elég kaotikus, a havi 2 mindig megvan, jó esetben 3 is, ritkán 4 is, és lám, így is használ. :)

Segítséget kérni mindig nehéz, de ha az elhatározás megvan, és beláttad, hogy ez kell, a nehezén túl vagy. Sok sikert!

2023. dec. 5. 08:14
 9/9 anonim ***** válasza:
H ev vagy?
2024. febr. 17. 18:15

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!