Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Mi történt? Valami nagy baj van?

Mi történt? Valami nagy baj van?

Figyelt kérdés

Valami gebasz történt velem, és nem tudom mi.

Elöljáróban annyit, hogy segítségért fordultam, 12 napja antidepresszánst szedek. Egyelőre nem látom hasznát, gyomrom is ég tőle, de ez mellékes.

Szóval én mindig egy idegeskedő, aggodalmas, előre félős lány voltam. Idén áprilisban sok dolog történt ami engem megijesztett és a ahónap végén a mentő elvitt, mert rosszul lettem a munkahelyemen, ahol nem szerettem dolgozni. Nem tudták megállapítani, mitől lettem rosszul, én persze június óta orvosról orvosra mászkáltam, ami kicsit leterhelt, mert mindenki szettarta a kezét. Az összes spórolt pénzem elment pszichológusra és orvosokra.

Augusztusban felmondtam a munkahelyemen, mert több jel is volt arra, hogy nem becsülnek meg 6 év után sem. Boldog voltam, de valahogy a felmondási idő végén nem nyugodtam meg, sőt... Párom is felmondott. Elkezdtem durván nem aludni, iszonyúan fáradt voltam napközben és olyan érzésem volt, mintha a napokat álmodnám, ekkor már szeptembert írtunk. Mindig mentem volna el itthonról, társaságba, strandra , bárhová, csak ne otthon. Úgy ébredtem fel, hogy fájtak a lábaim és gyomoridegem volt. Októberben hazamentem egy hétre anyukámhoz, mert láttam páromon, hogy már kezd elmenni a türelme, hátha jobb lesz. De kb végig egyedül voltam akkor is, mert édesanyám dolgozott. Szorongtam végig, nem éreztem jól magam. Reggelente arra riadtam fel, hogy nem ébredtem fel elkoszonni anyukamtol. 33 éves felnőtt nő vagyok. Miért kellene reggel felkelnem ezért, ha délután úgyis látom újra?

Párommal 7.5 éve vagyunk együtt. Felújítottunk egy házat, ami 2018 óta tartott idáig és nem volt séta galopp.

Az utóbbi időben úgy érzem magam a házban, mintha idegen lennék benne. Szorongok egyedül, nem érzem jól magam, még magamat is idegennek érzem. Nem érzem természetesnek itthon, nem tudom elengedni magam.

A kanapén kívül nem is nagyon megyek sehova, ha el kell mennem valahova, nagyon szorongok már előre.

Én nem ilyen voltam. Én szerettem egyedül lenni, szerettem otthon lenni, és terveztem a jövőt. Sportoltam, kirandultam, ismerkedtem, és bátran álltam a kihívások elé. Valami nagyon kisiklott és nem tudom mi. Pszichológust váltottam, vele most nagyon az elején tartok.

Állandóan attól félek, hogy nem leszek újra a régi, és ez rosszabb lesz.

Nem köt le semmi, ha meghalok egy régi zenét amit szerettem, vagy filmet látok, amit szerettem elfog a gyomorgorcs, mert arra emlékeztet, akkor mennyire más voltam, milyen jól voltam.

Ha meglátok boldog, normális embereket, elszomorodom, mert úgy érzem, esélyem sincs hogy újra ilyen természetességgel éljek. Decembertől újra dolgozom majd, és ideges vagyok, hogy vajon be tudok majd illeszkedni? Újra úgy érzem én én vagyok? Visszanyerem magam és a tudatom újra?

Folyamatos feszültségben élek, és bár egyszer volt ilyen kilengésem évekkel ezelőtt, tudtam kezelni, tudtam aludni és el tudtam engedni magam.

Jelenleg attól is megijedek, hogy ha jobban érzem magam és nem érzek különös szorongást.

2023. nov. 25. 20:45
 1/8 A kérdező kommentje:

És azt kihagytam, hogy szeptember óta megijeszt, hogy telik az idő, jön a karácsony és itt tartok még mindig.

Rossz a memoriam, alig tudok koncentrálni, nehezen veszem magam arra hogy kimennek wc-re is.

2023. nov. 25. 20:48
 2/8 anonim ***** válasza:

A klinikai depresszió összes tünetét leírtad. Erre nem elég a pszichológus, pszichiáter is kell.

Magad is kérhetsz időpontot, de akkor ki kell várnod a sorodat, ami több hét lehet. A háziorvosod viszont beutalhat sürgősséggel, és akkor már a jövő héten bejutsz.

2023. nov. 25. 20:58
 3/8 A kérdező kommentje:
Járok pszichiáterhez, és szedem gyógyszert 12 napja. Csak nem látok még egyáltalán változást, és én nagyon szeretném már. :(
2023. nov. 25. 20:59
 4/8 anonim ***** válasza:
Bocs, ezt benéztem. Hat hétig kell szedni, hogy a hatás lemérhető legyen.
2023. nov. 25. 21:01
 5/8 A kérdező kommentje:

Semmi baj :)

Köszönöm!

Van esély ebből kigyógyulni?

Nem segít a helyzeten az se hogy eléggé hipochonder vagyok...

2023. nov. 25. 21:09
 6/8 anonim ***** válasza:

Igen van. De majd ha enyhül a szorongásod sokat kell dolgoznod rajta. Séta a szabadban, kellemes zene, minden, ami szép és jó: lassan , fokozatosan, kitartóan.

Hullámzó a lefolyása. Nem kell minden napot patikamérlegre tenni, de úgyis fogod, mert ez is tünet.

Munkatársam tizenéve, gyakorló depis, tudja ésszel, de mégis bele -bele esik a szokásos gondolati köreibe. De már megmondja magának, hogy ez ok, nem baj, ez csak tünet.

2023. nov. 25. 21:20
 7/8 anonim ***** válasza:

Szia! Bár nem írtad le hogy pontosan milyen antidepit szedsz és milyen dózisban, a legtöbbnek idő kell a hatás kialakulásához, sőt ezen belül is a legtöbb az első kb 3 hétben nagymértékben ronthatja a depressziós és szorongásos tüneteket. Ezt a pszichiáterek el is szokták mondani a szedés megkezdése előtt.

1-2 hét múlva teljesen máshogy fogod látni a világot, és ha még mindig nem fogod magad jól érezni, lehet játszani a dózissal vagy másfajta gyógyszert kipróbálni.

A depresszió teljesen kordában tartható a gyógyszerrel, és egy idő után a gyógyszer is elhagyható lesz. Szóval kitartás a hatás kialakulásáig, és ne aggódj mert normális az hogy most ennyire erősek a tüneteid, jobb lesz majd.

Üdv, egy orvos

2023. nov. 26. 02:50
 8/8 A kérdező kommentje:

Kedves 7-es!

Escitilt kaptam. 5 mg-ot szedtem 7 napig, majd 10 mg-ot szedek 6 napja.

Egyelőre nem érzek mást, csak fokozott szorongást, mellkasi nyomást és gyomorizgalmat, és nem is nagyon alszom, ez a legnagyobb bajom. Néha vannak jobb pillanataim, de a reggel és a délelőtt nagyon rossz.

Előtte Mirtadepit szedtem 6 napig, amitől jól aludtam, de napközben nagyon bágyadt voltam, nehezebben ébredtem a mostaninál is, és elkezdtek pánikrohamok gyötörni.

Szóval most itt tartok...

2023. nov. 26. 08:18

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!