Ha egy barátoddal/rokonoddal történik valami rossz akkor érzel bármit is?
Az utóbbi időben több hozzám közeli emberrel is rossz dolgok történtek.
Én viszont a történeteiket hallgatva nem érzek semmit.
Az is feltűnt, hogy mások viszont úgy néz ki lehangolódnak attól, ha egy közeli barátjuk pl sír vagy ilyesmi. Rám viszont se pro se kontra nem ragad át másnak a baja.
Ez normális, vagy én vagyok a ritkaság?
Nyilván előadom nekik hogy "Jajj de sajnálom" és hümmögve meghallgatom ahogy kiöntik a lelküket. De belül soha életemben nem éreztem semmit egy ilyen helyzetben.
Talán rosszul fejeztem ki magam.
A felszínen kimutatom, hogy nagyon sajnálom és itt vagyok, számíthat rám stb.
Viszont BELÜL magamban az égvilágon semmit nem érzek. Semmi empátiát vagy részvétet a másik iránt. Minden szavam olyan üres fekete-fehér mint a papír amire írsz.
Nem hat meg ha az egész családja meghalt egy autóbalesetben.
Akkor szerintem ne mutasd ki annyira a felszínen, legfeljebb kicsit megsértődnek. Lehet hogy túl sok ilyet hallottál, és valahol te elvesztél ezekben a hallgassuk meg a másikat ügyekben. Te is fontos vagy és ha mindig ilyenekkel terhelnek akkor veled mi lesz? Lehet hogy bezárkóztál. Ha gond lenne veled akkor kárörömöt éreznél, na akkor kellene ennek utánajárni mert akkor nálad is valami félremehetett.
De ha csak nem tudsz reagálni akkor lehet hogy túlterheltek.
Nem terhelnek mindig ilyennel. Engem is meghallgatnak ha valamit akarok mondani.
Viszont egyszerűen azt érzem, hogy nem érzek semmit mások iránt csak magam iránt. Amikor egy saját barátom vagy rokonom hal meg vagy hagy el, akkor sem érzek semmit. Nem érdekel mi lett vagy lesz vele.
Csak a saját sorsom érdekel.
Ettől függetlenül nagyon jól eltudom játszani az empatát ha kell. Tudom befolyásolni a többieket és olyan maszkot felvenni amit a helyzet elvár.
Több betegségcsoport is van, amelynél az empátia részleges vagy teljes hiánya fennáll. Most ami hirtelen eszembe jut az autizmus spektrum, de a jól-funkcionáló - high-functioning - autisták megtanulják, hogyan kell reagálni mások érzelmeire, mint pl. te is (Sheldont szoktál felhozni a TBBT-ból) - nem azért, hogy manipuláljanak, hanem azért, hogy beilleszkedjenek.
Illetve ugye tipikusan a szociopatáknál (amit mint megtudtam ma már hivatalosan antiszociális személyiségzavarnak hívnak) és a pszichopatáknál (ami pedig nem külön betegség, hanem az előzőnek egyik alfaja) tipikus tünet, ők sokszor ki is használják embertársaik manipulálására.
De az autistákra nem az a jellemző, hogy nem tudnak jól leolvasni helyzeteket, szándékokat?
Mert nekem ez nagyon könnyen megy. A mögöttes jelentéstartalmak is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!