Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Két év terápia után (lassan...

Két év terápia után (lassan 3, még tart), egy rettenetesen rossz élmény vissza tud taszítani a rég nem érzett depresszióba?

Figyelt kérdés

Nyilván igen, de tapasztalt más is ilyet? Csak jövőhéten megyek az orvosomhoz, ezzel fogunk foglalkozni, de addig is...

Rég éreztem ezt, de most hirtelen rettenetesen bírom. Munkára alig bírok koncentrálni. Semmihez nincs kedvem, semmi nem érdekel, szinte egész nap remegek, jár a lábam, enni alig bírok, fogyok...

Pedig már nagyon jól éreztem magamat. Megfejtettünk rengeteg dolgot az életemben, mik okozták anno a depressziómat. Magabiztos, örömteli voltam, de pár hete ez minden felborult. Rettenetes.

Lehetséges hogy egy rossz élmény, egy nagy stresszfaktor volt az ami újra berobbantotta a depressziómat és szorongásomat?

2023. nov. 14. 13:26
 1/2 anonim ***** válasza:

Igen, nyilván egy nagyobb stressz előhozhat elnyomott emlékeket. Ezért lenne lényeges a pszichológusnak felismerni, hogy te nem megoldottad a problémá(i)dat, hanem elnyomtad, és az nem jó.

Az ilyen kezeléseknek az lenne a lényege, hogy ha felszínre kerültek az érzések, akkor találjunk rá megoldást, hogy legközelebb, amikor olyan szituációba kerülsz, ami stresszt okoz, már ne pánikolj be például, hanem tudd helyén kezelni.

Kezdő pánikbetegként kezdtem kineziológushoz járni. Nagyon sokáig én is csak elnyomtam magamban a problémákat, és azt éreztem, hogy ez jó, hogy jól vagyok, aztán olyan helyzetbe kerültem, ami korábban is kiváltotta a stresszt, és rájöttem, hogy nem jó, szimplán azért gondoltam azt, mert nem kerültem addig olyan helyzetbe.

De mivel a stresszt okozó helyzetet nem lehet megszüntetni, én meg nem oldottam fel magamban azt, ami blokkot okozott ilyenkor, így ugyanúgy előjött, és egy idő után az agyam ilyen dolgok kapcsán egyből pánikba kapcsolt.

Ez a mai napig így van, csak már nem olyan szinten, viszont a beállítottságom/jellemem nem fog megváltozni, tehát bizonyos dolgokat továbbra sem fogok pozitívan fogadni az életemben (mint pl. a kollégákkal történő felesleges csapatépítések), de túl tudok lépni rajta, ha muszáj, anélkül, hogy begörcsölődnék egy sarokba és a világomat nem tudnám.

2023. nov. 14. 13:58
 2/2 Grimfox ***** válasza:
90%
Igen. De a terápiának köszönhetően könnyebben, és gyorsabban ki lehet belőle jutni.
2023. nov. 14. 14:01

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!