Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Megőrüléstől való félelem?

Megőrüléstől való félelem?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

Van itt valaki, aki félt már attól, hogy mi van, ha csak hallucinálja a világot vagy, mi van, ha körülötte semmi nem létezik vagy valós?

Nagyon nehéz ocd helyzet ez úgy gondolom. Arra lennék kiváncsi, hogy kinek mi segített?

Főleg, mert úgy gondolom, hogy ez egy egzisztenciális stabilitás hiányából fakadhat.

2023. nov. 17. 12:45
 1/6 anonim ***** válasza:
Hát, ilyen nem szokott lenni. Abban néha elbizonytalanodom, hogy amit írok, gondolok arról egyszer csak kiderül, hogy őrültség.
2023. nov. 17. 13:34
 2/6 A kérdező kommentje:

#1 -es. S mi szokott segíteni? Mivel enyhíted a szorongásod stb?

Én észrevettem, hogy általában akkor gondolkodom butaságokon, amikor unatkozom vagy éppen nincs semmi dolgom.

2023. nov. 17. 15:01
 3/6 anonim ***** válasza:
100%

Hát, talán az, hogy ezt a konkrét szöveget már több embernek megmutattam, és ők csak szóltak volna, ha nincs értelme. :-)

Nálam ez inkább ilyen imposztor szindróma.

Szorongás: hát, nekem csak részben sikerül megküzdeni vele.

A részleges megoldásom az, hogy lemondtam arról, hogy tökéletes legyen az életem, örülök annak, ami van.

Másrészt már nagyon alapvető dolgokról is kiderült, hogy nem biztosak, főként az én érzéseim, gondolataim.

Ezért úgy döntöttem, hogy ezt a bizonytalanságot választom biztos alapul.

Semmi sem biztos, amit gondolok, érzek, ez egy bizonyosság, ebbe kapaszkodom.

De a szorongás feledésére videójátékokat használok, vagy sportolok.

Illetve az egyik terapeutám mondta, hogy a depresszióra hajlamosak az átlagnál többet foglalkoznak önmagukkal. Ezért azt csinálom, hogy amikor már nagyon belebonyolódom valami rágódásba, akkor úgy ahogy van, lezáratlanul, megoldatlanul, félrerakom, és kifelé figyelek. Mi van odakint? Milyen színek, hangok, illatok vannak odakint. Mit csinál a többi ember, milyen lányok láthatóak az utcán, pl?

Hisz megoldani úgy sem lehet ezeket a rágódásokat, így pihentető kicsit nem gondolni ezekre. Ez látszólag menekülés, de valójában ha az ember szünetet tart, akkor még lehet, hogy jobban talál megoldást, ha visszatér később a témájára.

Én nem vagyok vallásos, egy-két buddhista szöveg kezembe került, azoknak is van egy felszabadító hatása. PL. Zen és a bolygó megmentésének művészete...

50f

2023. nov. 17. 15:54
 4/6 A kérdező kommentje:

Nagyon jól írsz!

Az imposztor szindróma nekem is eszembe jutott már… igazság szerint a legnagyobb baj az lehet, hogy elveszetnek érzem magam és magam körül mindent bizonytalannak…

Próbálok változtatni a dolgaimon, de sokszor van, hogy előre lépek egyet és hármat vissza, így pedig elbizonytalanodom már, hogy képes vagyok- e rá, hogy majd jobb legyen…

Nem egyszerű, de sosem adom fel!! :)

2023. nov. 17. 16:37
 5/6 anonim ***** válasza:
Nagyon tetszett az Egy csodálatos elme megoldása, hogy nem felszámolja a tévképzetét, hanem csak képes észrevenni, és távol tartani magától. De azért ott van, de néha csak ekkora megváltás bír lenni.
2023. nov. 17. 19:38
 6/6 anonim ***** válasza:
Egyik pillanatról a másikra nem fogsz megőrülni, az egy nagyon hosszú folyamat. Soksok pici lépés ami a rosszhoz vezet.
2023. nov. 17. 20:10

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!