Volt aki járt pszichológushoz és még pocsékabbul érezte magát mint előtte az alkalmak után?
Természetes. Az viszont nem oké, hogy meghatároz 10 db alkalmat, ugyanis neked kell érezned, hogy meddig szükséges.
A rosszullétnek pedig az az oka, hogy feltéptek bizonyos sebeket, előidéztek emlékeket, amik fájdalmasak, de ez általában időszakos. Arra figyelj, hogy te irányítsd a tempót, hiszen te tudod, hogy mennyi fájdalmat vagy képes elbírni egy adott időben.
Nem a kliens feladata a tempót vagy bármit irányítani, hanem a pszichológusé. Szimpatikus volt? Mert ez a stílus nem tűnik annak. Csak akkor kezdj el hozzá járni, ha szimpatikus. De nem értem ezt a 10-es határt, az ritkán elég. Ez állami?
Hogy rosszabbul érzed magad, az nem törvényszerű, de ahhoz hasonlít, mint mikor műtenek egy beteget: először jól kibelezik, folyik a vér, utána meg ennek következtében meggyógyul. De szerintem egy jó pszichológusnak tudnia kéne a nehezebb dolgokkal is úgy szembesítenie, hogy ne érezd magad még rosszabbul, hanem a támaszt és segítő szándékot érezd.
"Nem a kliens feladata a tempót vagy bármit irányítani, hanem a pszichológusé."
Márpedig a páciens feladata. A szakmai irányelvek is azon az állásponton vannak most már, hogy a terápiában (de egyébként bármilyen egészségügyi ellátás során) közös döntéseket kell meghozni. A páciens diktálja a tempót és a terapeuta alkalmazkodik hozzá.
A 10-es határ szerintem azért lehet, hogy kiderüljön: tud-e együtt dolgozni a páciens és a szakember.
Tavasszal kezdtem el pszichológushoz járni, nekem is első körben 10 alkalmat határozott meg a szakemberem, aztán kiderült,hogy jól tudunk együtt dolgozni, így azóta is járok hozzá.
De előtte pár éve egy másik szakemberrel azt tapasztaltam, amit a kérdező: nem tudtunk egy hullámhosszra kerülni, nem tudtam megnyílni neki, így ott pár alkalom után befejeztük a közös munkát.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!