Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Nincs saját/"eredeti" személyi...

Nincs saját/"eredeti" személyiségem. mi lehet ez?

Figyelt kérdés

22 éves vagyok.

Azt veszem észre magamon,hogy nincs személyiségem.Kevés barátom van,de akik vannak azok társaságában mindnél más a személyiségem. úgymond egyessével hozzájuk alakítottam azt a személyiségem amit a jelenlétükben "felveszek".

Emiatt mikor új emberrel találkozok,nagyon nehezen tudok kommunikálni vele,szorongok,nemtalálok beszédtémát,csendes vagyok stb. ezért is van kevés barátom,mert sokan türelmetlenek,mert még nem ismertem ki azt az új személyt ahhoz,hogy kialakítsam azt a személyiségemet ami őhozzá "illik".

Iskolában is igy visszaemlékezve felsőben 5-6-dikban zárkózott,csendes voltam, csak megfigyeltem osztálytársaimat,hogy ki,hogyan viselkedik,kinek milyen a személyisége és,hogy én milyen személyiséggel tudnék megfelelően részt venni az osztály életében.

7-8-dik osztályban már kifigyeltem osztálytársaimat, megvolt a hozzájuk kialakított személyiségem és lassacskán elkezdtem részt venni az osztály életében.

És itt mondhatnánk,hogy ez a gyerekeknél "normális" jelenség,hogy alakítják a végleges személyiségüket,nade középiskolában megint újra kezdődött az egész, új osztály ezért megintcsak új személyiséget "építettem".

Tanárszakos hallgató vagyok, tanultam fejlődéspszichológiát,így azt látom,hogy ez nem normális,mármint a személyiség kialakítása normális,de az nem,hogy minden emberhez,minden csoporthoz új személyiséget "készítek".

csak azt nemtudom,hogy ez mi lehet.

miért van az,hogy minden emberhez új személyiséget kell alkossak ahhoz,hogy tudjak vele akár normálisan beszélni,mert enélkül szorongok,üresek vagyok belül,lefagyok,gondolataim "üresek".

2023. szept. 15. 11:32
1 2
 11/18 A kérdező kommentje:

8-as

igen, pont eltaláltad a hátterem😅

akkor mostmár értem nagyjából miért van ez, sajnos elköltözni nemtudok még. egyetemnél átiratkozni se akarok már mert a képzés felénél tartok.

egyetemre is azért jelentkeztem,hogy addig is új környezetben minnél több emberrel találkozzak, ez egyenlőre segít valamennyit

2023. szept. 15. 15:33
 12/18 anonim ***** válasza:
68%
Személyiség kialakításában segíthet, ha olvasol, eljársz könyvtárba; felfedezed a kultúrát, filmek, zenék, stb. A világkép, életfilozófia kialakítása is fontos, ebben is segít az olvasás (filozófia, vallás, pszichológia polcos könyvek). Hallgathatsz számodra érdekes emberekkel interjúkat, élettörténeteket, dokumentumfilmeket.
2023. szept. 15. 17:17
 13/18 anonim ***** válasza:
72%

Én is hasonló törekvésből végeztem el a tanárit, nagy erőket fordítva arra, hogy figyelmen kívül hagyjam a jeleket, hogy semmi közöm a szakmához. "Beletörök", gondoltam. Utolsó, gyakorlati évre szervi baj kerekedett belőle.

Most már közelebb vagyok egy önazonos élethez, vetkőzöm le a tanult, elvárt és berögzött személyiségjegyeket, illetve veszem fel az újakat.

Lukácsi Liza "Hogyan szeretsz?" c. könyve ás mélyére a mi bajainknak (is).

2023. szept. 15. 21:56
 14/18 anonim ***** válasza:
8-as ez tényleg top komment. Nekem is sokat segített megérteni pár dolgot.
2023. szept. 16. 22:58
 15/18 anonim válasza:

Tök jó,hogy felhoztad ezt.

Nálam is ez jelen volt mindig. Kicsit úgy èreztem,hogy èn mindig az vagyok amire szüksèg van ahhoz,hogy a másik kiteljesedjen,vagy az összekèp teljes legyen akár egy helyzetben. Hogy èn olyan alakot veszek fel ami egyezerűen illeszkedik,símul a másikhoz. Ahogy te is leírtad nekem is időre van szüksègem,hogy "letapogassam" a másikat vagy az adott helyzetet ,hogy kialakítsam a hozzá illő szemèlyisèget.

Azon is elgondolkodtam,hogy azok az emberek akik külön külön ismernek ha találkoznának ès elkezdenènek rólam beszèlgetni tuti meglepődnènek,hogy tök mást is hallanak rólam mint amilyennek ismernek.

Annak idejèn ez engem is kicsit aggasztott,hogy "nincs szemèlyisègem" de jöttek a visszajelzèsek,hogy az emberek tènyleg èlveztèk a társaságom mert olyat nyújtottam ami számukra különleges.

Pár dologra figyelj:

- Akármennyire is szívből ès örömmel teszed,másokkal foglalkozni,törődni,odafigyelni rájuk lelkileg kimerítő dolog amibe bele lehet fáradni.

- Ez a fajta semlegessèg amit szemèlyisèg nèlkülisègnek neveztel egy kèpessèg. Ne becsüld alá! Hatalmas igèny van rá ès ha szarháziba futsz lehet belőle komolyabb problèma. Figyelj oda kit engedsz magadhoz közel.

- Ha komolyabban elkezded bontogatni a szárnyaid esèlyes,hogy rád fognak tapadni ès minden áron meg akarják majd tartani azt amit nyújtasz nekik.

Èn mondjuk nem vagyok egy csendes,visszahúzódó ember de ha te ilyen vagy az is tök rendben van ès abból a szempontból jó is,hogy legalább nem vonod magadra a figyelmet, kitève magad minden idiótának (ahogy èn).

Örültem,hogy olvashattam a kèrdèsed! :)

2023. szept. 17. 16:36
 16/18 anonim ***** válasza:
Szerintem meg amit olvastam rólad abszolút van egy személyiséged. A politikusok is ugyanilyenek, mindig felveszik azt a viselkedést amit a szavazók szeretnének. Lehet jó lennél a parlamentbe....
2023. szept. 19. 17:26
 17/18 anonim ***** válasza:
Kérdező for president :)
2023. szept. 19. 17:52
 18/18 anonim ***** válasza:
12# Ezzel pont ugyan annyira nehezen fog megnyilvánulni... Én észre vettem, hogy az emberek 90%-a egy témát se eszmét nem vall ,amit én. Na most egy olyan ember ,akivel nincs közös témád nehezen fogsz megbarátkozni és egy idő után már nem mersz leszólítani senkit mert a tapasztalatod az, hogy senki nem érdeklődik az iránt ,ami iránt te és megint csak ugyan ott vagy
2024. ápr. 1. 22:39
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!