A dzsungel könyve Disney feldolgozásaiban miért nem követik a karakterek eredeti személyiségét?
mivel TEGNAP olvastam el Maugli történetét, most frissek az információk:
Maugli:
"az állatok korábban az esze miatt félték, most az ereje miatt félnek tőle (ekkor már csaknem felnőtt)
Balu:
" Ebből láthatjátok, hogy Mauglinak sok mindent kellett kívülről megtanulnia, s ugyan kifáradhatott, amíg százszor is elmondta ugyanazt a dolgot. De hát Balu azt mondta Bagirának,
amikor egyszer elpüfölte Mauglit, s a gyerek dühösen rohant el:
- Hiába, az emberkölyök - emberkölyök. Az egész törvényt meg kell tanulnia."
(tehát ő volt a szigorú tanító, és nem Bagira)
és akit pont ezért sajnálok, hogy megcserélték" a tulajdonságait Baluéval...
Bagira:
- De gondold meg, milyen kicsike - mondta a Fekete Párduc, aki elkényeztette volna Mauglit, ha szabadjára engedik. - Hogy férhet meg abban a kis fejben annyi hosszú beszéd?
Bagira és balu:
-Van-e a vadonban olyan kis teremtés, hogy ne lehetne megölni? Ugye, hogy nincs? No, hát
ezért tanítom ezekre a dolgokra, és ezért verem meg - persze nagyon szelíden -, ha elfelejti.
- Szelíden? Értesz is te a szelídséghez, te vén Vastalpú! - morogta Bagira. - Az arcát egészen
összevissza verted csupa szelídségből. Az ám!
-Inkább én verjem összevissza tetőtől talpig, én, aki szeretem, mintsem hogy tudatlanságból
baja essék - felelte Balu nagy komolyan. - Most a Vadon Mesterszavaira tanítom, amik megoltalmazzák a madaraktól és kígyóktól s minden négy lábon vadászó állattól, a maga csapatját kivéve. Ha ezeket a szavakat megjegyzi, az egész Dzsungelben mindenkitől oltalmat kérhet.
-Hát ez nem ér meg egy kis verést?
- No, csak vigyázz, hogy meg ne öld az emberkölyköt! Nem fatörzs az, hogy rajta élesítsd a
tompa körmeidet. De hát mik azok a Mesterszavak? Én ugyan inkább adok, mint kérek segítséget - Bagira kinyújtotta egyik mancsát, s megbámulta a végén ékeskedő acélkék, vésőnél
különb karmokat -, de azért szeretném tudni.
- Idehívom Mauglit, ő majd elmondja ha akarja. Gyere, testvérkém!
- Úgy zúg a fejem, mint a méhraj - szólalt meg egy haragos kis hang a fejük fölött, s Maugli
bosszúsan, méltatlankodva csusszant le egy fatörzsről. Amint földet ért a lába, így folytatta:
- Bagira kedvéért jövök, nem teérted, vén, kövér Balu!
- Az mindegy nekem - mondta Balu, ámbár bántotta és megszomorította ez a szó.
- Hát mondd el Bagirának a Vadon Mesterszavait, amikre ma tanítottalak.
-Hát ez nem ér meg egy kis verést?
-Gyere, testvérkém!...Én ugyan inkább adok, mint kérek segítséget..."
ezért lett Bagira a kedvenc karakterem, de csak a könyvben, és egy animében.
Ká:
Egy vérből valók vagyunk, te meg én - felelte Maugli. - Az életemet köszönhetem neked
ezen az éjszakán. Az én zsákmányom a tiéd is, ha egyszer megéhezel, ó Ká.
- Kössszönöm, tesssztvérkém - mondta Ká, ámbár csúfondárosan hunyorgatott a szemével. -
Hát asssztán miféle zsákmányt ejt el egy ilyen merésssz vadásssz? Assszért kérdessszem, hogy
utánad mehessszek, ha legközelebb vadássszni indulsssz.
- Én nem ejtek semmiféle zsákmányt - én még nagyon kicsi vagyok -, de kecskét szoktam
felhajtani azoknak, akik hasznát tudják venni. Ha üres a gyomrod, gyere hozzám, és meglátod,
hogy igazat beszélek. Van valami ügyesség ezekben itt (kinyújtotta két kezét) - s ha valamikor
csapdába kerülsz, még megfizethetem, amivel neked meg Bagirának meg Balunak tartozom.
Jó vadászatot mindnyájatoknak, tanítómestereim!
Bár igaz hogy Bagira megbünteti ezután...
-Hm! Hogy szól a Vadon Törvénye, Balu?
Balu nem akarta már több bajba keverni Mauglit, de a Törvénnyel nem lehet tréfálni, hát azt
morogta:
- A bánat nem állíthatja meg a büntetést. - De ne felejtsd el, Bagira, hogy milyen kicsi
szegényke.
- Nem felejtem el; de rosszat cselekedett, és meg kell verni érte. Van-e valami mondanivalód,
Maugli?
- Nincs. Rosszat cselekedtem. Balú meg te megsebesültetek. Megérdemlem a büntetést.
Bagira vagy hatszor rápaskolt: párducszemmel nézve a dolgot, ezek az ütések talán föl sem ébresztették volna az ő kölykeit, de egy hétesztendős fiú úgy érezhette, hogy irtózatosan
helybenhagyták. Amikor a verésnek vége volt, Maugli prüszkölt egyet, s egy árva szó nélkül föltápászkodott.
- Most pedig - mondta Bagira - ugorj a hátamra, testvérkém: hazamegyünk.
A Vadon Törvényének szépségei közé tartozik az is, hogy a büntetés minden rovást eltöröl.Utána nincs többé korholás.
tehát ő is megbüntette, DE csak itt, és vízbéke idején, és Bagira sokkal több alkalommal van mellette. a végén pedig...
A dombtetőn újra felüvöltött:
Emlékezz: Bagira szeretett téged!
Az eredeti könyv is gyerekekbarát, bár ha filmet csinálnak belőle (a netfix 2018-ban végre megtette)
Akkor én 12-es korhatárra jelölném, szemben a Disney 6-os korhatárával.
Szóval van egy 2018-as film, és (amihez sok emlékem fűződik, ezért térek vissza rá újra és újra) egy 1989-ben készült animesorozat, amit 2000-ben hazánkban is leadtak.
Én csak az animét láttam, eddig ez a legpontosabb adaptáció szerintem, de ha a filmet látom lehet az nyeri el a dobogót.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!