Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Akiknek voltak borderline,...

Akiknek voltak borderline, depresszió vagy bipoláris depresszió miatti nagyon extrém hangulatingadozásaik, volt olyan gyógyszer ami tényleg tudott segíteni?

Figyelt kérdés

Igazából nekem nem tudom mi bajom van, egyszer voltam körzeti pszichiáternél, ő nem annyira volt kompetens, 5 perc után annyit mondott hogy bipoláris borderline gyanús. Azóta szedek frontint.

De egyszerűen hihetetlen számomra hogy miket tud produkálni egy beteg elme.

A pánikrohamatól elkezdve, a hányingeres szorongasig, az eufóriáig egy nap alatt minden van.

Mióta frontint szedek dührohamaim is és sokszor egyszerűen nem fogom fel mi a valóság, főleg a covid óta ami teljesen kiütött engem.

Most azért írok ide mert nem voltam jól de a telefonom feldobott egy 5 évvel ezelőtti képet ami jó emlék és nagyon tetszem magamnak rajta és azonnal felpörögtem, jött az eufória, aztán 2 perc után a letargia hogy ez már elmúlt és mát nem vágyom rá, de lehet hogy mégis?

Egy nap kb 50x változik a hangulatom.

Ha meghallom hogy egy ismert ember meghalt akkor azt jelnek veszem, aztán mondjuk kapok egy hogy vagy üzenetet egy régi ismerostol ami felpörget megint 2 percre aztán leszarom az egészet mert amúgy nem érdekelnek az emberek….

Volt már valakinek ennyi tünete egyszerre vagy csak en vagyok ilyen elbaszott?

Van erre valami gyógyszer?

2023. aug. 8. 14:02
1 2 3
 11/22 anonim ***** válasza:
54%
Nemrég volt egy hír. Az egyik kórházban poloskák vannak az ágyakban ... így akarjatok befeküdni.
2023. aug. 12. 16:49
 12/22 A kérdező kommentje:
Van ott több gond is mint a poloska
2023. aug. 12. 17:20
 13/22 anonim ***** válasza:
Nekem az antidepresszáns (rexetin)+hangulatstabilizátor(lamolep) kombótól jobb.
2023. aug. 15. 22:59
 14/22 anonim ***** válasza:
91%

Nekem antidepresszans segitett. Es bar tobbszor le tudtam rola jonni, mar belattam, nincs ertelme, mert mellekhatasa nincs, viszont ket evtizede szinten tart teljesen.

A gyogyszerem mara elavultabbnak szamit, Seroxat, Paroxetine. Van, hogy az adagot csokkentem tartosan, de mikor erzem, belembujt az ordog, borderline, akkor a teljes adagot szedem.

Nyugtato kiegeszitesnek, nagyon minimalisan.

2023. aug. 19. 21:39
 15/22 A kérdező kommentje:

Az a baj hogy én már nem is tudom hogy mi lenne a normális állapotom….

Ha elfogadnám a traumákat és tobbe nem kattognék rajtuk? Az normális? Szerintem nem

Vagy ha nem éreznék már eufóriát?

Azt sem akarom

Pláne hogy azt sem tudom mi a bajom pontosan

Annyi depresszív hullámot kibirtam már, hogy végül is már nem mindegy?

Ha elkezdem szedni a gyógyszert akkor megbékélek majd egy gyari munkával? Mert nyilván betegen csak arra lennék jó… azt sem akarom

Annál sokkal jobb lenne ha már öngyilkos tudnék lenni…..

a pszichiátria meg egy olyan hely amihez foghatót még nem láttam….

Másrészt szedheted a gyógyszert de az élet akkor is betegnek szánt, szóval a rossz dolgok úgyis történni fognak

2023. aug. 20. 00:31
 16/22 anonim ***** válasza:
66%

Kedves Kérdező!

Az én diagnózisom is bizonytalan: valószínűleg borderline személyiségzavar és bipol. depresszióm van együtt, de mindenki mást mond. Tény, hogy van átfedés a két állapot között. Szándékosan használom az állapot szót, mert nem szeretném betegségnek tekinteni. Azt gondolom, hogy minden pszichés probléma gyökere fellelhető a gyermekkori történésekben. Tankönyv szerint a borderline terápiája pszichoterápia, esetleg tüneti kezelésre gyógyszeres trp., sajnos a bipol. depresszióban hangulatstabilizáló tartós szedését javasolják (lamolep, líthium, valproát, stb.), emellé antidepresszáns és antipszichotikum ha szükséges. Utóbbiakat csak átmenetileg adják a pácienseknek.

Én sokat láttam, többször kezeltek pszichiátriai osztályon. A gondozóban én nem találtam meg a számításaimat. Őszintén szólva sem magánban, sem a gondozóban nem találkoztam olyan orvossal, aki nem a gyógyszerekben gondolkozna. Azaz egy főorvosnővel a SOTE Pszichoterápiás Osztályán. Ő kimondta négy szem közt, hogy a gyógyszer csak tüneti terápia, oki terápia mindenképp pszichoterápia lenne. Sajnos a legtöbb doki hisz a biokémiai elméletekben, és a gyógyszeres terápiát oki terápiaként adja. Nem az.

Most bort iszom, és vizet prédikálok, mert az én helyzetem is eléggé nehéz munkavállalás szempontjából, de mégis arra kérlek, hogy ne add fel! Nem kell gyári munkában gondolkozni, lehetsz más is! Megéltem, milyen béllyeg pszichiátriai diagnózisokkal élni. Sajnos az üzemorvos volt, hogy nem engedett vissza dolgozni egy megborulásom után. De meg kell próbálni! Ezt most magamnak is mondom. Az a sok-sok hangulatingadozás, ami gyötör, arra lehet, átmenetileg jó lenne vmi gyógyszer, de jobb lenne, ha pszichoterápiával tudnátok stabilizálni a hangulatodat. Én a gyógyszeres utat soha nem akartam magamnak sem. Ezt a meggyőződésemet mai napig tartom. Egyedül a lamotrigint (Lamolep) fogadtam el, mint tartós gyógyszert, de ezt is szeretném idővel elhagyni. Elfogadom, hogy valakinek a gyógyszer segít, én más utat szeretnék választani. Viszont ha az ember bekerül a pszichiátria gépezetébe, plána többszöri bentfekvésekkel, sajnos nagyon nehéz lesz ezekkel a béllyegekkel, diagnózisokkal leszámolni. Viszont nem lehetetlen! Nagyon drukkolok Neked

2023. aug. 20. 18:44
 17/22 anonim ***** válasza:

Szóval csak annyi lenne a lényeg, hogy ha lehet, ne add fel. Ameddig itt vagy, mindig lehet jobb a helyzet! Higgy a gyógyulásodban, mert képes vagy meggyógyulni!

Keresd az emberek társaságát, akik megértenek és szeretnek!

Ha mindenképp szakellátásban gondolkozol, én max. pszichoterápiás osztályra jelentkeznék. A SOTE-n voltam 1,5 éve. Egy hónapos volt, és igen megterhelő.Adott jó szempontokat, de az egyéni terapeutám egy rosszindulatú dokinő volt, és mivel az egyéni terapeuták tanulók voltak, leginkább egy kelléknek éreztem magamat, ami a képzésükhöz szükséges. Azzal együtt, hogy a csoportos vezetőterapeuta nagyon jó volt a mi csoportunkban. A Nyírő Gyula Kórházban sajnos pszichiátriai osztályon voltam, de ott is van pszichoterápiás osztály, amiről jó véleményeket hallottam. Én a Nyírőt hazai viszonyokat nézve egy színvonalas, elfogadható intézménynek tartom. Aztán lehet, nincs igazam.

Sok sikert kívánok mindenhez! Ne add fel!

2023. aug. 20. 18:58
 18/22 hosszúhajú ***** válasza:
kombinált kell. szorongásoldó lehet retardba is antidepi, na meg hangulatstabilizáló - nálam zoloft xanax sima és lamolep. nemcsak egy területre kell - 30 év tapasztalat - hanem egyszerre szorongásra depire és hangulatra.
2023. aug. 30. 03:29
 19/22 anonim ***** válasza:

Antidepresszanst szoktak irni, nekem borderline-nal ez nagyon jo. Paroxat, Seroxat, mivel 20 eve irtak fel eloszor, harminc elcseszett ev utan. Nagyon jo.

De sajnos a bipolarisra nem antidepresszanst adnak, hiszen a masik veglet is van. Erre pedig komoly gyogyszereket adnak, nem csak nyugtatot. Abbol meg nem sokat kell szedni, csak masra van, alvashoz, szorongasra nagyon jo.

2023. dec. 7. 00:35
 20/22 anonim ***** válasza:
Ez bipoláris lehet amit leírtál. Ami gyógyíthatatlan. Benne vagyok évek óta. Ez egy pokolLamolepet meg antidepit meg antipszihotikumot szedek rá. Valamit segítenek de még így is borzaszto sok a depresszio
2023. dec. 7. 04:46
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!