1 alkalommal voltam pszichológusnál, de már kételkedek?
1 órás foglalkozáson vettem részt.
A közelmúltról kellett beszélni, de főleg csak a problémákról. Elmondtam, hogy nehezen mozdulok ki, szorongok a munkahelyemen, eléggé beszűkült az életem, dolgozom, meg ellátom magam a hétköznapokba.
Azt mondta, hogy akkor a szorongást kell majd kezelni.
De amiktől ide jutottam az csak felszínes érdekelte: nem nagyon érdekelte, hogy volt haláleset több is a családban. Voltak anyagi gondjaim. Aggodalmas típus lettem a sok problémától. És pont ezért kattogok ennyit, ettől vagyok szorongó.
Ő azt mondta, hogy azt kell helyrehozni, hogy könnyebben ki tudjak mozdulni. Nyilván van összefüggés, hogy attól is rosszul érzem magam, hogy beszűkült a terem és nem járok munkán kívül sehova.
De nem az van, hogy azokat a problémákat kellene kezelni amitől kialakult a szorongás? Mert ő most azt akarja kezelni (ha jól értelmeztem) hogy könnyebben kimozduljak, anélkül hogy szoronganék.
Nem kötekedek, csak nem értem a dologhoz.
De egy példa részemről: ha elvágom a kezem és fáj, akkor nem a sebet kéne megszűntetni? Mert a pszichológus megközelítése felől olyan, mintha azt akarná, hogy ne szorongjak amiatt, hogy elvágtam a kezem és fáj.
Vagy csak nekem nem jön ki a képlet? Nyilván 1 alkalom után még sok infót nem tudok ennél többet megosztani.
Kicsit összetett az egész, de leírom, én hogy látom.
A példádban az elvágott kéz nem jó, mert se az elhunyt hozzátartozó nem jön vissza, se a múltbeli anyagi nehézségeken visszamenőleg nem lehet változtatni, ellenben az eredeti formájára meggyógyuló megvágott karral.
Ezek a dolgok a múltban vannak, csak elfogadni és továbblépni lehet rajtuk, megváltoztatni nem. Tehát neked a jeleneddel van dolgod, azzal a szorongással, amit a fenti két dolog kiváltott. A probléma az, hogy a múlt is jelenben van, de nem a szó szoros értelmében, hanem ebben a hatásban, a szorongásban.
Arra is gondolok, hogy egy pszichológus évekig tanulja ezt a fajta emberismeretet, egy óra alatt el tudja dönteni a szavaidból, viselkedésedből, hogy akkora-e még mindig mondjuk a gyász a haláleset miatt, hogy az legyen a fókuszban; vagy pedig már tulajdonképpen elfogadtad, csak maga a szorongás, amit hordozol, van-e veled.
Szóval szerintem megbízhatsz ebben a tanácsban, a múlttal csak annyiban kell törődnöd, amennyire hatással van a jelenedre. De változtatni meg csak a jelenben tudsz.
Köszi 14-es.
Egy picit mondhatni megvilágosodtam. Már úgy értem, hogy így már értem a megközelítést.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!